Lucrările la Barajul Mihăileni, întârziate de trei decenii. Încă 15 milioane de lei au fost alocaţi investiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barajul de la Mihăileni.
Barajul de la Mihăileni.

Aproape 15 milioane de lei au fost alocaţi de Apele Române pentru continuarea lucrărilor la amenajarea barajului şi lacului de acumulare Mihăileni, de pe râul Crişul Alb, o investiţie începută în urmă cu peste trei decenii.

Administraţia Naţională „Apele Române" (ANAR) va aloca 30 la sută din creditele bugetare suplimentare de 50 milioane de lei primite la rectificarea din acest an pentru continuarea lucrărilor la Acumularea Mihăileni, de pe râul Crişul Alb (judeţul Hunedoara).

GALERIE FOTO CU BARAJUL

Bugetul pentru acest obiectiv de investiţii a fost majorat cu 14,9 milioane de lei, au informat reprezentanţii ANAR, într-un comunicat de presă. Valoarea totală a investiţiilor în barajul din zona Bradului se ridică la 162,84 milioane de lei,iar până în prezent valoarea cumulată a lucrărilor realizate era de 100 de milioane de lei.

„Ca majoritatea lucrărilor hidrotehnice pe care le avem în administrare, şi acumularea Mihăileni va avea o funcţionalitate multiplă. Astfel, odată finalizat, peste 30.000 de locuitori vor fi apăraţi de riscul inundaţiilor. Mai exact, este vorba despre locuitorii municipiului Brad, precum şi de obiectivele socio-economice din zonă care, în acest moment, sunt expuse riscului de inundaţii. Având în vedere frecvenţa ridicată a fenomenelor hidrometeorologice din aceste zone, prin construcţia acestui baraj, anual, ar putea fi evitate pagube potenţiale de natură socio-economică în valoare medie de peste 700 mii de euro. De aceea, reducerea riscului de inundaţii pentru judeţul Hunedoara va atrage noi investitori în zonă. Aceasta înseamnă apariţia unor noi locuri de muncă, dar şi noi oportunităţi pentru dezvoltarea unor proiecte de antreprenoriat", informează reprezentanţii „Apele Române", în comunicatul de presă.

image

Investiţia întârziată
Construcţia barajului de la Mihăileni a început în anii ´80, iar stadiul proiectului a ajuns la peste 95 la sută, însă pentru continuarea investiţiei sunt necesare fonduri importante de la statul român. De asemenea, problema exproprierilor din zona barajului şi a drumului nemodernizat în zonă încă nu au fost rezolvate. Este asigurată doar conservarea lucrărilor efectuate până în prezent.

„Principalele elemente tehnice ale investiţiei, care sunt executate parţial şi trebuie finalizate, sunt:  terasamente şi consolidări ale albiei râului, amenajări hidrotehnice (regularizare) în aval de baraj sau reabilitarea lucrărilor de deviere a DN 74 Brad - Abrud. Intrarea în exploatare a barajului de la Mihăileni va asigura necesarul de apă pentru locuitorii şi gospodăriile din zona Brad şi Crişcior, va produce energie electrică şi va apăra împotriva inundaţiilor o importanţă suprafaţă de terenuri agricole din lunca râului Crişul Alb pe sectorul Mihăileni – Vaţa, prin atenuarea viiturilor”, informau, recent, reprezentanţii Prefecturii Judeţului Hunedoara.

image

Barajul şi lacul de acumulare de la Mihăileni, o localitate aflată în vecinătatea municipiului Brad, la limita judeţelor Hunedoara şi Alba, se află în construcţie încă din anul 1987, iar lucrările trebuiau finalizate în cinci ani. Investiţia, de care urmau să beneficieze peste 20.000 de oameni din zona Bradului, precum şi numeroasele uzine şi exploatări miniere din Apuseni, dispărute între timp, prevedea construcţia unui baraj cu o lungime de aproape 300 de metri şi o înălţime maximă de 24 de metri, precum şi amenajarea unul lac de acumulare cu un volum de peste 10 milioane de metri cubi, o suprafaţă de 110 hectare şi o lungime de 4,5 kilometri. La sfârşitul anilor ´80, lucrările au demarat într-un ritm susţinut, iar în primii trei ani au ajuns la un stadiu de peste 60 la sută. Între timp, aproape 70 de gospodării au fost strămutate pentru a face loc noului lac. Din 1990, deşi statul român a continuat să aloce fonduri pentru realizarea investiţiei, finalizarea construcţiei barajului de la Mihăileni nu a mai fost realizată. Proiectul hidroenergetic a ajuns la stadiul de 95 la sută. Investiţia de pe râul Crişul Alb, a cărei valoare actualizată se ridică la peste 162 de  milioane de lei, se numără printre proiectele hidroenergetice cele mai întârziate din România. La peste trei decenii de ani de la începerea lucrărilor „Acumularea Mihăileni” se află încă în şantier. Termenul de punere în funcţiune este anul 2023.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Lacul Gura Apei, paradisul de la poalele Retezatului. Priveliştile de vis ale celui mai mare baraj din vestul ţării

VIDEO Râuşor, locul de vis ascuns în munţi. Un tunel de 14 kilometri săpat în stâncă leagă staţiunea de marele baraj din Retezat

Secretele marelui baraj din Retezat, ascunse 40 de ani. Oficialii americani avertizau în note confidenţiale asupra riscului unui dezastru de mediu


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite