VIDEO Mărturia şocantă a maicilor de la Prislop, terorizate de bişniţari deghizaţi în călugări: „Unul a fost poreclit Satana”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bişniţarii fac legea în târgul de suveniruri şi obiecte religioase din vecinătatea Mănăstirii Prislop, devenită loc de pelerinaj datorită duhovnicului Arsenie Boca. O spun chiar două dintre maicile care fac comerţ aici şi, de-a lungul timpului, au avut numeroase neplăceri din cauza acestora.

Două maici au oferit detalii despre fapte ieşite din comun, săvârşite în talciocul aflat în împrejurimile mănăstirii Prislop. Una dintre călugăriţe susţine că a fost jefuită de o femeie de etnie romă, iar în apărarea hoaţei a sărit „Satana” – un rom care se deghizează deseori în călugăr pentru a-i înşela pe credincioşi. Cele două maici au în grijă Schitul Alun, biserica ridicată din marmură în Ţinutul Pădurenilor şi spun că fac eforturi inimaginabile pentru a o putea întreţine.

Monahia Isidora de la Schitul Adormirea Maicii Domnului Alun şi maica Filoteia sunt două dintre călugăriţele care, în unele zile, pot fi găsite în talciocul din împrejurimile Mănăstirii Prislop, unde comercializează obiecte religioase.

Cele două călugăriţe provin din judeţul Hunedoara şi au absolvit Facultatea de Teologie Artă Sacră a Universităţii din Bucureşti. S-au călugărit împreună la Mănăstirea Polovragi, iar după 20 de ani au decis să ia în primire o biserică dintre cele care au fost părăsite odată cu migraţia la oraş a populaţiei rurale. Au ajuns în urmă cu câţiva ani la biserica de marmură Alun, iar pentru a o putea întreţine se ocupă şi de comercializarea suvenirurilor şi icoanelor în apropierea Mănăstirii Prislop.

„La Prislop unii vând pentru vilă şi maşină. Noi avem o Dacie ruginită şi aceea căpătată. Ei au obligaţia caselor de marcat, dar Biserica nu are încă aşa ceva, cât timp încă este susţinută cu fonduri să menţină lăcaşurile de cult”, explică monahia Isidora.

Jefuite de romi
Maicile susţin că au întâmpinat numeroase probleme în târgul înfiinţat în zona mănăstirii. Una dintre călugăriţe a relatat că anul trecut a fost jefuită de o femeie de etnie romă. Mai mult, când a încercat să îşi recupereze bunurile, a fost agresată şi filmată de complicele acestuia, un bărbat care se deghizează în călugăr, pentru a-i înşela pe credincioşi.

Imaginile au ajuns în presă, punând-o într-o ipostază defavorabilă. Mai exact, în scenele scandalului filmat cu telefon mobil se aud cuvintele, „Bată-vă, Dumnezeu, să vă bată, pentru ce aţi făcut”, replicile date de călugăriţe unor femei, în timp ce măicuţele scotocesc prin plasele unor femei, pe care le-ar fi prins la furat.

„Am fost jefuite la Prislop de o ţigancă de bunuri, nu personale, ci ale schitului, în valoare de 150 de lei. Persoana care ne-a filmat este tot un ţigan, pe nume David, din Călan, care şi-a confecţionat la comandă haine călugăreşti, cu care minte lumea care poate crede că e monah. Este poreclit de colegii lui „satana sau dracul” din pricina faptelor lui rele, ieşite din comun. Nouă ne-am făcut necazuri de când a apărut la Prislop în anul 2014, cu acte false cum au constatat organele de Poliţie, care au fost chemate să ne apere. De el nu se ia nimeni de frica ţiganilor, însă de noi, două amărâte de maici, se ia”, a declarat maica Isidora.

Călugăriţa a relatat că, într-adevăr, oamenii preferă să cumpăre suveniruri de la maici şi preoţi pentru că ştiu că vor fi pomeniţi. „Creştinii cumpără de la noi, cum era drept să fie, nefiind firesc să cumpere obiecte sfinţite de la cei ce nu au nicio tangenţă cu Biserica. Omul ştie că este pomenit la toate slujbele bisericii ca binefăcător, dar civilii şi mai ales cei de altă religie ce-i pot oferi?”, spune călugăriţa de la Alun.


Sărăcia din schit
Isidora şi Filoteia se plâng de starea în care se află schitul Alun din Ţinutul Pădurenilor. „Suntem convinse că în alte case nu plouă şi au covoare persane, nu preşuri lepădate de către cei ce s-au înnoit, cum sunt în biserica de marmură unicat în lume, cu podele şi tâmplărie mâncate de xilofagi, cu trepte sparte şi alte rele ce s-au adunat cu timpul asupra ei”. Ele susţin se confruntă că nişte cheltuieli pentru schit inimaginabile.

Satul Alun

„Acestea sunt imposibil de dus pentru bugetul nostru de 1.500 de lei fiecare, ca ajutor de la stat, din care 750 de lei fiind contribuţiile sociale, iar în vara anului 2015 am primit în mână doar 250 de lei lunar”, afirmă călugăriţa Isidora. Cele două măicuţe au relatat că locuiesc într-o căsuţă de lemn fără pod, prin care bate vântul, de doi pe doi metri, dormind de cinci ani pe un pat călugăresc de scânduri de un metru lăţime de-a picioarele. „Şi romii au o maşină bună, fie şi din afaceri murdare. Iar biserica este judecată că un episcop, echivalentul unui secretar de stat, umblă cu maşină bună (ar trebui să umble cu căruţa pe autostradă!?), după ce din donaţii de la oameni cu venituri extrem de mici au construit spitale, case pentru sinistraţi, orfelinate, cantine etc.”, mai spun călugăriţele.

Probleme în târgul din zona Mănăstirii Prislop

În ultimii ani, mai multe nereguli au fost descoperite în talciocul de la Mănăstirea Prislop. Fiecare control al jandarmilor şi poliţiştilor este urmat de amenzi acordate celor care fac comerţ ilegal. Unii dintre proprietarii barăcilor improvizate nu şi-au luat niciun fel de măsuri împotriva incendiilor, nu au case de marcat şi nu pot dovedi provenienţa bunurilor, iar atunci când sunt întrebaţi de ea, devin recalcitranţi.

Scandal în târgul de la Mănăstirea Prislop

Tarabe cuprinse de foc la Mănăstirea Prislop

Scandal în faţa mănăstirii Prislop

Povestea bisericii de marmură din Alun
În satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor, locuiau în urmă cu aproape jumătate de secol peste 100 de familii. Ultima casă, cu numărul 104, a fost construită în anii ’60, în apropierea carierei de marmură de la marginea Alunului.

De atunci, din „satul înmărmurit“, cum îi spun localnicii din aşezările învecinate, au început oamenii să migreze, iar în prezent, doar doi – trei oameni mai locuiesc aici. Deasupra zecilor de case părăsite, cu fundaţii construite din marmură, se văd impozante turlele mănăstirii din Alun. Biserica, unde slujesc cele două călugăriţe, a fost ridicată din blocuri de marmură, în anii 1930, de preotul Petru Roşu. Povestea de viaţă a ctitorului bisericii este impresionantă. În 1942, la trei ani de la ridicarea bisericii, Petru Roşu a mers pe Frontul de Est, în Al Doilea Război Mondial, până la Sevastopol, ca preot misionar. S-a întors rănit în ţară, însă doi ani mai târziu, a ajuns din nou pe front, în Vest, iar pentru faptele sale a fost decorat cu ordinul „Coroana României“ şi cu medalia „Pobeda“. Preotul s-a întors în satul Alun, unde a slujit la biserica de marmură până în 1958, când a fost arestat. Acuzat de activitate politică legionară şi instigatoare împotriva regimului, a fost condamnat de Tribunalul Militar Braşov la nouă ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale“. A fost purtat prin închisorile şi lagărele de la Deva, Jilava, Gherla, Salcia, Periprava şi Aiud, până în 1964, anul în care a murit în temniţa de la Aiud.


Vă recomandăm şi:

Maicile de la Prislop, în ipostaze inedite. Ce fac călugăriţele la plecarea pelerinilor de la mormântul lui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de pelerini care vin din toate zonele ţării pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca. La orele serii, după plecarea ultimilor vizitatori, călugăriţele de la Prislop îşi continuă munca, având grijă ca a doua zi aşezământul să îi primească pe credincioşi la fel de îngrijit.

Chinezii au vrut să copieze Mănăstirea Prislop, în Beijing. Un fost baron local le-a dat ideea, inspirat de Arsenie Boca

Mihail Rudeanu susţine că oficialităţile din China au fost de acord cu propunerea sa de a construi replica mănăstirii Prislop, în Beijing, însă pentru că statul român nu a finanţat iniţiativa lui, fostul şef al Consiliului Judeţean Hunedoara, din vremea guvernării Năstase, s-a mulţumit să ducă în Parcul Lumii din Beijing o troiţă de trei metri.

Cinci locuri de vis din Hunedoara care au transformat judeţul într-o destinaţie de top. Recordurile Castelului Corvinilor şi ale Mănăstirii Prislop

Peste 10.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara de la începutul anului 2016. Administratorii monumentului istoric estimează că în acest an la castel vor ajunge peste 330.000 de turişti, mai mulţi în anul precedent. Hunedoara oferă turiştilor mai multe atracţii turistice de top. Cinci monumente istorice au făcut din judeţul Hunedoara una dintre principalele zone cu atracţii turistice din România.

VIDEO Bişniţarii din zona Mănăstirii Prislop au fost amendaţi. Au tăbărât pe reporterul care le filma barăcile mistuite

Trei oameni au fost amendaţi de poliţişti, în urma scandalului provocat în talciocul din zona Mănăstirii Prislop. Comercianţii au ameninţat şi agresat un jurnalist care filma tarabele incendiate. Pompierii susţin că incendiul putea provoca un dezastru.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite