Mircea Moloţ - zece ani de şefie la Consiliul Judeţean Hunedoara puşi în cui de anchetele ANI şi ale DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Moloţ a fost principalul personaj politic al Hunedoarei în ultimul deceniu. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, ales în 2012 pentru al treilea mandat, şi fostul şef al filialei judeţene a PNL Hunedoara a fost silit să părăsească ambele funcţii, după ancheta ANI, care l-a găsit incompatibil, şi în urma anchetei procurorilor DNA, care l-au acuzat de infracţiuni de corupţie.

Ales în 2012 pentru al treilea mandat consecutiv la conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ a fost unul dintre baronii locali nevoiţi să capituleze în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Mircea Moloţ, fost preşedinte al filialei judeţene a PNL Hunedoara, a deţinut funcţia de şef al Consiliului Judeţean Hunedoara timp de un deceniu, până în luna decembrie a anului 2014, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut, în urma unei anchete care vizează afacerile ilegale făcute de administraţia judeţeană cu firmele de casă ale şefilor ei.

Mircea Moloţ a fost iniţial cercetat în stare de arest la domiciliu, pentru fapte de corupţie, apoi anchetat în libertate, primind măsura restrictivă a controlului judiciar. A fost suspendat din funcţie, în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, iar ulterior a fost înlăturat de la conducerea instituţiei, după ce instanţele au dat dreptate Agenţiei Naţională de Intergritate care a constatat starea de incompatibilitate în care acesta s-a aflat în perioada 2008 - 2009, timp de cinci luni. În fapt, ANI a stabilit că „în perioada 26 septembrie 2008 – 30 ianuarie 2009, Mircea Moloţ a deţinut, simultan, atât funcţia de preşedinte al CJ Hunedoara, cât şi cea de preşedinte al Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA), la S.C. Drumuri şi Poduri S.A. Deva”.

În dosarul penal în care este vizat Mircea Moloţ este anchetată atribuirea ilegală a unor contracte de lucrări publice, finanţate din fonduri europene şi de statul român, în care beneficiar a fost CJ Hunedoara. Ancheta DNA a început în 2013, iar fostul şef al CJ Hunedoara este cercetat pentru infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani şi fals în înscrisuri. Potrivit DNA Alba Iulia, în perioada 2011 - 2013, Mircea Moloţ, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra unei persoane din cadrul SC Apa Prod SA Deva (societate al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din acelaşi judeţ, în scopul avantajării societăţilor comerciale Viva Construct SRL Deva şi Euro Cons Expert SRL.

De asemenea, arată procurorii „în perioada 2010-2014, inculpatul a creat şi a pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relaţional”, informa DNA.


Vă recomandăm şi:

Primarii din Hunedoara şi corupţia: Cornel Resmeriţă s-a întors la muncă după “tunul” de 2,5 milioane de lei

Locul de muncă al primarului Lupeniului, Cornel Resmeriţă, va fi decis în această lună de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Primarul din Valea Jiului, anchetat într-un dosar de corupţie în care prejudiciul stabilit în sarcina sa este de peste 2,5 milioane de lei, este cercetat sub măsura controlului judiciar, dar nu are interdicţia de a exercita funcţia, cel puţin până în 22 septembrie.

Mircea Moloţ şi Tiberiu Balint au venit în faţa instanţei. Fostul şef al CJ Hunedoara şi vicepreşedintele suspendat au cerut eliminarea sechestrului pus de DNA

Tribunalul Hunedoara a judecat astăzi solicitările depuse de Mircea Moloţ şi Tiberiu Balint, dar şi a altor învinuiţi în dosarul afacerilor ilegale din Consiliul Judeţean Hunedoara, de ridicare a sechestrului asigurator impus de procurori asupra unor bunuri aflate în proprietatea lor.

Şeful CJ Hunedoara va ajunge din nou în instanţă. Mircea Moloţ cere modificarea regimului de arest la domiciliu

Mircea Moloţ, şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, aflat în arest la domiciliu din 9 decembrie, în dosarul în care este anchetat pentru infracţiuni de corupţie, a depus o cerere la Tribunalul Alba, de modificare obligaţiilor impuse în cadrul măsurii arestului la domiciliu.

Mircea Moloţ a fost trimis în arest la domiciliu. Tiberiu Balint şi ceilalţi trei inculpaţi au primit decizii similare

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus trimiterea în arest la domiciliu a celor cinci inculpaţi în dosarul de corupţie, în care este anchetat şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint.

UPDATE VIDEO Mircea Moloţ va rămâne în libertate. Tribunalul Alba a respins propunerile de arestare preventivă. Ce a declarat preşedintele CJ Hunedoara

Tribunalul Alba a respins propunerile de arestare preventivă formulate pe numele lui Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, vicepreşedinte al CJ, şi a altor trei oameni de afaceri din Hunedoara, Emanoil Pup, Robertto Venter şi Vasile Axinte, anchetaţi într-un dosar de corupţie ce vizează afacerile ilegale făcute în numele CJ Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite