Neaua ghioceilor peste Sarmizegetusa Regia. Capitala dacilor, acoperită de zăpadă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Sorin Zgăvîrdean. Facebook
Foto: Sorin Zgăvîrdean. Facebook

A nins în munţii Hunedoarei, iar capitala dacilor, Samizegetusa Regia, s-a împodobit marţi dimineaţă cu „neaua ghioceilor”.

Turiştii care au vizitat, marţi, Sarmizegetusa Regia, au fost primiţi în mijlocul unui peisaj feeric.

Aşezarea dacică din Munţii Orăştiei a fost acoperită de zăpadă, după ninsorile din noaptea de luni spre marţi, arată fotografiile publicate de Sorin Zgăvîrdean, pe pagina sa de Facebook. Este „neaua mieilor” după cum îi spun localnicii.

„Până de curând părea că primăvara s-a instalat aşa cum se cuvine în capitala dacilor. Iarna, însă nu cedează din teritorii. Ghioceii gingaşi, care îi întâmpinau pe vizitatori la poarta de vest, au fost acoperiţi de un strat gros de zăpadă. Îi atenţionăm pe cei care doresc să viziteze Sarmizegetusa Regia, să aibă autoturismul echipat corespunzător pentru iarnă şi să adapteze viteza la condiţiile de drum”, a informat administraţia din Sarmizegetusa Regia.

În Munţii Orăştiei au apărut şi primele semne ale primăverii, ghioceii şi câteva dintre speciile de flori sălbatice din poienile faimoase pentru frumuseţea lor au răsărit de sub covoarele de frunze ale pădurilor, acoperite cu petece de zăpadă.


Foto: Sorin Zgăvîrdean. Facebook

foto sorin zgavardean sarmizegetusa regia

De la 1 martie, programul de vizitare al sitului arheologic Sarmizegetusa Regia s-a modificat.  „Capitala regatului dac va fi deschisă pentru cei care doresc să o viziteze, în fiecare zi, între orele 09.00 şi 18.00, ultima intrare în sit se va face cu jumătate de oră înaintea închiderii. Programul va rămâne acelaşi până în 30 aprilie 2021”, a informat Administraţia din Sarmizegetusa Regia.


Foto: Sorin Zgăvîrdean. Facebook

sarmizegetusa regia foto sorin zgavardean facebook

Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei.


Drumul spre Sarmizegetusa Regia. Foto: Sorin Zgăvîrdean. Facebook

sarmizegetusa regia foto sorin zgavardean facebook

Vă recomandăm să citiţi şi:

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Închisoare pentru traficarea celui mai mare tezaur de monede dacice, furat din Sarmizegetusa Regia. Comoara de patru milioane de euro a rămas ascunsă

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite