Ministrul Liviu Pop despre concedierile din cadrul CEH: "Disponibilizaţii vor primi salarii compensatorii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Liviu Pop, în conferinţa de presă, la Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Ministrul Liviu Pop, în conferinţa de presă, la Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă organizată la Deva, că angajaţii din Complexul Energetic Hunedoara care vor fi vizaţi de disponibilizările colective, în cazul în care acestea vor avea loc, vor primi salarii compensatorii.

Ministrul delegat pentru Dialog Social s-a aflat astăzi în judeţul Hunedoara. El a a declarat că, spre deosebire de angajaţii altor companii de stat care nu au mai primit salariile compensatorii la care aveau dreptul, în urma disponibilizărilor colective din ultimii ani, cei care lucrează în Complexul Energetic Hunedoara şi vor beneficia de aceste drepturi.

"Miercuri am eleborat un act normativ, o ordonanţă prin care am dat posibilitatea ca eventualii disponibilizaţi care vor fi pe listele disponibilizărilor colective să poată beneficia de plăţi compensatorii. Am dat această derogare de la ordonanţă pentru Complexul Energetic Hunedoara şi pentru Complexul Energetic Oltenia, tocmai pentru a avea o centură de siguranţă, dacă o putem numi aşa, în planul de restructurări. Eu îmi doresc să nu se folosească această ordonanţă şi să nu plece nimeni acasă şi complexul să intre pe profit”, a declarat ministrul delegat Liviu Pop, la Deva.

Potrivit ministrului delegat pentru Dialog Social, cei care vor fi disponibilizaţi în urma planului de restructurare al CEH vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechimea în muncă şi de postul ocupat. Liviu Pop a mai declarat că s-a vorbit la nivelul conducerii CEH de un număr de circa 500 de angajaţi care vor trebui disponibilizaţi, însă această situaţie nu este oficială, fiind doar o estimare, în acelaşi context al “centurii de siguranţă” din planurile CEH.


Vă recomandăm şi:

Cărbunele, esenţial pentru securitatea energetică a României

După o experienţă de 7 ani în serviciul public românesc, în domeniul politicii comerciale comune a Uniunii Europene, inclusiv în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, am avut, în ultimele 10 luni, şansa de a lucra, din nou, în cadrul administraţiei publice, de data asta, la Departamentul pentru Energie, astăzi Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri.

Minerii din Valea Jiului au ocupat curtea Complexului Energetic Hunedoara. Proteste de amploare în Petroşani

Circa 300 de mineri de la exploatările miniere Lonea şi Vulcan au ocupat de la primele ore ale dimineţii curtea Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani. Oamenii sunt nemulţumiţi, în principal, de faptul că nu au primit tichetele de masă acordate pe lângă salariu, dar şi de situaţia companiei.

Complexul Energetic Hunedoara va importa 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a lansat procedurile de achiziţie publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional, în condiţiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.

FOTO Valea Jiului la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cum a uimit ţinutul „aurului negru“ un celebru geolog englez

Valea Jiului şi Petroşani se arătau călătorilor din secolul al XIX-lea ca locuri sălbatice şi bogate în minerale, unde peste decenii aveau să se amestece vechii stăpâni ai ţinutului care se ocupau cu păstoritul şi „barabele“ – străinii veniţi şi stabiliţi apoi în vale pentru a-şi câştiga existenţa în minele de cărbune. David Ansted, un geolog englez care călătorise în anii 1860 în Valea Jiului, anticipa prosperitatea zonei carbonifere.

Telegondolă, cinema 3D şi aqualand, în oraşul extremelor de la polul sărăciei

Vulcan, unul dintre municipiile cele mai sărace ale judeţului Hunedoara, a reuşit în ultimii ani să atragă investiţii de lux, estimate la peste 15 milioane de euro. Ultima dintre ele este un parc acvatic, care va fi construit cu fonduri de la Uniunea Europeană.

FOTO Valea Jiului refuză să-şi amintească Mineriada din iunie 1990

Evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 au lăsat urme adânci în Valea Jiului. La 24 de ani de la cele mai sângeroase mişcări de protest ale minerilor, mulţi dintre foştii ortaci nu vor să mai audă de eticheta de “oi negre” ale societăţii.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului        

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii          

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite