VIDEO Avalanşă mortală în Masivul Parâng. Un turist a decedat, după ce a fost îngropat în zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: IJJ Hunedoara.
FOTO: IJJ Hunedoara.

Un grup de turişti a fost surprins de o avalanşă în Masivul Parâng. Salvatorii au ajuns la victima dată dispărută şi ai încercat să o resusciteze, însă viaţa nu i-a putut fi salvată.


UPDATE 15:45 ISU Hunedoara a confirmat decesul unuia dintre turişti, în vârstă de 38 de ani.

Echipa de prim răspuns alcătuită din trei salvamontişti şi doi jandarmi montani a ajuns la bărbatul surpins de avalanşă care nu mai prezenta semne vitale.    

„Turistul, în vârstă de 38 de ani, a fost scos de prietenii lui din zăpada care l-a târât aproximativ un kilometru pe o vale îngustă şi abruptă din zona vârfului Cârja, masivul Parâng. Bărbatul a fost găsit îngropat la un metru în stratul de zăpadă fără semne vitale. Cel mai probabil, bărbatul prezintă leziuni în zona coloanei cervicale şi a cutiei toracice.Trupul bărbatul va fi transportat cu o targă de salvamontişti şi jandarmii montani pe un traseu dificil, accidentat şi acoperit cu zăpadă, până la DN 66, de unde va fi preluat de un echipaj al Serviciului de Medicină Legală, a informat Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică.

Avalanşă mortală în Masivul Parâng

Avalanşă în Parâng

Un grup de turişti, din Bucureşti, a fost surprins, vineri, în jurul orei 12, de o avalanşă în Masivul Parâng, sub Vârful Cârja. Un bărbat a fost dat dispărut. Spre locul avalanşei s-au îndreptat mai multe echipe de salvatori montani.

Turistul prins sub zăpadă făcea parte dintr-un grup de trei persoane care s-au aventurat pe un traseu de creastă, asta deşi salvamontiştii i-ar fi avertizat despre pericol şi i-au sfătuit să renunţe la drumeţie. Doi dintre turişti au fost prinşi de avalanşă, dar unul a reuşit să se salveze singur. Alarma a fost dată de colegul celor două victime, care a sunat la 112.

„Bărbaţii se aflau în drumeţie, deşi au fost anunţaţi de salvamontişti că nu este o vreme potrivită. Informaţiile pe care le-am primit de la apelantul la 112 arată că avalanşa a  surprins doi turişti. Unul dintre aceştia a reuşit să se elibereze singur din zăpadă, în timp ce celălalt bărbat este dispărut. O echipă de prim răspuns alcătuită din 3 salvamontişti hunedoreni şi 2 jandarmi montani s-a alertat în cel mai scurt timp şi  a plecat spre locul producerii avalanşei. Locul în care aceasta s-a produs se află într-o zonă periculoasă şi foarte greu accesibilă”, a declarat Anemona Doda, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Intervenţia de căutare – salvare se desfăşoară în condiţii neprielnice, în zonă fiind ceaţă densă şi temperaturi scăzute. Un elicopter SMURD se îndreaptă către această zonă pentru a sprijini acţiunea de salvare.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi a fost fulgerătoare: căştile de protecţie le-ar fi putut schimba soarta

Medicii legişti au efectuat necropsia celor doi alpinişti decedaţi în urma avalanşei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat. Victimele, cu vârste de 12 şi 13 ani, au avut o moarte rapidă, în urma traumatismelor cranio-cerebrale suferite.

VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au recuperat şi adus la poalele Retezatului cele două victime ale avalanşei mortale din Masivul Retezat. Operaţiunile s-au derulat pe durata a aproape 12 ore.

Martor al tragediei din Retezat: „A trebuit să-i convingem pe părinţi să-şi abandoneze copiii decedaţi pe munte“

Cătălin Berenghi este coordonatorul grupului de 51 persoane care a asistat sâmbătă, 22 aprilie, la avalanşa din munţii Rertezat în care şi-au pierdut viaţa doi copii. Bărbatul povesteşte punctul lui de vedere despre tragedia care a îndoliat alpinismul românesc.

Cine este vinovat pentru drama din Retezat? Expediţia de familie plănuită împotriva simţului primar de conservare

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în urma avalanşei din Retezat, a rămas internat. Ceilalţi au avut răni uşoare

Trei dintre răniţii în urma avalanşei produsă sâmbătă, în Masivul Retezat, au fost aduşi la spitalul din Hunedoara, însă doar Ovidiu Popescu, tatăl fetei, a rămas internat, susţin surse medicale. Alte două femei au fost externate de la Hunedoara, la fel şi pacienţii aduşi la spitalul din Haţeg.

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite