Marea investiţie de la Castelul Corvinilor în blocaj prelungit. Fondurile UE pentru restaurare au venit de un an şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai mult de un an şi jumătate contractul de finanţare pe fonduri europene pentru restaurarea Castelului Corvinilor a fost semnat. Nici până în prezent lucrările nu au început.

A trecut un an şi jumătate de când Agenţia de Dezvoltare Regională Vest şi Primăria Hunedoara au semnat contractul de finanţare al celui mai important proiect derulat în Hunedoara pe fonduri de la Uniunea Europeană, restaurarea Castelului Corvinilor.

Proiectul investiţiei estimate la cinci milioane de euro a fost depus la ADR Vest în vara anului 2016, iar în luna mai a anului trecut, a fost semnat contractul de finanţare.

Municipalitatea a scos proiectul la licitaţie publică, dar până în noiembrie 2018, de cinci ori, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a respins publicarea documentaţiei de atribuire pentru lucrările de restaurare a Castelului Corvinilor. Motivul a fost, potrivit reprezentanţilor Primăriei, că administraţia locală a solicitat ca firmele înscrise la licitaţie să fie evaluate atât după preţul cel mai mic, cât şi după experienţa în lucrări de restaurare şi consolidare de monumente istorice clasa A. În cele din urmă Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice a acceptat criteriile pe care Primăria Hunedoara a dorit să le impună celor care participă la licitaţia publică.

Licitaţie contestată
În luna iunie a acestui an, Primăria Hunedoara anunţa că două firme s-au calificat pentru derularea investiţiei. Câştigătoarea a fost declarată SC Corint, însă licitaţia pentru reabilitarea Castelului Corvinilor a fost contestată de SC Coral la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiei. Coral a solicitat, printre altele, reluarea procedurii de evaluare a ofertelor prin reevaluarea ofertei depusă de S.C. Corint S.R.L. şi stabilirea ofertei câştigătoare prin aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preţ”.

În luna septembrie, CNSC a admis contestaţia formulată de de SC Coral SRL şi a luat, în final, decizia de a obliga Primăria Hunedoara să  anuleze raportul procedurii de atribuire nr. 57707/14.08.2018 şi să dispună reevaluarea ofertei depusă de SC Corint SRL.

După reluarea procedurilor de analizare a dosarelor, nici până în prezent nu a fost declarat un câştigător al licitaţiei. Cel mai probabil, abia anul viitor vor putea începe lucrările de reabilitare.

Cinci milioane de euro de la UE, pentru castel
Proiectul  „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara, Judeţul Hunedoara, monument istoric de clasa A” are o valoare de aproape cinci milioane de euro şi este finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţonal Regional. Lucrările se vor derula pe 28 de luni şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje boisia.

Vor fi efectuate mai multe lucrări de intevenţie la castel, atât la exterior cât şi în curţile interioare. „În prima etapă de intervenţii se va urmări stoparea proceselor biologice, aplicarea de tratamente de preconsolidare, efectuarea de operaţiuni de extragere a sărurilor şi îndepărtarea rosturilor căzătoare. În următoarea etapă se vor aplica procedee de curăţire şi tratamente de consolidare, se vor realiza operaţiunile de taselare şi întregirile volumetrice necesare, completările de rosturi, realizarea blocurilor de piatră şi realizarea reconstituirilor volumetrice. La final se vor efectua operatiuni de hidrofugare a suportului litic, acestea fiind considerate şi tratamente finale în procesul de restaurare-conservare”, se arată în proiect. De asemenea, se va elimina igrasia din pereţii Castelului Corvinilor, adiacenţi curţilor interioare.

Vor fi create spaţii noi vizitabile şi vor fi restaurate încăperile din incinta castelului. „Prin aceste lucrări se vor reabilita toate spaţiile interioare existente şi reintroducerea în circuit a unor spaţii nou create prin reconstituirea planşeelor la cotele unde acestea existau în trecut. Se au în vedere lucrări de igienizare, curăţire, plombare, rostuire, desfacerea tencuielilor de ciment şi refacerea lor cu tencuieli şi zugrăveli respirante pe baza de var, restaurări pictură, recondiţionări elemente de tâmplărie, lucrări de restaurare a tavanelor de lemn, precum şi revizuirea totală a instalaţiilor, renunţarea la incălzirea pe gaz şi trecerea la încălzirea electrică”, se arată în documentele proiectului.


Va recomandăm să citiţi şi:

Calvarul traiului de zi cu zi în castelele medievale: întuneric, groază şi mizerie. De ce rămâneau preferatele nobililor

Povestea neştiută a Castelului Corvinilor. Oamenii care l-au transformat din ruină într-o perlă a Imperiului Austro-Ungar

VIDEO Castelul Corvinilor, învecinat cu viitorul hotel de lux al celui mai bogat parlamentar. Cum arată clădirea aflată de trei ani în şantier

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite