Mircea Moloţ a fost reţinut de DNA Alba. Ce acuzaţii îi sunt aduse preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, au fost aduşi în această dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Alba Iulia, pentru a fi audiaţi într-un dosar de corupţie. Mircea Moloţ a fost reţinut ulterior, la solicitarea procurorilor DNA.

UPDATE 22.30 Roberto Patrik Venter, ginerele preşedintelui CJ Hunedoara, liberalul Mircea Moloţ, şi un om de afaceri, au fost reţinuţi, miercuri seară, de DNA Alba, în urma audierilor în dosarul în care Moloţ este suspectat de fapte de corupţie după ce au fost făcute percheziţii şi au fost ridicate documente.

UPDATE: 19:30 Şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint (PNL) a fost reţinut pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Alba.

UPDATE 17.55 Mircea Moloţ (PNL), şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost reţinut pentru 24 de ore, de către procurorii DNA Alba.

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, şi vicepreşedintele instituţiei, Tiberiu Balint, sunt cercetaţi într-un dosar de corupţie. În această dimineaţă cei doi au ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Alba, pentru a fi audiaţi. În 7 noiembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat 18 percheziţii în judeţul Hunedoara, fiind vizate sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, domiciliul preşedintelui instituţiei, Mircea Moloţ, al vicepreşedintelui CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, şi mai multe societăţi, printre care SC Apa Prod SA, la care acţionar majoritar este CJ Hunedoara.

În dosarul penal, în care este vizat Mircea Moloţ, este anchetată atribuirea unor contracte de lucrări publice, finanţate din fonduri europene şi de statul român, în care beneficiar a fost CJ Hunedoara. Ulterior, procurorii au cercetările, iar noile infracţiuni pentru care a fost anchetat preşedintele CJ Hunedoara se referă la folosirea influenţei politice. Preşedintele CJ Hunedoara ar fi condiţionat acordarea de fonduri guvernamentale prin prisma funcţiei pe care o deţine de modul în care votează la alegerile prezidenţiale oamenii din comuna Turdaş, din judeţul Hunedoara.
 

Referat Mircea Molot

Procurorii au extins ancheta în cazul lui Mircea Moloţ. Acesta este cercetat pentru mai multe infracţiuni:

    infracţiunea continuată de trafic de influenţă constând în :

a. la sfârşitul anului 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra numitului Arion Victor – director general al SC Apaprod SA Deva, societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din Judeţul Hunedoara, în scopul avantajării SC Viva Construct SRL Deva în cadrul procedurii de atribuire a contractului „Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva şi Hunedoara prin aerarea artificială a apei uzate deversate în râurile Mureş şi Cerna prin canalele deversate de la staţiile de epurare a apei uzate” şi a permis demararea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziţie.

În schimbul sprijinului oferit de suspect, numitul Axinte administrator şi acţionar al SC Viva Construct SRL a cedat execuţia unei părţi din lucrările pe acest contract, fără a exista un contract de subantrepriză în condiţiile pe care legislaţia achiziţiilor publice le prevede, către SC Vivanty Industries  SRL Şoimuş, societate controlată direct în calitate de asociat şi administrator de către Venter Roberto Patrik - ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, respectiv Moloţ Mircea.

b. în perioada iunie 2012 – martie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara –  Moloţ Ioan Mircea şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra lui Arion Victor – director general al SC Apaprod SA SA Deva, societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din Judeţul Hunedoara, pentru a determina atribuirea contractului de lucrări în luna martie 2013 SC Euro Cons Expert SRL valoarea contractului fiind de 3.756.744 lei, iar în schimbul acestei intervenţii SC Viva Construct SRL (societate controlată de Axinte Vasile) a asfaltat strada din satul Mărtineşti, unde Moloţ Ioan Mircea deţine un imobil, în condiţiile lipsei proiectului tehnic sau a autorizaţiilor de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului

    infracţiunea de luare de mită  constând că în perioada 2010-2014, a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice legal aprobate pe proiecte au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară, dar erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv ginerele Roberto Venter şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi, astfel că SC Viva Construct SRL a încheiat în perioada anterior menţionată, un număr de 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL  şi un număr de 4 contracte cu SC Vivanty Industries SRL, sub titulatura „contract de prestări servicii” care în fapt sunt contracte de subantrepriză execuţie lucrări, în schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara.

    infracţiunea de fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite constând în acea că la data de 19.10.2014, Mircea Ioan Moloţ, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara s-a folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine în virtutea faptului că îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, jud. Hunedoara, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot.
    infracţiunea de luare de mită constând în următoarele : corelativ infracţiunii de dare de mită, se reţine că în perioada iunie-iulie 2014 în schimbul asigurării prioritizării plăţilor efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara suspectul a solicitat, prin interpuşi, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizaţie şi fără contract, plăţile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei „comenzi” .
    infracţiunea de luare de mită (3 acte materiale) constând în aceea că, în schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara, numitul Moloţ Mircea a obţinut foloase necuvenite pentru SC Cristalyn Dinamic prin încheierea şi „derularea” contractului nr.39/28.06.2012, respectiv pentru SC Vivanty Industries SRL prin încheierea şi „derularea” contractului nr.3/30.01.2014, care în fapt sunt două societăţi controlate de către persoane din cercul relaţional al preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara - ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.

    infracţiunea de spălare de bani în forma instigării, constând în aceea că Moloţ Mircea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara a determinat încheierea „contractelor” respectiv emiterea de facturi şi efectuarea de plăţi dintre SC Viva Construct SRL şi SC EURO CONS EXPERT SRL pe de-o parte şi SC Cristalyn Dinamic SRL şi SC Vivanty Industries SRL pe de altă parte, în perioada 2010-2014, prin cele 21 contracte urmărindu-se disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”.
    infracţiunea de spălare de bani în forma instigării  constând în aceea că încheierea „contractelor” respectiv emiterea de facturi şi efectuarea de plăţi dintre SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL pe de-o parte şi SC CRISTALYN DINAMIC SRL şi SC Vivanty Industries SRL pe de altă parte, în perioada 2010-2014 a fost determinată de Moloţ Ioan Mircea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, care a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”.

În urma iniţierii şi efectuării plăţilor în aceste modalităţi SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL a transferat către SC Vivanty Industries  SRL 265.000 lei, iar către SC Cristalyn Dinamic SRL suma de 886.750 lei.

    infracţiunea de conflict de interese constând în aceea că în perioada 2010-2014 preşedintele consiliului Judeţean Hunedoara în exercitarea atribuţiilor de serviciu a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara privind reclama şi publicitatea, a efectuat acte de dispoziţie cu privire la efectuarea de plăţi privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate în acest sens fiind obţinute foloase patrimoniale în favoarea societăţilor administrate de fiica sa, în sumă de 990.109, 96 lei.

    infracţiunea de deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat  constând în aceea că la data de 07 noiembrie 2014 cu ocazia percheziţiei domiciliare legal încuviinţate de către Tribunalul Alba, în biroul lui Moloţ Ioan Mircea din cadrul CJ Hunedoara a fost identificat un document clasificat secret de stat nivel „secret” document interzis la deţinere de către persoane neautorizate.


Mircea Moloţ este considerat cel mai influent personaj de pe scena politicii din Hunedoara, fiind şeful Organizaţiei Judeţene a Partidului Naţional Liberal Hunedoara şi, de zece ani, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Mircea Moloţ este şi unul dintre cei mai bogaţi politicieni hunedoreni, cu afaceri în agricultură, turism şi media, proprietar al unor terenuri şi păşuni, în mai multe zone ale judeţului.

Mircea Moloţ nu are dosare penale pe rolul instanţelor de judecată, în schimb are un dosar de incompatibilitate, judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. În 2012, Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma evaluării începute în 20 martie, că Mircea Moloţ a fost în stare de incompatibilitate în perioada 26 septembrie 2008 - 30 ianuarie 2009, deoarece a deţinut, simultan, atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, cât şi pe cea de preşedinte al Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA), respectiv reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local SC Drumuri şi Poduri SA Deva. În următoarele zile, instanţa e aşteptată să dea o soluţie în acest dosar, iar dacă ÎCCJ îl declară incompatibil pe Mircea Moloţ, acesta îşi va pierde funcţia de preşdinte al CJ Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Mircea Moloţ despre percheziţiile DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi în locuinţa sa: „Mă aştept la orice”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat în această dimineaţă 18 percheziţii în judeţ. Au fost vizate sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, domiciliul preşedintelui instituţiei, Mircea Moloţ, şi mai multe societăţi, printre care SC Apa Prod SA, la care acţionar majoritar este CJ Hunedoara. Dosarul îl vizează pe Mircea Moloţ, faţă de care însă DNA nu a luat nicio măsură în cauză.

Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Hunedoara şi la locuinţa lui Mircea Moloţ, într-o anchetă de corupţie

Birourile Consiliului Judeţean Hunedoara şi imobilul preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, au fost percheziţionate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba, care efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de comitere a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

Mircea Moloţ a fost implicat într-un accident. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara a scăpat teafăr

Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost implicat într-un accident rutier fără victime, petrecut în Simeria. Mircea Moloţ şi vicepreşedintele CJ Hunedoara Tiberiu Balint au fost pasageri în autoturismul condus de şoferul instituţiei, care s-a ciocnit cu alte două maşini.

Traian Berbeceanu, de la "Comisarul Cattani" la luptătorul anti-sistem. Mircia Muntean e pe lista neagră a poliţistului           

Ultimele luni l-au transformat pe fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba într-un luptător anti-sistem. Cel puţin aceasta o arată zecile de mesaje şi imagini postate de Traian Berbeceanu pe paginile sale de Facebook, "Traian Berbeceanu" şi "Respect Traian Berbeceanu". Una dintre ţintele sale a fost deputatul Mircia Muntean, fost primar, timp de 16 ani, al Devei.

Ovidiu Hada va face închisoare. Sentinţă definitivă pentru fostul primar al municipiului Hunedoara       

Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a comunicat sentinţa în dosarul în care fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, fostul viceprimar Robert Dan şi alţi doi funcţionari din administraţia locală, Daniela Căpâlnă şi Ioan Ţiplea, au fost acuzaţi de infracţiuni de abuz în serviciu în dauna intereselor publice şi conflict de interese.

„Baronul Văii Jiului” Alin Simota a fost audiat într-un dosar de evaziune fiscală    

Alin Simota a fost adus astăzi în faţa instanţei Judecătoriei Petroşani, pentru a fi audiat într-un  dosar penal în care este acuzat de evaziune fiscală, prin care ar fi creat un prejudiciu de circa 450.000 de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite