Muntele vrăjit în imagini de poveste. Cele mai frumoase peisaje din Masivul Retezat înainte de sosirea iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe trasee turistice din Masivul Retezat vor deveni inaccesibile pe timp de iarnă, din cauza riscului  pe care îl prezintă pentru turişti. Retezatul rămâne unul dintre locurile preferate ale excursioniştilor, cel puţin până la căderea primelor zăpezi. „Muntele vrăjit”, aşa cum mai este numit, oferă peisaje impresionante.

Primele zăpezi au acoperit vârfurile înalte ale Masivului Retezat, locuri devenite mai puţin accesibile turiştilor neexperimentaţi. Iarna este aşteptată să acopere cu mantia de zăpadă şi celelalte culmi ale Retezatului. Până la sosirea ei, cea mai mare parte a traseelor montane prin Retezat pot fi parcurse, iar peisajele lor sunt spectaculoase. Raul Florin Matei, unul dintre tinerii care au urcat în acest sfârşit de săptămână în Retezat, este autorul unei serii de fotografii prin care a vrut să arate frumuseţea locurilor, înainte de a fi acoperite cu omăt.

„Fiecare revedere cu Retezatul e ca o primă întâlnire, ca un prim sărut furat ştrengăreşte, pe ascuns. Şi el nu se lasă mai prejos. Îşi deschide sufletul şi-ţi împărtăşeşte frumuseţile unice şi-n acelaşi timp atât de efemere. Ce poate să-ţi ofere mai mult şi să-ţi bucure vederea, decât haina pădurii lui în zeci de nuanţe? Te întâmpină cu piscurile semeţe scăldate de primele raze de soare, te hrăneşte cu vestita mămăligă cu smântână de la Pietrele, îţi astâmpără setea cu unicul ceai de fructe de pădure culese chiar de aici. Îţi lasă chiar impresia că l-ai cucerit, l-ai bifat în lista ta, ca vârf. De fapt el îşi plantează în tine sămânţa reîntoarcerii, ca un drog de care nu vrei şi nu poţi să scapi”, a spus Raul.

image
image

Parcul Naţional Retezat ocupă aproape 40.000 de hectare şi cuprinde cele mai spectaculoase lacuri glaciare din ţară. Dintre cele peste 50 de „lacrimi” ale Retezatului, cele mai atractive sunt Tăul dintre Brazi, considerat unul dintre locurile misterioase ale Retezatului, Lacul Zănoaga, cel mai adânc, Tăul Porţii, situat la cea mai mare altitudine, Bucura, cel mai întins lac glaciar. O zonă aparte în Retezat este Poiana Pelegii, locul de camping din inima munţilor de unde turiştii pornesc pe potecile care duc spre lacurile glaciare sau spre vârfurile înalte din Masivul Retezat. O altă atracţie turistică spectaculoasă a Parcului Naţional Retezat este Lacul Gura Apelor, unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Europa.

image

Vă recomandăm şi:

Secretele templelor dacilor: altare de sacrificii, locuri de observaţii cereşti şi sanctuare de iniţiere a războinicilor. De ce au fost distruse din temelii de romani

Cel mai mare complex de temple şi sanctuare a fost înfiinţat în Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei din vremea regelui Decebal. Aici aveau loc, potrivit unor istorici, ritualurile de iniţiere a războinicilor daci, dar şi sacrificii, iar forma unor aşezări misterioase i-a dus pe cercetători la concluzia că locurile erau punte de observaţie astronomică.

FOTO Eclipsa peste sanctuarele dacilor. Cum s-a văzut fenomenul astronomic în Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai misterioase locuri ale Hunedoarei

Sarmizegetusa Regia a oferit astăzi o privelişte impresionantă turiştilor care au ales fosta capitală a Daciei, din Munţii Orăştiei, pentru a asista la eclipsa solară. Şi celelalte cetăţi dacice au fost destinaţii ideale pentru călătorii interesaţi de fenomene astronomice.

Munţii Retezat, cel mai sălbatic loc al Hunedoarei, unde s-ar fi născut poporul lui Prometeu. De la legenda uriaşilor la fenomenele paranormale

Masivul Retezat este impresionant prin cele peste 40 de lacuri glaciare de la peste 2.000 de metri. Muntele a strâns mulţime de legende şi mistere, unele dintre ele fiind cu totul ieşite din comun. Se spune că poporul titanului Prometeu ar fi trăit în Retezat şi că „piramidele“ lui reprezină centre ale energiilor paranormale. Din istoria Retezatului nu lipsesc poveştile despre OZN-uri şi fenomene miraculoase.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite