Locul de veci al călugărului Arsenie Boca, aproape necunoscut în anii '90. Cum s-a transformat radical Prislopul sărăcăcios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul de veci al părintelui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Locul de veci al părintelui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Veche de cinci secole, Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul duhovnicului Arsenie Boca, nu a cunoscut în întreaga existenţă faima de care se bucură în prezent. Localnicii din satele învecinate mănăstirii profită din plin de soarta lăcaşului religios şi spun că este un loc binecuvântat. Şi acesta chiar dacă o prorocire atribuită lui Arsenie Boca spune că „Va lua ţara foc de la Prislop”.

În urmă cu 25 de ani, la Mănăstirea Prislop a fost înmormântat Arsenie Boca, duhovnicul devenit una dintre marile personalităţi din istoria recentă a românilor.

Foştii apropiaţi ai călugărului care a slujit la Prislop în anii 1950 şi al cărui loc de veci se află în cimitirul mănăstirii au relatat despre faima de care înconjurat Arsenie Boca în timpul vieţii, însă locul din Ţara Haţegului a devenit cu adevărat popular abia în ultimul deceniu.

„În anii 1990, foarte puţină lume venea la mănăstire. Ajungeau câteva zeci de oameni, care se rugau în biserică, şi cred că mulţi nu ştiau de mormântul părintelui. Apoi i s-a dus vestea că ar fi fost făcător de minuni, că oamenii s-ar fi vindecat la mormântul lui şi aşa, treptat, numărul celor care au început să vină la Prislop a crescut. De cinci – şase ani, vin mulţimi cu autocarele şi stau la cozi pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui”, spune Achim (84 de ani), un pensionar din Silvaşul de Jos, fost agricultor, devenit între timp vânzător de flori.

image

„La începutul anilor 1990, câteva măicuţe vieţuiau la Prislop. Aveau un Aro, care mai tot timpul se strica şi cam atât. Lăcaşul era destul de sărăcăcios, părea ascuns de lume şi prea puţin vizitat. Despre părintele Arsenie Boca ştiau oamenii din sat, dar nu atâtea lucruri câte se spune despre el. Bătrânii îi spuneau popa Arsenie sau popa Boca, în vremea în care el a slujit la mănăstire”, spune un alt sătean, din Silvaşul de Sus, şi el fost agricultor, reprofilat în ultimii ani în comerciant de produse tradiţionale, fructe şi legume.

image

Prislopul din trecut, un loc aproape necunoscut
Şi slujba de înmormântare a duhovnicului, din 4 decembrie 1989, a avut loc aproape în anonimat. Au venit câteva zeci de oameni, săteni din Ţara Haegului, preoţi şi foşti apropiaţi ai călugărului. „Slujba la care au participat mai mulţi preoţi şi o mulţime de oameni apropiaţi părintelui a fost încărcată de emoţie. I-am mulţumit lui Dumnezeu că mi-a dat ocazia să îl conduc pe ultimul drum pe cel pe care îl preţuiam cu toţii. Câteva săptămâni mai târziu urma să aibă loc ceea ce părintele Arsenie Boca prevestise: schimbarea regimului comunist“, relata preotul Octavian Pătraşcu, pentru adevarul.ro.

image

Mulţi dintre localnicii din satele învecinate mănăstirii (Silvaşul de Sus, Silvaşul de Jos, Nădăştia de Sus, Nădăştia de Jos) se minunează la vederea mulţimilor impresionante de pelerini care trec zilnic pragul mănăstirii din Ţara Haţegului. Vechea mănăstire sărăcăcioasă, cunoscută în trecut doar prin legendele domniţei Zamfira, ctitora ei din secolul al XV-lea, şi a călugărului Ioan, care îşi avea chilia în apropierea bisericii, s-a dezvoltat continuu în ultimul deceniu.

arsenie boca

Unii săteni spun că popularitatea îşi are explicaţia în citatul „Va lua ţara foc de la Prislop”, atribuit călugărului Arsenie Boca, alţii cred că Prislopul este un loc binecuvântat prin prezenţa mormântului lui Arsenie Boca, iar alţi oameni susţin că mănăstirii i s-a făcut „o falsă reclamă” – citat cu care însuşi călugărul se descria, în vremea în care era urmărit de Securitate.


Vă recomandăm şi:

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite