Deputatul Mircia Muntean, condamnat la patru ani de închisoare pentru afaceri ilegale făcute când era primar al Devei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul de anchetă al unui schimb ilegal de terenuri, din 1999.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a prezentat sentinţa definitivă într-unul dintre cele mai vechi dosare de corupţie care vizează administraţia locală a municipiului Deva.

Fostul primar al Devei, timp de 16 ani, Mircia Muntean, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri de peste 330.000 de dolari, dar şi a dobânzilor aferente acestei sume, calculate începând din anul 1999 la cursul Băncii Naţionale a României, pentru abuz în serviciu în dauna intereselor publice. Infracţiunile sunt legate de cedarea iegală a unor terenuri din domeniul public al Devei, pe care Mircia Muntean a aprobat-o în 1999.

Sentinţă finală
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat marţi sentinţa definitivă. Completul de cinci judecători a respins recursurile declarate de Mircia Muntean şi de ceilalţi inculpaţi în acest dosar la soluţia dată de aceeaşi instanţă, în vara acestui an, prin care aceştia erau condamnaţi.

„Instanţa a respins, ca nefondate, recursurile declarate de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice, de inculpaţii Boldor Ovidiu Horaţiu, Muntean Mircia şi Man Iosif Claudiu şi de recurenţii Panduru Carol şi Pop Aurel împotriva sentinţei penale nr. 703 din 17 iulie 2013, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală. Obligă recurenţii inculpaţi Boldor Ovidiu Horaţiu, Muntean Mircia şi Man Iosif Claudiu, la plata sumei de câte 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 100 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu. Soluţia este definitivă”, a comunicat ÎCCJ.

Afaceri ilegale vechi
Ancheta schimburilor ilegale de terenuri, pentru care Mircia Muntean a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu suspendare, a demarat la începutul anilor 2000, iar dosarul a fost trimis în judecată abia în anul 2004. În 1998, fostul primar al municipiului Deva aproba împroprietărirea a trei oameni de afaceri controversaţi, din anturajul său, cu aproape 6.000 de metri pătraţi de teren, în extravilanul municipiului Deva. Cei trei, Iosif Puiu Man (decedat ulterior, fost condamnat pentru trafic de maşini de lux), Ovidiu Boldor şi Aurel Pop au primit terenurile pe baza legitimaţiilor de revoluţionari. Ulterior, administraţia locală a declarat parcelele respective cedate aşa-zişilor revoluţionari ca terenuri de interes public, iar Mircia Muntean s-a înţeles cu cei trei asupra unui schimb de terenuri.

Tranzacţia, făcută în urma unei înţelegeri informale dintre inculpaţi, însemna cedarea de către primărie oamenilor de afaceri a unei suprafeţe de 3.200 de metri, într-una din cele mai bune zone ale municipiului: zona gării. După ce au fost puşi în posesie de fostul primar, afaceriştii au vândut imediat terenul unor investitori, care au construit în zonă o staţie de carburanţi (Shell) şi un fast-food (Mc Donald’s). Afacerile i-au îmbogăţit pe foştii „revoluţionari”.

Iosif Claudiu Man ar fi obţinut peste 300.000 de dolari din tranzacţiile ulterioare, bani pe care deputatul Mircia Muntean şi moştenitorii omului de afaceri decedat între timp trebuie să îi restituie statului român, cu dobânzile aferente.

Recent, fostul primar al Devei a divorţat, iar soţia sa a păstrat bunurile imobiliare deţinute de acesta, astfel că îi va fi foarte dificil să restituie sumele sumele cerute în cauză şi aprobate ca despăgubiri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Deputatul Mircia Muntean nu a comentat soluţia instanţei.

Vă recomandăm şi:

Un an de la alegerile locale din 2012: ce s-a schimbat în Hunedoara şi în Deva

Ovidiu Hada - mărirea şi decăderea primarului „de import” al Hunedoarei

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite