Magistrala feroviară din vestul României. Cum se transformă nodul de cale ferată Simeria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Simeria, văzută de pe pasarelă.Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL
Gara Simeria, văzută de pe pasarelă.Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

Şantierul feroviar din vestul României. Modernizarea tronsonului Gurasada - Simeria a început în urmă cu trei ani, dar, la capătul lui, lucrările sunt departe de a fi finalizate.

Modernizarea tronsonului feroviar Simeria – Gurasada a început în urmă cu trei ani, însă în zona staţiei CFR Simeria, lucrările au avansat mai puţin faţă de celelate sectoare ale noii magistrale.

Şantierul feroviar uriaş din vestul României. Cum arată calea ferată pe care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

GALERIE FOTO

Trenurile circulă de peste un secol şi jumătate prin nodul feroviar Simeria, iar gara oraşului de pe Valea Mureşului, veche şi ea de peste un secol, este monument istoric, însă atât infrastructura staţiei CFR, cât şi clădirea istorică se află într-o stare dezastruoasă.

Drumul de fier al cărbunelui a împlinit 150 de ani. Cum a fost construită calea ferată Simeria - Petroşani

Construcţia noii magistrale feroviare din vestul ţării, pe tronsonul Gurasada – Simeria, va schimba atât situaţia nodului rutier Simeria, cât şi a clădirii staţiei şi a peroanelor sale. În prezent, spre deosebire de alte sectoare ale traseului de 41 de kilometri, la Simeria lucrările sunt abia la început. În zona gării se lucrează la căile ferate 4 şi 5, în timp ce clădirea principală a staţiei CFR, peroanele şi pasarela nu au intrat încă în şantier.  


Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

Lucrările prevăd construirea şi modernizarea peronului din faţa clădirii de călători cu o lungime de 270 de metri şi o înălţime de 0,55 metri, a peronului dintre liniile 2 şi 3, cu o lungime de 400 de metri şi o înălţime de 0,55 metri şi a peronului între liniile 4 şi 5, cu dimensiuni similare. Cele două peroane intermediare vor fi prevăzute cu copertine în lungime de 300 de metri.

gara simeria si calea ferata in santier foto daniel guta adevarul

La Simeria, există o pasarelă pietonală care supratraversează toate liniile şi asigură legătura între două zone importante ale oraşului. Aflată în stare avansată de degradare, pasarela va fi refăcută şi va asigura accesul (scări şi lifturi) şi la peroanele din staţia Simeria, se arată în proiect. De asemenea, în gară este şi un pasaj superior, care va fi modernizat, pe acelaşi amplasament. Pentru staţia de călători Simeria au fost propuse lucrări care vor cuprinde o suprafaţă de 4.485 metri pătraţi. Tunelul, peroanele şi pasarela existentă vor fi dezafectate, iar pe lângă construcţia celor trei peroane, a noii pasarele şi a celor două copertine, vor mai fi realizate trei lifturi, va fi reabilitată clădirea de călători şi anexele sale şi vor fi amenajate 20 de locuri de parcare.


Gara Simeria. Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

gara simeria si calea ferata in santier foto daniel guta adevarul

Se lucrează de trei ani

Lucrările de modernizare a tronsonului feroviar Gurasada – Simeria au demarat la începutul anului 2018, după ce în 30 august 2017 a fost semnat contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei între Compania Naţională „CFR”şi Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 3 octombrie 2017, iar termenul estimat de finalizare a investiţiei este anul 2022.


Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL.

gara simeria si calea ferata in santier foto daniel guta adevarul

Odată cu modernizarea celor 41 de kilometri de infrastructură şi suprastructură feroviară ai sectorului Gurasada – Simeria, trenurile de călători vor putea circula cu viteza maximă de 160 km/h pe cea mai mare parte a traseului, iar trenurile de marfă cu o viteză de până la 120 de km/h. 

De asemenea, proiectul prevede lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri, dintre care cele trei peste râul Mureş, 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 staţii de cale ferată. 

Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 şi de la bugetul de stat. Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş.


Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

gara simeria si calea ferata in santier foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

Oraşul preistoric îngropat de autostradă şi de calea ferată. S-a transformat total în 10 ani VIDEO

Spectaculoasa cale ferată montană către cetăţile dacice, acum dispărută. Pe vremuri, urşii alergau după trenuri

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite