Minerii din exploatările Paroşeni şi Uricani ameninţă cu greva foamei, după trei zile de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: gddhd.ro
FOTO: gddhd.ro

Aproape 300 de angajaţi ai exploatărilor miniere Paroşeni şi Uricani protestează nemulţumiţi de lipsa măsurilor de protecţie socială care trebuiau luate, înainte de concedierile colective.

Concedierile colective la minele Paroşeni şi Uricani din Valea Jiului, unde în prezent mai lucrează circa 280 de oameni sunt programate până la 1 ianuarie 2020, însă minerii sunt nemulţumiţi de ce îi aşteaptă după părărisirea exploatărilor.

Angajaţii celor două mine de cărbune închise la sfârşitul lunii decembrie a anului 2017 protestează de la începutul săptămânii, şi solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, iar pentru cei care nu se pot pensiona încă, angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Circa 100 de mineri au petrecut ultimele nopţi în subteran, iar unora dintre ei li s-a făcut rău.

„Minerii au stat trei nopţi în subteran şi ameninţă că dacă până mâine nu se rezolvă nimic, în weekend vor intra în greva foamei. Ei aşteaptă o soluţie din partea Guvernului privind acordarea veniturilor în completare”, a declarat Laszlo Domokos, preşedintele Sindicatului Huila.

Minele Paroşeni şi Uricani sunt administrate de Societatea Naţională de Închideri de Mine din Valea Jiiului. Directorul societăţii, Pavel Dreghici, şi-a anunţat, joi, demisia, susţinând că este în imposibilitate de a-şi exercita funcţia. Liderii de sindicat susţin că pentru protecţia socială a minerilor este necesar un nou act normativ, care să stipuleze acordarea unui venit lunar de completare pe o perioadă de doi ani, precum şi consemnarea acestei perioade drept vechime în muncă, aşa cum s-a întâmplat pentru colegii lor disponibilizaţi pe vechiul act normativ.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO 48 de ani de la catastrofa din Certej. Iazul toxic prăvălit peste blocurile minerilor a făcut aproape 100 de morţi

VIDEO Lupeni, oraşul care apune odată cu mineritul. Ce soartă a avut locul celor mai tulburătoare tragedii din Valea Jiului

VIDEO Locul unde a început povestea „aurului negru”. Cum arată Mina Petrila la patru ani după închiderea definitivă

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite