Iulian Ceia a contestat condamnarea la închisoare în dosarul comorilor dacice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Ceia, considerat de procurorii drept unul dintre liderii grupărilor de traficanţi de comori, a contestat executarea pedepsei primite în primul dosar al aurului dacic.

Tribunalul Hunedoara a respins, joi, contestaţia la executare depusă de Iulian Ceia, condamnat în dosarul aurului dacic şi aflat în închisoare din august 2017.

A fost a doua contestaţie respinsă pentru Iulian Ceia, după ce pe prima dintre ele nu şi-a asumat-o. Iulian Ceia a fost condamnat la doi ani de închisoare în primul mare dosar al traficanţilor de comori dacice furate din siturile Munţilor Orăştiei.

Ceia este închis la Penitenciarul Jilava din 4 august 2017, când a fost reţinut de Poliţie şi încarcerat, după doi ani şi jumătate în care s-a aflat pe lista urmăriţilor internaţilonali.

La capătul unui proces care a durat nouă ani, în decembrie 2014, Iulian Ceia a primit doi ani de închisoare, cu executare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, într-un dosar al comorilor dacice, deşi iniţial fusese condamnat la 12 ani de închisoare pentru infracţiuni grave legate de traficul de obiecte de patrimoniu. Între timp, deveanul plecase din ţară, fiind dat în urmărire internaţională.

„Prin conexiunile deţinute în viaţa publică (n.r. ex - consilierul prezidenţial Dan Iosif), liderul grupării a întreprins demersuri la Ministerul Culturii şi Cultelor pentru a se încredinţa <<protecţia>> rezervaţiei arheologice din Munţii Orăştiei unei firme de pază pe care urma să o înfiinţeze, vizând astfel atingerea a două obiective: asigurarea exclusivităţii în <<protejarea>> (în realitate exploatarea) siturilor arheologice, precum şi <<accesarea>> unor fonduri comunitare pe acest motiv”, informau procurorii, în dosarele traficului de tezaure antice. În procesul în care a fost condamnat, Ceia a negat acuzaţiile care i-au fost aduse, susţinând că a fost o victimă a răzbunării anchetatorilor. El nu a mai fost condamnat pentru infracţiuni legate direct de traficul de artefacte dacice.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Misterul dispariţiei lui Iulian Ceia, şeful traficanţilor de comori dacice. „Pionul“ condamnat în dosarul tezaurelor din Sarmizegetusa Regia, căutat de doi ani

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Cum a pus mafia sârbă mâna pe cele mai valoroase comori dacice: traficul cu brăţări de aur comandat de Ilic Ljubisa


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite