Locuri bântuite din România: poveştile sumbre despre Castelul Corvinilor din Hunedoara şi blestemul Lacului Cinciş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Castelul Corvinilor şi Lacul Cinciş se numără printre locurile din România care au aprins imaginaţia pasionaţilor de paranormal. Există numeroase poveşti despre cele două obiective turistice, în care acestea sunt prezentate ca fiind sălaşul unor spirite care le bântuie din vremuri îndepărtate.

Castelul Corvinilor din Hunedoara a devenit în ultimii ani o destinaţie preferată a turiştilor pasionaţi de legende sumbre şi paranormal. A fost asociat, pe nedrept potrivit istoricilor, cu Vlad Ţepeş „Dracula”, voievodul Ţării Româneşti, popularizat ca personaj malefic în celebrul roman scris de Bram Stoker la sfârşitul secolului XIX. Vlad Ţepeş nu a fost ţinut prizonier în Castelul Corvinilor, contrar legendelor care spun că a stat şapte ani în temniţele acestuia şi i-ar înspăimântat pe localnici cu setea sa de sânge.

Poveştile despre spiritele malefice care bântuie castelul s-au perpetuat în ultimii ani, cu sau fără contribuţia lui „Dracula” şi au făcut ca monumentul să fie inclus de mai multe publicaţii internaţionale între cele înfricoşătoare locuri de pe planetă.

Unele dintre legendele provin dintr-un trecut îndepărtat şi îşi au originea în credinţele populare. „Aceasta este Transilvania, un teritoriu sălbatic şi singuratic, unde localnicii îşi amintesc poveşti spuse de bunicii lor, despre creaturi cu înfăţişări monstruoase, despre oameni care străpungeau inimile morţilor pentru a-i ţine în criptele lor. Oamenii din Hunedoara îşi amintesc poveştile pe care bătrânii lor le şopteau despre un spirit vampir numit Dracula”, relata jurnalista americană Alice Mosby, în urma unei vizite la Castelul Corvinilor, în 1969, în care se arăta fascinată de poveştile sumbre din jurul monumentului.

image

Povestea Lacului Cinciş

La mai puţin de 20 de kilometri de Castelul Corvinilor se află Lacul Cinciş, înfiinţat în urmă cu 50 de ani, pentru a satisface nevoia de apă a Hunedoarei şi a combinatului siderurgic. Amenajarea hidrografică a dus la dispariţia a cinci sate vechi de peste cinci secole, de pe Valea Cincişului, iar vetrele lor, împreună cu bisericile şi cimitirele, au fost înghiţite de ape. Bătrânii din satele învecinate lacului relatează despre blestemele aruncate în trecut asupra lui, de cei care nu au vrut să-şi părăsească aşezările înainte de a fi inundate. Se spune că animalele nu voiau să bea apă din lac, de teamă, iar în alte relatări ale localnicilor, lacul este bântuit de duhurile celor îngropaţi în cimitirele aflate pe fundul apei. În realitate, multe dintre morminte au fost strămutate la începutul anilor 1960, înainte de a fi construit barajul.


Vă recomandăm şi:

Secretele Castelului Corvinilor. Zece lucruri mai puţin cunoscute despre monumentul fascinant al Hunedoarei

Castelul Corvinilor din Hunedoara are o istorie de peste şase secole, iar în prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente din România. Turiştii din toate colţurile lumii i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea şi de legendele care circulă pe seama lui, însă multe dintre secretele fortăreţei au rămas necunoscute publicului larg.

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Ioan de Hunedoara a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria poporului român. A fost numit „atletul lui Hristos”, de Papa Calixt al III-lea, pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, iar adversarul său cel mai de temut, Mehmed al doilea Cuceritorul, a spus, la moartea voievodului, că „lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

VIDEO Secretele horror ale Castelului Corvinilor. Poveştile reale din spatele fiecărei camere care bagă frica în turişti

Castelul Corvinilor, cel mai important monument istoric al Hunedoarei, este „vânat” de turişti din întreaga lume, pasionaţi de locuri care ascund legende întunecate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite