Izvorul cu leac al lui Arsenie Boca din pădure. Zeci de kilograme de monede au fost lăsate mulţumire în locul ascuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de kilograme de monede s-au adunat la un izvor din pădure, aflat în vecinătatea locului naşterii şi al copilăriei lui Arsenie Boca. Oamenii din sat susţin că apele izvorului sunt tămăduitoare, mulţumesc pentru ele şi adaugă că în ultimii ani nimeni nu a îndrăznit să ia vreun ban lăsat de cei care se aprovizionează din izvor.

În mijlocul unei păduri aflată peste deal de locul de naştere al duhovnicului Arsenie Boca, un izvor oferă o privelişte cu totul neobişnuită. În jgheabul lui s-au strâns de-a lungul utimilor ani un număr impresionant de monede, mai multe kilograme de bani care strălucesc sub razele soarelui. Chiar şi bancnote au fost lăsate lângă apă, drept muţumire, de către oamenii care au băut apă din Izvorul cu Leac, cum l-au numit localnicii.

Pe monumentul său, sfinţit în anul 2006 de preotul Gheorghe Bisorca au fost sculptate chipurie Mariei şi a Pruncului Iisus şi Iisus pe Cruce. „Cel ce ai ivorât apă din piatră şi ai curs pâraie din ape şi ai săturat poporu însetat, biecuvântează-ne pe noi”, a fost scris pe placa din marmură.

Oamenii care locuiesc în zonă spun că izvorul este tămăduitor. „A salvat viaţa nepoatei mele, atunci când avea mai puţin de un an. Se îmbolnăvise de o formă de pojar şi ajunsese în stare gravă, iar medicii n-au putut să o trateze. În dimineaţa Înălţării, mama ei a adus apă de la Izvorul cu leac şi a spălat-o, iar bubele i-au trecut şi, la scurt timp, s-a înzdrăvenit”, a povestit Ioan Manase, un sătean din Ciungani. Şi alţi localnici cred în puterile benefice ale izvorului din pădure. De aceea, deseori, atunci când iau apă de la izvor, fiecare lasă câte o monedă sau câte o bancnotă în preajma lui.

image
image
image

„Este un semn de mulţumire pentru apa aceasta binecuvântată şi n-am văzut vreodată pe nimeni să ia banii lăsaţi la izvor. De aceea s-au strâns atât de mulţi”, spune Gheorghe, un alt localnic. Sătenii au construit un foişor şi băncuţe în preajma Izvorului cu leac, iar pentru cei care îşi doresc să ia apă de aici au lăsat un sac cu sticle de plastic goale. „Au venit chiar şi străini, din alte ţări, să bea apă de aici”, a povestit Ioan Manase.

Izvorul cu leac

Peste deal de locul izvorului din pădure se află locul vetrei părinteşti şi al copilăriei lui Arsenie Boca, un motiv în plus, spun oamenii, să creadă că ţinutul lor din Ţara Zarandului este un loc deosebit.

Pârâul cu bani din curtea Prislopului
Aflat la 100 de kilometri distanţă de izvorul din pădurea satului Ciungani, un alt pârâu, care trece prin curtea Mănăstirii Prislop, unde a slujit Arsenie Boca, a devenit şi el un loc al superstiţiilor. Mii de pelerini au aruncat bani în apa care trece prin vecinătatea mormântului călugărului şi apoi formează un lac, lângă biserica Prislop. Ochiul de apă străluceşte în zilele însorite din cauza mulţimii de bani, aruncaţi cu recunoştinţă sau cu gândul la împinirea unor dorinţe. Şi aceasta în timp ce, de-a lungul pârâului şi al lacului, prin mai multe indicatoare, credincioşii sunt avertizaţi să nu arunce monede în apă.

„Aceste practici de a arunca bani în apă nu prea au de a face cu învăţătura de credinţă a Bisericii. Sunt chestiuni facile şi formale, superstiţii care poate le-au împăcat conştiinţa că au făcut un gest de recunoştinţă. Iar oamenilor le plac superstiţiile pentru că ele nu îi angajează. În momentul în care mă înscriu la un demers duhovnicesc al vieţii mele, trebuie să îmi schimb viaţa, felul de a fi, acest lucru presupune un efort”, spune preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt a Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Oamenii ar trebui să facă alte lucruri frumoase şi benefice, în semn de recunoştinţă, adaugă preotul.


Vă recomandăm şi:

Arsenie Boca şi dramele copilăriei sale: părinţii au divorţat, a rămas orfan de tată, şi-a vândut casa pentru şcoală. A vrut să fie aviator, dar era prea sărac

Copilăria părintelui Arsenie Boca a fost marcată de probleme familiale şi de sărăcie. Totuşi, cel care avea să devină una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei a izbutit să treacă peste dramele copilăriei.

Mărturia ascunsă în arhive a spionului prins la mănăstirea lui Arsenie Boca, în 1950: „Se rugau să scape de regimul comunist şi să revină Regele Mihai“

Documente secrete din anul 1950, descoperite în arhive, arată cum erau pândiţi călugării şi maicile de la mănăstirea condusă de Arsenie Boca. O astfel de notă spune povestea informatorului prins în timp ce îi spiona pe cei de la mănăstire în timp ce aceştia se rugau pentru revenirea Regelui Mihai în ţară şi pentru a scăpa de comunişti.

Marele „rival“ al lui Arsenie Boca la Prislop: un pustnic misterios, trecut în rândul sfinţilor, cu chilia lângă mormânt

Mănăstirea Prislop a devenit faimoasă în lume de doar câţiva ani, datorită locului de veci al lui Arsenie Boca, duhovnicul căruia i se atribuie numeroase minuni. Puţini dintre pelerinii care vizitează aşezarea ştiu însă că aici a trăit un alt călugăr, pe care Biserica Ortodoxă Română la canonizat de peste două decenii. Grota Sfântului Ioan este mai tot timpul pustie, deşi se află la câteva zeci de metri de mormântul lui Arsenie Boca.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite