Ioan de Hunedoara, omagiat în oraşul de la poalele Castelului Corvinilor. Au trecut 562 de ani de la moartea voievodului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedorenii sunt invitaţi să în comemoreze pe Ioan de Hunedoara, în faţa statuii voievodului, amplasată în Centrul civic al municipiului. Se împlinesc 562 de ani de la moartea sa.

Statuia lui Ioan de Hunedoara din centrul civic al municipiului Hunedoarei va fi, sâmbătă dimineaţa, locul comemorării voievodului transilvan. În 11 august se împlinesc 562 de ani de la moartea lui Ioan de Hunedoara, iar autorităţile îi invită pe localnici să participe la un ceremonial dedicat acestuia.

Un festival medieval urma să aibă loc cu ocazia zilei de 11 august, însă evenimentul a fost anulat.
Ioan de Hunedoara, cunoscut şi ca Iancu de Hunedoara, (1407 - 1456), a rămas în istoria Europei drept unul dintre cei mai mari voievozi ai românilor. A fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441 - 1456 şi guvernator al Ungariei între 1446 - 1452, şi mare comandant de oşti. I se datorează salvarea cetăţii Belgradului, asediată de armatele sultanului Mehmed al doilea Cuceritorul Constantinopolului. În 11 august 1456, la doar trei săptămâni după victoria asupra armatei sultanului, Ioan de Hunedoara a murit, în tabăra lui de lângă Zemun.

„În lagărul turcesc pătrunse oastea învingătoare. O aştepta o pradă imensă, părăsită de armata otomană în retragere. In mijlocul vălmăşagului cumplit al taberei pustii, printre căruţe răsturnate, corturi, animale rătăcind slobode, răniţi uitaţi în frigurile plecării, se puteau recunoaşte locurile unde stătuseră sultanul şi ceilalţi comandanţi musulmani. Miasme grele pluteau peste câmpul de bătaie, ce văzuse aşternându-i-se, în câteva zile, atâtea mii de cadavre. Începuseră să bântuie molime în rândurile armatei”, scria istoricul Camil Mureşanu, amintind că Ioan de Hunedoara a fost printre cei răpuşi de molimă.

Unii cronicari turci au relatat că Iancu ar fi murit atins de o săgeată trasă de un turc, care se retrăgea din calea armatei creştine. Voievodul a fost înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail, iar pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Misterul morţii lui Iancu de Hunedoara, de la care au trecut 561 de ani. Care au fost ultimele cuvinte ale marelui erou

Controversele originii lui Iancu de Hunedoara. Marele mister al dispariţiei primului castel al Corvinilor

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos“, voievodul care a pus pe fugă un sultan. Povestea marii bătălii de la Belgrad, în care armata creştină a ieşit învingătoare

Ioan de Hunedoara înfruntătorul de păgâni şi Matia Corvin, regele cu mândria neînfrânată. Cum îi descria Nicolae Iorga pe cei doi eroi


 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite