Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Noua şosea din munţii Parâng stârneşte controverse. Demolare la o săptămână de la inaugurare FOTO

3
29 Sep 2021 12:45:05
Autor: Daniel Guţă
Noua şosea din Masivul Parâng. Foto: CJ Hunedoara.
Noua şosea din Masivul Parâng. Foto: CJ Hunedoara.

Noua şosea din staţiunea montană Parâng a iscat un conflict între autorităţile din Petroşani şi Consiliul Judeţean Hunedoara.

La o săptămână de la inaugurarea noii şosele montane din staţiunea Parâng, un corp de litere cu inscripţia „Consiliul Judeţean Hunedoara”, amplasat de constructori pe traseul drumului judeţean, a fost înlăturat printr-o dispoziţie a primarului Petroşaniului, Tiberiu Iacob Ridzi.

GALERIE FOTO CU DRUMUL DIN PARÂNG

Acesta susţine că afişajul fusese montat fără autorizaţie de construcţie şi că reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara au fost înştiinţaţi din 20 septembrie că inscripţia nu este autorizată.

Dealul Liliecilor îşi recapătă culoarea. Cum s-a transformat colosul Autostrăzii Lugoj - Deva VIDEO

Scurtătura spre cetăţile dacice, în stare dezastruoasă. Drumul turistic abia a rezistat un deceniu

Tunelurile magistralei feroviare de mare viteză, avans în ritm de melc. Imagini de pe şantier VIDEO

„Terenul pe care a fost amplasată inscripţia Consiliul Judeţean Hunedoara aparţine domeniului public al Municipiului Petroşani, fiind predat constructorului, în cadrul proiectului de modernizare a drumului judeţean, pentru realizarea unei parcări. Afişajul, în schimb, a fost realizat fără autorizaţie, reprezentând o lucrare suplimentară, care nu a fost cuprinsă în documentaţia ce a stat la baza emiterii autorizaţiei de construire” a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob - Ridzi.


Inscripţie înlăturată de pe marginea şoselei. Foto: Primăria Petroşani

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara susţin că în urmă cu câteva zile, după ce au primit înştiinţarea, au sesizat Primăria Petroşani că inscripţia nu a fost montată de Consiliul Judeţean şi au solicitat primarului Ridzi să precizeze temeiul legal prin care au fost somaţi să desfiinţeze afişajul.


Inscripţia, înainte de demolare. Foto: CJ Hunedoara

„După ce am primit adresa semnată de primar, am solicitat să ni se comunice atât temeiul legal, cât şi demersurile care trebuie realizate pentru a intra în legalitate, deşi inscripţia a fost amplasată pe domeniul public al judeţului Hunedoara”, a informat Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta susţine, într-o postare pe Facebook, că primarul Petroşaniului că ar fi dispus abuziv demolarea inscripţiei.


Inscripţie înlăturată de pe marginea şoselei. Foto: Primăria Petroşani

Drumul Judeţean 709 F, în lungime de 4,5 kilometri, leagă zona cabanelor de la poalele masivului Parâng de staţiile de coborâre ale celor două telescaune.


Locul unde se afla inscripţia. Foto: Primăria Petroşani

Lucrările au început în toamna anului 2018, în baza unui contract de finanţare derulat de Consiliul Judeţean Hunedoara prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, în valoare de 17,9 milioane de lei.


Şoseaua din Parâng. FOTO: CJ Hunedoara

Noul drum urcă până la cota 1.600 de metri, în staţiunea Parâng. Pe lângă transformarea drumului de pământ într-o şosea montană, proiectul a prevăzut realizarea tunelurilor pe sub pârtiile de schi, lărgirea părţii carosabile la patru metri şi construcţia a 4,5 kilometri de rigole betonate, 23 de podeţe, 2,2 kilometri de ziduri de sprijin din beton şi ciment şi 2,5 kilometri de parapete de siguranţă.


Şoseaua din Parâng. FOTO: CJ Hunedoara

Vă recomandăm să citiţi şi:

Podul verde al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a ajuns ecoductul pentru animale, la doi ani de la construcţie VIDEO

Cum s-a lucrat la salba de tuneluri de pe Valea Mureşului, prin care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

Cum a fost construit Tunelul Turdaş, cel mai spectaculos tunel feroviar din vestul României VIDEO

Autostrada cu cele mai lungi tuneluri pentru urşi, aşteptată de un deceniu. În ce stadiu este investiţia

Dealul Liliecilor, cel mai spectaculos loc al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a rezistat lucrarea de anvergură VIDEO

„Tunelurile pentru urşi“ ale Autostrăzii Lugoj - Deva, plănuite de un deceniu. Cât costă şi cum vor arăta

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Florin L
29.09.2021, 13:10:27

Asta pentru ca primarul din Petrosani, incapabil sa sustina turismul din Parang, este intr-o continua disputa cu cei de la Consiliul Judetean. Iar acum cand cei din Consiliu au terminat drumul, primarul vrea doar sa isi ascunda esecurile in dezvoltarea turismului, Rusine !

+2 (4 voturi)
Ludwig
29.09.2021, 13:20:48

In Petrosani nu e primar sotul lui Monica Iacob Ritzi? aia de la pdl de a facut parnaie in locul lui Udrea...cu aceea scena de lemn in care au spalat niste bani de au cumparat-o de la o firma capusa

+9 (11 voturi)
HH Dragos
29.09.2021, 14:28:56

Indiferent de cine ar avea legal aici dreptate, despre ce orgolii ar fi vorba etc, e PENIBILĂ propaganda asta care se face în românia, când instituții a căror menire e să ofere diverse servicii cetățenilor își fac reclamă, că vezi Doamne ce favoruri ne-ar face. Se vede asta pe inscriptii de autobuze, pe frontispicii de clădiri publice (de ex stadioane, săli de sport etc), asta cu drumuri reabilitate, construite.

+1 (1 vot)
Modifică Setările