Pădurea din Sarmizegetusa Regia poate dispărea în câţiva ani. 17 hectare de fagi sunt vizate: „Va fi ca acum 2.000 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia este înconjurată de pădure. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sarmizegetusa Regia este înconjurată de pădure. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 100 de fagi care prezintă pericol pentru vestigiile dacice din Sarmizegetusa Regia şi pentru vizitatorii ei vor fi extraşi din sit, până în primăvara acestui an, însă autorităţile judeţului nu se opresc aici: intenţionează să taie pădurea întinsă pe mai mult de 17 hectare din zona I a sitului UNESCO.

Sorin Vasilescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, anunţă o măsură fără precedent în istoria Sarmizegetusei Regia: pădurea din jurul incintei sacre, inclusă în Zona I a monumentului UNESCO va dispărea în următorii ani. Planurile vizează peste 17 hectare de pădure din cele 18,3 cât cuprinde situl UNESCO din Munţii Orăştiei, un hectar fiind neîmpădurit.

Pentru început, în următoarele două luni, dacă vremea va permite, vor fi extraşi peste 100 de fagi marcaţi de silvicultori, care din cauza bătrâneţii şi a stării lor pun în pericol turiştii şi vestigiile antice ale Sarmizegetusei Regia. Pe durata lucrărilor, zona aferentă va fi declarată parchet, iar accesul străinilor va fi interzis.

Anul trecut, 25 de arbori seculari s-au prăbuşit în Zona I a sitului. Doi dintre ei erau marcaţi, pentru a fi tăiaţi, restul nu.

„18,3 hectare de la Sarmizegetusa reprezintă Zona I care este monument UNESCO. În această zonă avem probleme cu arborii care sunt bătrâni şi bolnavi. Cad, afectează monumentul, pun în pericol viaţa turiştilor şi a persoanelor care deservesc situl UNESCO. Toţi pot să cadă oricând, oriunde. Nu poate cineva să ne garanteze că dacă îi vom lăsa aşa, sigur nu vor cădea. Şi atunci, e mai preţios un copac decât decât viaţa unui om? Pentru a elimina acest pericol, trebuie să tăiem copacii din zona 1, unde se află monumentul UNESCO. Pădurea va fi scoasă din domeniul forestier şi apoi o să scoatem copacii, etapizat, pe mai mulţi ani”, spune Sorin Vasilescu.

„Zona nu era împădurită”
Până în 2013, conform informaţiilor administraţiei Parcului Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina, în care se află Sarmizegetusa Regia, pădurea care a înconjurat incinta sacră a sitului UNESCO a fost inclusă în categoria zonelor de protecţie integrală, respectiv cu cele mai  valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul parcurilor naţionale şi naturale. Tăierile de arbori erau interzise. I-a fost schimbat regimul în zonă de conservare durabilă, astfel că tăierile de copaci sunt permise, dar necesită mai multe aprobări.
„Acum 2.000 de ani zona nu era împădurită. Monumentul va arăta aşa cum a fost acum în acea perioadă, dar la nivelulla  care este acum”, spune vicepreşedintele CJ Hunedoara. Înainte de a începe tăierile în afara celor peste 100 de arbori marcaţi anul trecut, se impune scoaterea întregii suprafeţe din fondul forestier. Procedura va dura mai mult de un an, precizează Sorin Vasilescu. De asemenea, autorităţile care au în grijă monumentul vor trebui să obţină mai multe aprobări de la ministerul culturii, arheologi şi comisiile de specialitate şi să efectueze expertize geologice, pentru a stabili în ce măsură situl va fi afectat. O primă expertiză geo a fost efectuată la Sarmizegetusa Regia, anul trecut, a precizat Vasilescu.

„Nu vor fi replantări, nu vrem să împingem altor generaţii problemele pe care le avem. Planul este să scoatem suprafaţa de pădure din Zona I, din regimul silvic şi să nu mai avem probleme pentru turişti şi angajaţi”, a declarat vicepreşedintele CJ Hunedoara.

Pădurea Sarmizegetusei Regia
Cetatea antică din Munţii Orăştiei este înconjurată de o pădure de fagi seculari, care au atins dimensiuni considerabile şi oferă turiştilor un peisaj de poveste, indiferent de vremea în care o vizitează. Sute de copaci au crescut în locurile fostelor aşezări civile ale capitalei dacilor şi înconjoară zidurile acesteia. În ultimii ani, în timpul unor furtuni, trunchiurile mai multor fagi seculari au fost rupte şi s-au prăbuşit, unele chiar şi peste monumentele antice, pe care le-au distrus. În vara anului 2013, la rădăcina unui fag doborât de vijelie, a fost descoperită o comoară: o matriţă antică din bronz, artefact unic din vremea dacilor, ce poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Pădurea de fagi seculari a Sarmizegetusei Regia pe care turiştii o traversează pentru a ajunge în locurile vechilor temple este una dintre marile atracţii turistice din zonă. A fost în ultimii ani şi locul unor şantiere arheologice, iar secretele ei încă nu au fost aflate. Aproape 100 dintre fagii din pădure sunt însă bătrâni şi bolnavi şi pun în pericol integritatea monumentelor antice, afirmau reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, care au propus extragerea lor înainte ca trunchiurile să se prăbuşească în urma altor furtuni.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele templelor dacilor: altare de sacrificii, locuri de observaţii cereşti şi sanctuare de iniţiere a războinicilor. De ce au fost distruse din temelii de romani

Cel mai mare complex de temple şi sanctuare a fost înfiinţat în Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei din vremea regelui Decebal. Aici aveau loc, potrivit unor istorici, ritualurile de iniţiere a războinicilor daci, dar şi sacrificii, iar forma unor aşezări misterioase i-a dus pe cercetători la concluzia că locurile erau punte de observaţie astronomică.

FOTO Eclipsa peste sanctuarele dacilor. Cum s-a văzut fenomenul astronomic în Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai misterioase locuri ale Hunedoarei

Sarmizegetusa Regia a oferit astăzi o privelişte impresionantă turiştilor care au ales fosta capitală a Daciei, din Munţii Orăştiei, pentru a asista la eclipsa solară. Şi celelalte cetăţi dacice au fost destinaţii ideale pentru călătorii interesaţi de fenomene astronomice.

Munţii Retezat, cel mai sălbatic loc al Hunedoarei, unde s-ar fi născut poporul lui Prometeu. De la legenda uriaşilor la fenomenele paranormale

Masivul Retezat este impresionant prin cele peste 40 de lacuri glaciare de la peste 2.000 de metri. Muntele a strâns mulţime de legende şi mistere, unele dintre ele fiind cu totul ieşite din comun. Se spune că poporul titanului Prometeu ar fi trăit în Retezat şi că „piramidele“ lui reprezină centre ale energiilor paranormale. Din istoria Retezatului nu lipsesc poveştile despre OZN-uri şi fenomene miraculoase.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite