Mărirea şi declinul industriei în Hunedoara. Ce soartă au avut după 1990 cele mai mari întreprinderi din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu jumătate de secol, judeţul Hunedoara era unul dintre cele mai industrializate ale ţării, iar principalele oraşe hunedorene îşi bazau economia pe întreprinderile mari, din industria siderurgică şi minieră.

Municipiul Hunedoara s-a apropiat înainte de 1989 de cifra de 100.000 de locuitori. "Aproape 50.000 de oameni lucrau în combinatul siderurgic al Hunedoarei şi în ICSH (Întreprinderea de Construcţii Siderurgice Hunedoara)”, spunea cu mândrie Viorel Răceanu, fost primar al Hunedoarei în anii 1960 – 1970.

Combinatul era unitatea centrală de producţie dintr-o zonă bogată în resurse minerale, în care au funcţionau, conectate în jurul acestuia, zeci de întreprinderi înfiinţate într-un spaţiu întins din Valea Jiului până pe Valea Mureşului. În Hunedoara, primii ani ai democraţiei post-decembriste au întrerupt planurile care vizau expansiunea zonei industriale. Urma să fie dat în funcţiune un furnal modern, în imediata vecinătate a Castelului Corvinilor, şi urmau să fie construite mai multe oţelării electrice şi cu convertizoare pe ruta Hunedoara – Sântuhalm, însă furnalul nu a mai fost inaugurat, iar proiectele oţelăriilor au fost date uitării. Industria a intrat într-un declin generalizat, iar Hunedoara a resmţit din plin efectele lui.

În prezent, peste 140 de hectare de pe vechea platformă industrială a Hunedoarei, pe care funcţionau o parte din uzinele şi secţiile combinatului siderurgic au ajuns teren viran. În prezent, circa 1000 de oameni mai lucrează în combinatul din Hunedoara, dintre care 700 sunt siderurgişti.

Victoria Călan a dispărut cu totul

În Călan, oraşul învecinat Hunedoarei, întregul combinat Victoria a dispărut în mai puţin de un deceniu, deşi fostele uzine de fontă şi cocs, întinse pe 60 de hectare, aveau o vechime de un secol şi jumătate. Hoţii de fier vechi au devastat construcţiile industriale închise în urma privatizărilor eşuate. În prezent, circa 40 de hectare pe care a funcţionat fostul combinat siderurgic din Călan sunt ecologizate şi vor fi transformate într-un parc industrial.

Lista întreprinderilor industriale care au funcţionat până în urmă cu 20 de ani în judeţul Hunedoara cuprinde zeci de unităţi. Cele mai multe dintre ele s-au închis, după ce au fost privatizate, şi doar în puţine cazuri ele au continuat să existe sub alte denumiri.

Iată o parte dintre acestea: întreprinderile miniere din Lonea, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Livezeni, Paroşeni, Lupeni, Uricani, Bărbăteni şi Hunedoara, Întreprinderea de preparare a cărbunelui Valea Jiului,  Întreprinderea de reparaţii de utilaje miniere Petroşani, Întreprinderea minieră Anina, Centrala minieră Valea Jiului, Întreprinderea minieră Barza, Centrala Siderurgica Hunedoara, Combinatul Victoria Călan, Întreprinderea de utilaj minier Petroşani, Combinatul de fibre artificiale „Vâscoza” Lupeni, Întreprinderea chimică Orăştie, Întreprinderea pentru extragerea, prelucrarea şi montarea marmurei şi a pietrei de construcţii Simeria, Întreprinderea mecanică de material rulant Simeria, Întreprinderea de producţie industrială pentru construcţii căi ferate Deva, Întreprinderea „Ţesătoria de mătase” Deva, Întreprinderea de tricotaje Hunedoara, Întreprinderea de blănărie „Vidra” Orăştie, Fabrica de bere Haţegana.   Victoria Călan, o imagine din 1990.
Zona industrială a Lupeniului. 2014. Foto: Daniel Guţă.

image
image

Vă recomandăm şi:

Proteste în siderurgie. Cum se vede industria Hunedoarei, din interior            Siderurgiştii hunedoreni se vor alătura angajaţilor din industrie afiliaţi Sindicatului Cartel Alfa, în acţiunile de protest organizate în următoarele două zile. Preşedintele Sindicatului „Siderurgistrul”, Petru Vaidoş, a vorbit marţi despre nemulţumirile sindicaliştilor şi ale patronatelor din industrie.

FOTO Blestemul industriei prăbuşite: iazuri poluate, munţi de steril şi deşerturi toxice înconjoară Hunedoara         Locuitorii Hunedoarei sunt nevoiţi să trăiască înconjuraţi de rămăşiţele industriei cu care s-au mândrit înaintaşii lor. Proiectele de ecologizare a fostelor întreprinderi miniere şi a platformei siderurgice se desfăşoară cu dificultate sau sunt abandonate din lipsa fondurilor. Aşa s-a întâmplat şi în cazul fostei exploatări miniere Teliuc, una dintre mai poluate zone a Hunedoarei.

FOTO Cum arată cel mai poluat loc din Hunedoara. Proiectul de ecologizare a ruinelor combinatului întârzie    Proiectul de reabilitare a celor 20 de de hectare din vechea platformă industrială a Hunedoarei, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, nu a demarat până, deşi au trecut mai bine de trei ani de la data în care a fost iniţiat. În prezent, zona care urmează să intre în ecologizare este considerată una dintre cele mai poluate ale Hunedoarei.

Drama unui fost oţelar ajuns la pensie: sapă după fier vechi în ruinele combinatului pentru a-şi plăti ratele     În fiecare zi, în peisajul postapocaliptic al vechii platforme siderurgice a Hunedoarei se avântă zeci de căutători de fier vechi. Unii dintre ei trăiesc adevărate drame: au lucrat până în anii trecuţi în combinat şi, o dată ieşiţi la pensie, în încercarea de a-şi asigura existenţa au fost nevoiţi să se întoarcă în locurile unde au muncit, de această dată doar pentru a săpa după fier.

FOTO VIDEO Peisajul postapocaliptic al Hunedoarei: ce a rămas din combinatul devastat pentru fier vechi      A trecut un deceniu de la începerea primelor acţiuni de distrugere a clădirilor care au făcut parte din vechea platformă industrială a Hunedoarei. Construcţiile ridicate în trecut pe mai bine de 100 de hectare au fost demolate, iar peisajul industrial a devenit unul post-apocaliptic. Totuşi, ruinele continuă să asigure supravieţuirea a sute de oameni care le scormonesc în căutare de fier vechi.

FOTO Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi, în prima lovitură dată jefuitorilor combinatului. Povestea mafiei fierului, salvată de amorţeala justiţiei     PROCES Prima mare lovitură a „superpoliţistului“ Traian Berbeceanu, acuzat acum de implicare în acţiuni de crimă organizată, a fost o anchetă coordonată de procurorul Laura Codruţa Kövesi. Dosarul mafiei care a devalizat Combinatul Siderurgic din Hunedoara în anii 2000 zace, însă, în sertarele justiţiei.

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara      În anii în care vechile uzine de fier ale Hunedoarei se transformau în combinat siderurgic, zeci de oamenii îşi găseau sfârşitul brutal în cele mai teribile accidente de muncă din istoria colosului industrial.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite