VIDEO Marea demolare începe în Parcul Corvin. Clădirea - fantomă cu două etaje va fi înlocuită cu o zonă verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei. În locul construcţiei va fi amenajată o zonă verde.

Clădirea „fantomă” din Parcul Corvin intră în demolare. O firmă privată din Arad a obţinut contractul, iar în următoarele zile va face organizarea de şantier. Lucrările de demolare vor dura cel mult patru luni.

Construcţia clădirii cu două etaje, care urma să fie fie folosită ca pizzerie şi restaurant, a început în 2006, în urma unei asocieri semnate în 2005 de o firmă privată cu Consiliul Local Hunedoara.

Potrivit contractului, firma primea dreptul de a construi în parc şi devenea proprietara imensei clădirii, dar trebuia să se ocupe de îngrijirea şi mobilarea parcului, întins pe o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi şi să achite anual 8.000 de euro către primărie. Din 2008, lucrările de construcţie a complexului de servicii au fost oprite, în urma unui control al Gărzii Naţionale de Mediu, care a constatat că Autorizaţia de construire primită în 2006 este expirată şi că nu a fost respectat proiectul de execuţie a lucrărilor.

În 2015, contractul de asociere dintre Consiliul Local şi firma privată a fost reziliat. În 2016, primăria a primit în instanţă dreptul de a demola construcţia, pe cheltuiala societăţii private. În ultimii ani, clădirea este abandonată şi vandalizată. În locul ei autorităţile plănuiesc să planteze copaci.

Primarul Dan Bobouţanu susţine că blocurile abandonate în anii ’90  înainte de a fi finalizate, trei aflate pe Strada Moldovei şi două pe Strada Barbu Ştefănescu Delavrancea, vor avea aceeaşi soartă.

Parcul „noului oraş muncitoresc”
Parcul Corvin, întins pe aproape 35.000 de metri pătraţi, a fost înfiinţat în anii ’50, când au fost ridicate primele blocuri din cartierul O. M. (Oraşul Muncitoresc) al Hunedoarei. Atunci, în noul cartier de pe dealul numit în trecut al Benteului, mii de apartamente au fost construite într-un ritm alert pentru familiile muncitorilor veniţi din toată ţara să lucreze în combinatul metalurgic şi la construcţia oraşului.  Cel mai atractiv loc din zonă era Restaurantul Corvin, înfiinţat şi el în anii ’50, cu o terasă întinsă ridicată deasupra parcului. Aici, în vara anului 1962, ar fi luat prânzul Nikita Hruşciov, liderul politic al Uniunii Sovietice din acea vreme, aflat în vizită la Hunedoara. Nikita Hruşciov  a vizitat centrul industrial, a văzut Castelul Corvinilor, a cinat la Restaurantul Corvin şi a ţinut un discurs celor peste 30.000 de oameni care s-au strâns pe stadionul Hunedoarei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Construcţiile emblematice de pe calea ferată Deva - Brad, megaproiectul finalizat în cinci decenii

VIDEO Gara legendară pusă sub lacăt. Au dispărut trenurile de călători de pe calea ferată înfiinţată de peste 130 de ani

VIDEO Soarta tristă a ultimei redute din calea ferată îngustă a Hunedoarei. Ce s-a întâmplat cu depoul mocăniţei


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite