Nikita Hruşciov, cel mai puternic om care a vizitat Hunedoara. Cum a fost primit şeful URSS în ţinutul lui Dracula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikita Hrusciov (dreapta) a dost cel mai important lider politiccare a vizitat Hunedoara.
Nikita Hrusciov (dreapta) a dost cel mai important lider politiccare a vizitat Hunedoara.

Hunedoara a intrat pentru prima dată în atenţia celor mai importante ziare occidentale în vara anului 1962, după ce a primit vizita liderului sovietic Nikita Hruşciov. Întreg oraşul şi-a schimbat înfăţişarea pentru a-l onora cum se cuvine pe şeful URSS, considerat unul dintre cei mai influenţi oameni din lume.

Iunie 1962. Nikita Hruşciov, liderul superputerii URSS, soseşte în Hunedoara, la invitaţia prim-secretarului Partidului Comunist Român, Gheorghe Gheorghiu Dej.  „Hruşciov a ajuns în ţinutul lui Dracula şi al vampirilor”, titrau jurnaliştii Asociated Press, citaţi de ziarele occidentale.

Oraşul mobilizat
Hunedoara devenea astfel cunoscută în lume nu doar datorită legendelor lui Dracula, dar şi pentru că a fost aleasă ca destinaţie pentru liderii sovietici. „La marginea Hunedoarei sunt locuri unde potrivit legendelor, localnicii erau terorizaţi de vampiri. Zona a devenit bine-cunoscută prin nuvela lui Bran Stoker despre contele Dracula, un nobil rău care după moartea sa, pentru a rămâne pe jumătate viu se hrănea cu sângele femeilor”, scriau jurnaliştii americani, pentru a da un ton mai puţin sobru evenimentului.

De la roşul sângelui băut de Dracula, jurnaliştii de la Asociated Press constatau transformarea Hunedoarei intrată în febra unei zile istorice. Fuseseră demolate zeci de bordeie care ar fi arătat sărăcia unora dintre localnici, au fost plantaţi pomi, iar oraşul a fost împodobit ca pentru o mare sărbătoare. „Întreaga populaţie de 55.000 de locuitori ai Hunedoarei a ieşit în stradă, înfruntând cu steguleţe roşii fluturate energic căldura tropicală, pentru a-i aduce onoruri liderului sovietic şi oficialităţilor guvernului comunist. Încă înainte cu mult de sosirea lui Hruşciov cu trenul special, mulţimi mari de oameni au fost aduse la gară pentru a repeta lozincile de întâmpinare. Hruşciov călătorise întreaga noapte spre Hunedoara, după ce vizitase rafinăriile de petrol din Oneşti. Urma să plece din Hunedoara spre Lupeni, unde se află cele mai importante mine de cărbune din România”, relatau reporterii AP.

Întâmpinat de 30.000 de oameni
Liderul sovietic venise în Hunedoara la invitaţia lui Gheorghe Gheorghiu Dej, nu pentru a vizita castelul lui Dracula, ci pentru a-i fi prezentate realizările industriale cu care se mândreau comuniştii. La începutul anilor 1960, scriau ziarele americane, combinatul din Hunedoara producea anual peste două milioane de tone de oţel şi se afla în expansiune.

image

Foto

hunedoara

Din Hunedoara, unde şeful Uniunii Sovietice fusese întâmpinat de 30.000 de oameni veniţi pe stadion, Hruşciov transmitea lumii că URSS îi va surclasa în industrie pe rivalii din Statele Unite ale Americii. Vorbea despre relaţiile româno-sovietice care sunt din ce în ce mai puternice, ca oţelul Hunedoarei şi le spunea hunedorenilor cum trăiesc sovieticii. „Oamenii mă întreabă cum merg lucrurile în URSS. Răspunsul meu este că ne descurcăm, asta nu înseamnă că nu avem dificultăţi”, mai anunţa Hruşciov, în faţa mulţimii care ocupase stadionul din Hunedoara, potrivit AP.
Nikita Hruşciov (n. 17 aprilie, 1894, d. 11 septembrie 1971) a fost conducătorul Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin. A fost Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1953 până în 1964 şi premier din 1958 până în 1964.

hunedoara

Vă recomandăm şi:

FOTO Imagini rare din istoria zilei de 1 Mai: cum sărbătoreau hunedorenii în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

„Adevăratul castel al lui Dracula”. Cum a schimbat reportajul celebrei Aline Mosby istoria castelului din Hunedoara

FOTO Cum a dispărut "Victoria" Călan, una dintre marile uzine ale Transilvaniei

FOTO Ce dezvăluiau cele mai admirate imagini din istoria echipei Corvinul

FOTO Cea mai mare afacere imobiliară din Hunedoara: clădirile „fantomă” ale combinatului au fost scoase la vânzare

FOTO Hunedoara a avut un primar de legendă: George Dănilă a aşezat oraşul pe harta Europei secolului trecut

FOTO-VIDEO Frânturi din istoria zbuciumată a celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania

FOTO Cum arată „casa bântuită” care va adăposti Muzeul Fierului din Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite