Ovidiu Hada - mărirea şi decăderea primarului „de import” al Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Hada aşteaptă soluţia în dosarul în care a fost inculpat. D.G.
Ovidiu Hada aşteaptă soluţia în dosarul în care a fost inculpat. D.G.

Fostul primar al Hunedoarei este judecat pentru infracţiuni de corupţie, într-un dosar în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a încheiat cercetarea judecătorească şi se va pronunţa în data de 19 septembrie. În primă instanţă, Ovidiu Hada a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, dar a declarat recurs, soluţia Curţii de Apel nefiind definitivă.

În 2008, Ovidiu Hada s-a întors din Statele Unite ale Americii pentru a candida la funcţia de primar al Hunedoarei. Petrecuse aproape 20 de ani în America şi deşi părea rupt de realităţile locurilor părăsite în 1989 a reuşit să obţină voturile hunedorenilor. Primarul „de import” al municipiului Hunedoara şi-a dus la bun sfârşit mandatul de patru ani la conducerea administraţiei locale, însă nu a mai reuşit să repete performanţa din 2008, la alegerile locale de anul trecut.

A lăsat Statele Unite pentru România
A candidat ca independent, după ce pierduse sprijinul politic al Partidului Naţional Liberal din care a făcut parte, însă a ieşit doar pe locul al treilea în preferinţele votanţilor.
Patru luni mai târziu, în octombrie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat pe Ovidiu Hada la cinci ani de închisoare cu executare, pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitate la conflict de interese. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi Robert Dan, viceprimarul Hunedoarei, la trei ani de închisoare, dar şi doi funcţionari ai administraţiei locale, Daniela Căpâlnă şi Ioan Ţiplea. Sentinţa a fost contestată, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a amânat pronunţarea pentru data de 19 septembrie.

Funcţionari acuzaţi de ilegalităţi
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cursul anului 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziţii publice (în principal, servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje) de la SC ARIS MONDO CONSULTING SRL, firmă controlată de către inculpatul Ţiplea Ioan. Aceste contracte de achiziţii publice au fost încheiate nelegal în perioada aprilie – iunie 2009, sub coordonarea inculpaţilor Hada Ovidiu – Marius şi Dan Nicolae Robert, primarul, respectiv viceprimarul municipiului Hunedoara şi al inculpatei Căpâlnă Daniela – Arieta, şefa serviciului financiar – contabilitate. Valoarea totală a contractelor este de 171.212, 36 lei (aproximativ 40.764 euro).

Afaceri în familie
În condiţiile în care a dobândit şi calitatea de coordonator al Compartimentului achiziţii publice din cadrul primăriei, funcţie direct subordonată primarului, inculpatul Ţiplea Ioan s-a ocupat personal de redactarea documentelor de achiziţii publice. Înţelegerea dintre inculpaţi a avut la bază atât un interes financiar cât şi relaţiile personale (naşi de cununie) dintre primar, viceprimar şi Ţiplea Ioan. Firma beneficiară a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanţă tehnică şi economică şi nici nu deţinea utilaje pentru închiriere. În plus, la scurt timp, aceiaşi funcţionari publici au aprobat, de asemenea în mod nelegal, plata sumei precizate mai sus către SC ARIS MONDO CONSULTING SRL.

Ovidiu Hada a negat învinuirile. Fostul primar mai este judecat într-un dosar de corupţie, pentru infracţiuni similare. Şi în acest dosar şi-a susţinut nevinovăţia, motivând că a fost un dosar „politic”.

Povestea unei evadări
După patru ani de mandat, din care ultimul afectat de problemele cu justiţia, Ovidiu Hada s-a retras din viaţa publică. A declarat că nu va mai candida în Hunedoara, însă a rămas în România, chiar dacă familia sa se află în Statele Unite ale Americii. Potrivit propriilor relatări, Ovidiu Hada a ajuns în America la capătul unei aventuri începute în vara anului 1989. Fost electrician în combinatul hunedorean, Ovidiu Hada s-a hotărât să fugă din ţară în Occident. A reuşit să treacă Dunărea înot, prin zona Porţilor de fier, şi a ajuns în Iugoslavia. În ţara vecină a primit statutul de refugiat, iar după mai multe luni petrecute într-un fel de lagăr pentru azilanţi a primit dreptul de a pleca în Statele Unite ale Americii, unde a ajuns chiar în zilele în care în România începeau revoltele din decembrie 1989.

Vă recomandăm şi:

Topul promisiunilor fanteziste ale primarului Hunedoarei: plajă pe Lacul Cinciş şi ştrand în Valea Seacă

Un an de la alegerile locale din 2012: ce s-a schimbat în Hunedoara şi în Deva

Carte poştală misterioasă semnată de Maniu: primarul Hunedoarei a ajuns în posesia ilustratei vechi din anul 1927

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite