Locul interzis de sub Cetatea Devei. Aici s-a născut legenda tunelului secret până la Castelul Corvinilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta misterioasă de sub Cetatea Devei.FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Poarta misterioasă de sub Cetatea Devei.FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cetatea Devei şi conul vulcanic pe care a fost clădită au păstrat o mulţime de secrete, care le-au adus o aură de legendă.

O poartă misterioasă, ferecată cu gratii, druguri şi lacăte opreşte accesul într-o încăpere rămasă în beznă, săpată sub stânci, pe Dealul Cetăţii Devei, conul vulcanic pe care a fost clădită aşezarea medievală.

Tunelul secret de la Castelul Corvinilor care nu a fost descoperit vreodată: cât adevăr conţine controversata legendă

GALERIE FOTO

Pe lângă locul interzis trec turiştii care aleg să viziteze cetatea pe jos, pe traseul care înconjoară dealul şi ajunge la Poarta I a monumentului istoric.

VIDEO CU GROTA DE LA POALELE CETĂŢII

Poteca începe de la capătul unui şir lung de trepte de piatră, care urcă din Strada Ştefan Octavian Iosif, în dreptul Parcului Cetăţii şi a Palatului Magna Curia. La capătul de sus al scării, drumeţii merg spre dreapta şi, după câţiva paşi, trec printr-o grotă de circa 10 metri, săpată în stâncă. La ieşirea din „tunel”, urcă apoi prin pădurea care învăluie stâncile Dealului Cetăţii. 

Grota se află în imediata vecinătate a intrării în geleria ferecată cu gratii, iar câţiva metri mai sus, în acelaşi perete poate fi observată gura de aerisire a altei încăperi, săpată şi ea în stâncă, dar zidită aproape complet. Turiştii nepăsători au aruncat prin gura de aerisire a camerei de sus o mulţime de gunoaie, iar poarta de fier a încăperii învecinate a fost mâzgălită cu grafitti.

Deasupra lor se ridică peretele de stâncă, pe care se aventurau uneori pasionaţii de escaladă, unii punându-şi însă viaţa în pericol.


Poarta de intrare în camera staţiei seismice. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

cetatea devei si dealul cetatii foto daniel guta adevarul

Legenda bizară a tunelului

Puţini sunt cei care cunosc rolul şi povestea celor două camere zidite în stâncile conului vulcanic, iar de-a lungul timpului, acestea au contribuit la răspândirea unor legende bizare. Una dintre ele este cea a tunelului care ar fi legat Cetatea Devei de Castelul Corvinilor, nesusţinută de documente. 

Potrivit legendei, galeria, săpată în urmă cu mai multe secole, ar fi pornit de sub una dintre încăperile castelului sau din apropierea monumentului (de pe Dealul Sânpetru – locul unei aşezări preistorice) şi ar fi fost îndreptată spre Cetatea Devei, aflată la aproape 20 de kilometri de Hunedoara. 

Într-o variantă a poveştii se spune că tunelul a fost săpat de prizonierii turci şi era folosit pentru deplasarea armatelor care apărau castelul şi cetatea. Până în prezent nu s-a descoperit, în urma cercetărilor arheologice întreprinse asupra încăperilor şi sălilor Castelului Corvinilor, urmele vreunui tunel, arătau arheologii.


Intrarea în grota de pe traseul sre Cetatea Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

image


Staţia seismică de la poalele cetăţii

Alţi turişti cred că poarta interzisă este o intrare într-o veche galerie minieră care ar fi funcţionat sub cetatea Devei, împrejurimile Devei fiind în trecut locuri unde au fost înfiinţate numeroase exploatări. În realitate, spun administratorii cetăţii Devei, încăperea misterioasă aparţine observatorului seismic din apropiere, al cărui scop este detectarea şi localizarea în cel mai scurt timp a evenimentelor seismice.

Tot acolo a funcţionat un adăpost anti-bombardament, înfiinţat în anii celui De-al Doilea Război Mondial.


Cetatea Devei. FOTO: ADEVĂRUL.

cetatea devei si dealul cetatii foto daniel guta adevarul

Cetatea a fost clădită în urmă cu şapte secole pe un con vulcanic pe care se găseau urmele unei aşezări dacice. A fost locuită până la mijlocul secolului al XIX-lea, când o explozie izbucnită în depozitul ei de muniţii a transformat-o într-o ruină. De atunci, localnicii au abandonat-o, preferând să folosească materialele din zidurile ei la construcţia caselor proprii şi a unor clădiri din oraş.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cetatea Devei la mijlocul secolului al XIX-lea. Povestea gravurii realizate de un artist german care a vizitat citadela

FOTO Apariţie inedită a Laurei Codruţa Kovesi printre turişti. Unde şi-a petrecut duminica procurorul-şef al DNA 

Cum au fost batjocorite marile cetăţi în trecut. Localnicii profitau de dezastrul aşezărilor, dar străinii se cutremurau

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite