Ioan David, fostul şef de poliţie devenit tătucul interlopilor din Deva, a fost eliberat pentru bună purtare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan David a intrat în politică, în anii trecuţi. D.G. FOTO: zhd.ro
Ioan David a intrat în politică, în anii trecuţi. D.G. FOTO: zhd.ro

Povestea lui Ioan David pare desprinsă dintr-un film cu gangsteri. Fost şef al Poliţiei Deva, omul considerat în anii trecuţi un exponent al corupţiei din Poliţia hunedoreană, şi-a ispăşit condamnarea primită pentru infracţiuni de crimă organizată şi fapte de corupie. Astăzi, David va fi scos din închisoarea Bârcea Mare.

„Tata Bill”, după cum era alintat de interlopii pe care îi proteja, se poate bucura de acum de pensie, după un deceniu de lupte continue purtate cu slăbiciunile justiţiei.

Ancheta şi procesele în care a fost judecat fostul şef al Poliţiei Deva de la începutul anilor 2000 şi totodată fost comandat al Poliţiei Petroşani în anii 1990, în care Valea Jiului era controlată de oamenii lui Miron Cozma, a durat mai bine de zece ani. Din această săptămână, Ioan David, cel supranumit tătucul interlopilor hunedoreni, poate răsufla uşurat. „Instanţa a admis cererea de eliberare condiţionată formulată de condamnat şi a dispus punerea acestuia în libertate”, a informat, joi, Judecătoria Deva.

Ajutat de durata procesului
„Tata Bill”, aşa cum era alintat poliţistul de membrii grupărilor de interlopi care au prosperat sub ocrotirea lui, a petrecut patru luni în închisoare în acest an şi aproape trei ani în arest în perioada 2004 – 2007.

În luna martie, David s-a predat Poliţiei şi a fost încarcerat din nou după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru infracţiuni de crimă organizată în dosarul „Spumă şi Bibanu”, al mafiei anilor 2000 din Deva. Spre norocul său, din pedeapsa finală pronunţată de Înalta Curte şeful de poliţie mai avea de ispăşit doar un rest de pedeapsă, prelungit la câteva luni. Mai mult, din cauza procesului îndelungat, unele dintre infracţiunile pentru care a fost anchetat, respectiv şantaj şi abuz în serviciu în dauna intereselor publice, în formă continuată, s-au prescris. Astfel el a scăpat de condamnări.

Avea grijă de interlopi
Ioan David a fost arestat în 16 noiembrie 2004 şi apoi a fost trimis în judecată în dosarul „Spumă şi Bibanu”, fiind acuzat că în perioada în care s-a aflat la şefia Poliţiei a sprijinit şi a acoperit infracţiunile comise de membrii unor grupări de crimă organizată care au instaurat teroarea în Deva. David era prieten de bază al interlopilor, susţineau anchetatorii. Fostul comandant de poliţie şi acoliţii săi aveau grijă să descurajeze pe patronii de localuri, agresate de mafia din Deva, în cazul în care refuzau să plătească taxe de protecţie. Şeful Poliţiei de la acea vreme îşi trimitea oamenii de încredere în spital pentru a le cere victimelor interlopilor să îşi retragă plângerile.

Totodată, precizau procurorii, „tătucul” avea grijă şi să îi anunţe pe interlopi când şi unde au loc razii. Anchetatorii susţin că ar fi fost răsplătit cu serviciile unor prostituate. El a negat acuzaţiile.
Lui David i-au fost aduse acuzaţii de corupţie şi înainte de anul 2001, când acesta fusese comandant al Poliţiei Petroşani. A fost cercetat pentru că ar fi trecut cu vederea infracţiunile economice comise de mai mulţi oameni de afaceri din Valea Jiului, care s-au îmbogăţit prin căpuşarea companiilor miniere. De asemenea, potrivit anchetatorilor, David s-ar fi temut să pună în aplicare mandatul de arestare emis pe numele liderului minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.

Din închisoare, în politică
Împreună cu David, în dosarul "Spumă şi Bibanul", au mai fost arestaţi în 2004 încă patru poliţişti aflaţi în subordinea lui. Inculpaţii au reuşit să tărăgăneze derularea procesului, întins pe o durată de nouă ani. În 2007, la ieşirea din arest, Ioan David susţinea că a fost, de fapt, o victimă a celor care nu îi doreau ascensiunea în carieră. În 2010, după ce a socotit uitată ruşinea adusă meseriei de Poliţist, Ioan David a intrat în politică. S-a înscris în UNPR şi a fost numit vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Hunedoara.

S-a retras apoi în vila sa din Aninoasa, dedicându-se afacerilor şi unui trai liniştit de pensionar privilegiat. În schimb, fiul Adrian a continuat cu succes cariera politică a tatălui său şi este în prezent consilier judeţean. Aceasta în timp ce nora fostului şef de poliţie este judecătoare.
În dosarul "Spumă şi Bibanu" au fost cercetate peste 30 de persoane, iar cea mai mare parte a acestora au fost trimise în judecată pentru infracţiuni grave. Procurorii au instrumentat mai multe infracţiuni de crimă organizată şi şantaj, impunerea unor taxe de protecţie, incendieri de autoturisme, proxenetism şi alte fapte grave comise de gruparea din Deva între anii 2001 şi 2004.
 

Vă recomandăm şi:

VIDEO Fostul şef al Poliţiei Deva şi interlopii condamnaţi în dosarul „Spumă şi Bibanul” iau din nou calea închisorii

ZOOM: Şoferul maşinii de lux a Prefecturii Hunedoara prins depăşind pe linie continuă într-o zonă riscantă

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite