Noul baron al Văii Jiului, locul I la Senat. Cine este Cristian Resmeriţă, candidatul PSD care n-a avut emoţii la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai controversat politician hunedorean intrat în Parlament este Cristian Resmeriţă (36 de ani), fost deputat PSD din anul 2008, devenit în 2016 primar în Lupeni. A urmat la conducerea administraţiei din Valea Jiului după 16 ani în care municipiul a fost condus de tatăl său, Cornel Resmeriţă, baronul judecat pentru infracţiuni de corupţie. La alegerile parlamentare, Resmeriţă Jr. s-a aflat în fruntea listei PSD pentru Senat.

Cristian Resmeriţă are 36 de ani şi se poate mândri cu două mandate de deputat, din 2008 până în iunie 2016, când a devenit primar al municipiului Lupeni, „moştenindu-l” pe tatăl său, Cornel Resmeriţă. Partidul Social Democrat i-a oferit lui Resmeriţă Jr. locul I pe listele pentru Senatul României, astfel că, într-un judeţ în care PSD a obţinut peste 50 la sută din voturi la alegerile parlamentare, politicianul nu a avut emoţii în a-şi atinge obiectivul.

În 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penal, în cazul lui Cristian Resmeriţă, la acea vreme deputat. „Cornel Cristian Resmeriţă a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a încheiat contractul civil nr. 529/2009, prin care fratele său, Lucian Marius Resmeriţă, a fost angajat  în funcţia de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr. 275 din localitatea Vulcan, Judeţul Hunedoara. Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 - aprilie 2012 de către Lucian Marius Resmeriţă, fratele lui Cornel Cristian Resmeriţă, a fost de 56.876 Lei (aprox. 12.640 Euro)”, informa Agenţia Naţională de Integritate.

Cristian Resmeriţă, fost profesor şi preşedinte executiv al PSD Hunedoara, se poate mândri cu o avere consistentă: un teren intravilan de 432 de metri pătraţi în Lupeni, cumpărat, un apartament în Lupeni, cumpărat, un apartament în Vulcan, primit cadou de la părinţi, o vilă de 243 de metri pătraţi construită în Lupeni, trei maşini (Skoda, Peugeot şi Mazda), un Atv, depozite bancare de peste 300.000 de lei, un cadou de botez de 6.200 de euro, potrivit declaraţiei sale de avere din 2016.

Moştenitorul baronului din Valea jiului
Cornel Resmeriţă, tatăl viitorului senator,  a condus timp de 16 ani municipiul Lupeni şi a fost considerat un baron al Văii Jiului pentru averea şi influenţa sa. Cornel Resmeriţă este inculpat pentru abuz în serviciu într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. A fost acuzat că în 2011 a atribuit ilegal societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.

„Contractul a fost atribuit cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare şi prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea preţului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât şi un folos necuvenit obţinut de SC Termogaz Company SA”, a informat DNA. În luna februarie a anului trecut Cornel Resmeriţă a fost ridicat de procurorii DNA şi arestat preventiv pentru o lună. Ulterior a fost trimis în arest la domiciliu, iar în prezent este judecat în stare de libertate. Cornel Resmeriţă a strâns o avere considerabilă: mai multe terenuri, o vilă în Lupeni, o casă de vacanţă în staţiunea Straja, o casă în Uricani, spaţii comerciale, bijuterii, potrivit ultimei sale declaraţii de avere.


Vă recomandăm şi:

Problema „jupânilor eterni“ ai Văii Jiului: primarii cu probleme penale care au condus decenii întregi oraşele de la polul sărăciei

Una dintre cele mai sărace regiuni ale României, Valea Jiului a oferit un tipar aparte pentru preferinţele electorale ale localnicilor: oraşele miniere au avut primari înstăriţi, cu câte patru – şase mandate, care însă, în multe cazuri, s-au dovedit corupţi. Ultimul primar din Valea Jiului ale cărui infracţiuni au fost dovedite în instanţă este Ilie Botgros, fost primar timp de 20 de ani al oraşului Aninoasa.

Rezultate alegeri generale 2016 în judeţul Hunedoara. PSD va avea cel puţin patru deputaţi şi doi senatori în Parlament

Rezultate alegeri generale 2016 în judeţul Hunedoara. Partidul Social Democrat a câştigat detaşat alegerile şi va trimite cel puţin patru deputaţi şi doi senatori în Parlament.

Rezultate alegeri generale 2016 în judeţul Hunedoara. PSD a obţinut peste 50 la sută din voturile hunedorenilor, în urma numărării a 90 la sută din voturi

Rezultate alegeri generale 2016 în judeţul Hunedoara. Aproape 400.000 de locuitori ai judeţului Hunedoarei au fost chemaţi la vot, pentru a alege cei şase deputaţi şi trei senatori care vor reprezenta judeţul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite