Omul care a trăit cu arsuri pe 85 la sută din corp: “Am ieşit mai mult mort decât viu din infern. Nu trebuie să ne pierdem speranţa după asemenea tragedii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Iordache (44 de ani) a fost aproape carbonizat în exploziile petrecute în subteranul Minei Petrila, în 15 noiembrie 2008. La şapte ani de la dezastrul care a curmat viaţa a 13 mineri şi salvatori, fostul lor camarad, scos din mină cu arsuri pe 85 la sută din corp, s-a însănătoşit şi speră ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu victimele în viaţă, ale incendiului din Clubul Colectiv.

Nicolae Iordache, unul dintre minerii accidentaţi în catastrofa din Mina Petrila, soldată cu 13 morţi şi 15 răniţi, a supravieţuit miraculos exploziilor din subteran, în urma cărora a suferit arsuri pe mai mult de 80 la sută din suprafaţa corpului. Potrivit statisticilor, doar patru la sută dintre cei aflaţi în situaţia lui aveau şanse de a mai trăi.

Totuşi, minerul în vârstă de 44 de ani a fost puternic. A zăcut timp de peste două luni la pat, în Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, iar în primele trei săptămâni de la accidentul de muncă a fost în comă. Nici medicii nu îi mai dădeau şanse de a-şi reveni, povesteşte el, însă în prezent, la şapte ani de la dezastrul minier, bărbatul s-a refăcut aproape complet. “A fost un adevărat miracol”, spune Nicolae Iordache, încă angajat la Exploatarea Minieră Petrila.

Nicolae avea 120 de kilograme înainte de a suferi accidentul. Lucra în subteran şi jucase fotbal la mai multe echipe din Valea Jiului. În primele luni de la explozie, în spital, a slăbit peste 50 de kilograme. A suferit mai multe intervenţii chirurgicale, unele pe trahee, şi a stat sub tratament aproape un an. Apoi s-a întors la aceşi mină în care a muncise de mai bine de un deceniu.

Ortacii de la Petrila, trimişi la moarte  cu bună ştiinţă

“Îmi amintesc cu groază clipele exploziei ne-a surprins în abataj şi cum am ieşit la suprafaţă, mai mult morţi decît vii, cei care am scăpat cu viaţă din acel infern. Ştiu apoi că am fost învelit într-o folie de protecţie şi apoi urcat în ambulaţă, iar din acel moment, firul mi s-a tăiat. Săptămâni întregi am stat în spital, sedat, pentru a putea rămâne în viaţă. Am suferit mai multe intervenţii chirurgicale, mi s-au pus o mulţime de grefe de piele, traheea mi-a fost distrusă de arsuri, dar cu timpul mi-am revenit, chiar dacă am încă unele probleme de sănătate, în special când este frig. A fost un adevărat miracol. Mă uit la acei copii din club, care au trecut prin aceleaşi momente ca noi şi le doresc să aibă dorinţa mea de a mă face bine”, spune minerul.

Va pune lacătul pe mină
Nicolae Florin Iordache îşi aminteşte că în Mina Petrila ortacii se puteau aştepta oricând la o tragedie. “Cărbunele care ardea mocnit a luat foc şi în câteva secunde ne-a surprins. Dar ştiam la ce riscuri ne expunem. Nu a fost ca în club, unde nimeni nu îşi putea imagina că ar putea trece printr-o asemenea catastrofă”, a relatat minerul. Întors la Mina Petrila, Nicolae Iordache este unul dintre ortacii care vor pune lacătul pe exploatarea din Valea Jiului. “Mai am câteva săptămâni de lucru. De la 1 noiembrie, activitatea minei s-a oprit, iar noi, cei care am rămas, mai ne ocupăm de activităţile de închidere ale minei”, a spus Iordache.


Destinul minei, marcat de tragedia din 2008
Mina Petrila a fost locul celei mai mari tragedii miniere din ultimul deceniu. Aici, în ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj minier, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave, în urma deflagraţiei. Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis.

image

După cele două explozii din 15 noiembrie 2008, exploatarea minieră din Petrila, în care la acea vreme lucrau aproximativ 2.000 de oameni, a intrat într-un declin accentuat. Cea mai veche mină din Valea Jiului a continuat să funcţioneze doar la o treime din capacitate, iar treptat numărul minerilor s-a redus la circa 250 până în prezent, când activitatea de extracţie a fost oprită. De astăzi va ma fi scos doar cărbunele din depozitele subterane şi materialele, iar apoi galeriile vor fi închise. În perioada următoare o parte din echipamentele funcţionale din exploatarea minieră de la Petrila vor ajunge la minele viabile. Mina Petrila este prima dintre cele trei exploatări carbonifere incluse în programul de închidere stabilit de Guvern şi Comisia Europeană. Până în 2018 vor mai fi închise şi minele Paroşeni şi Uricani.

image

Vă recomandăm şi:

Dosarul Petrila 2008: foştii şefi ai minei în care au murit 13 oameni au fost condamnaţi la închisoare

Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur au fost găsiţi vinovaţi pentru moartea celor 13 mineri şi salvatori minieri, în urma exploziei care a avut loc în 15 noiembrie 2008, în subteranele Minei Petrila. Sentinţa instanţei este definitivă.

Demolarea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, o afacere de 50 de milioane de lei

Au fost organizate licitaţiile pentru demolarea clădirilor şi ecologizarea terenurilor exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate în prezent în proces de închidere. Valoarea totală a contractelor se ridică la 50 de milioane de lei.

Un abataj al Minei Petrila va fi închis definitiv din cauza unui incendiu

Un abataj al minei Petrila va fi închis definitiv după ce a fost afectat de un incendiu cauzat de autoaprinderea cărbunelui. Circa un sfert din capacitatea de producţie a minei, intrată în programul de închidere, va fi afectată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite