Pădurile Hunedoarei, defrişate ilegal. Peste 130 de transporturi fără avize au fost descoperite prin „Radarul Pădurilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlul efectuat asupra unui transportator de lemne. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Controlul efectuat asupra unui transportator de lemne. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Hunedoara se numără printre primele cinci judeţe din ţară în ce priveşte transporturile ilegale de lemne depistate prin „Radarul pădurilor”. În Hunedoara afacerile cu lemne prosperă, iar ariile protejate nu scapă de avântul tăietorilor de păduri.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut public bilanţul sesizărilor la 112 privind transporturile suspecte de lemne în ultima jumătate de an. Hunedoara se află în topul celor cinci judeţe în care au fost depistate cele mai multe transporturi ilegale de lemne, prin „Radarul pădurilor”.

„Radarul Pădurilor”, înfiinţat în toamna anului trecut pentru a da posibilitatea oamenilor să reclame la 112 transporturile de masă lemnoasă suspecte, a avut succes în Hunedoara. De la implementarea sistemului şi până în prezent 135 de transporturi ilegale de lemne au fost depistate în judeţ, a informat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Hunedoara se afla în topul celor cinci judeţe în care au fost depistate cele mai multe astfel de transporturi, alături de judeţele Braşov, Prahova, Cluj şi Alba.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut public bilanţul sesizărilor de la implementarea „Radarului Pădurilor” şi până în prezent.

Aproape 8.000 de apeluri au fost înregistrate la 112 în ultimele şase luni, în care oamenii au reclamat transporturi de lemn suspecte. Dintre acestea 1798 de transporturi s-au dovedit ilegale.

De verificarea transporturilor de lemn se ocupă poliţişti, angajaţi ai inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare şi vameşi, iar cetăţenii sunt încurajaţi să facă sesizări sau să ceară verificarea unui transport, apelând 112 şi indicând numărul maşinii de transport. Radarul pădurilor funcţionează pe baza unui sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până devine mobilă sau iese din ţară, în timp real. Potrivit Hotărârârii de Guvern nr. 470/2014 începând cu data de 8 octombrie 2014, toate transporturile de lemn, cu excepţia lemnului "pentru foc", în volum de până la trei metri cubi, transportat cu atelaje, să se facă obligatoriu folosind acest sistem informatic.

Defrişări reclamate
Din toamna anului trecut, când a fost înfiinţat „Radarul Pădurilor”, Hunedoara a fost remarcată printre judeţele în care au fost înregistrate cele mai multe sesizări, dar şi cele mai multe nereguli.

Hunedoara este un judeţ al afacerilor prospere cu lemn, datorită suprafeţelor întinse de pădure. Pe lângă Ţinutul Pădurenilor, Valea Mureşului şi Munţii Apuseni şi Ţara Haţegului, în ultimii ani, nici ariile protejate Parcul Naţional Retezat (PNR) şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina nu au scăpat de invazia tăietorilor de lemne. Spre exemplu, de la începutul acestui an o suprafaţă de patru hectare de pădure din Parcul Naţional Retezat a intrat în exploatare, urmând ca alte 30 de hectare de pădure din parcul naţional să fie defrişate treptat. Defrişările din PNR au stârnit nemulţumirea hunedorenilor. La fel s-a întâmplat şi în cazurile recente, în care au fost reclamate raderea pădurii din jurul Sanatoriului TBC din Brad şi defrişarea pădurii de la intrarea în comuna Ghelari.


Vă recomandăm şi:

Defrişări nemiloase în Parcul Naţional Retezat. Primele hectare de pădure cad ca spicele în faţa tăietorilor de lemne

O suprafaţă de 35 de hectare din Parcul Naţional Retezat, aflată în proprietatea Primăriei Sălaşu de Sus, va fi defrişată treptat, potrivit informaţiilor oferite de Direcţia Silvică Hunedoara. Tăierile de pădure în Parcul Naţional Retezat au demarat în acest an, fiind vizate, iniţial patru hectare, pentru care a fost emisă autorizaţia de exploatare.

Pădurea Chizid este sufocată de gunoaie. Zona de agrement din Hunedoara are nevoie urgentă de ecologizare

Pădurea Chizid devine treptat groapă de gunoi a Hunedoarei. Este considerată arie protejată şi loc de agrement pentru hunedoreni, însă cei care ajung în prezent în poieniţele ei se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare: tone de de;euri împrăştiate de localnici acoperă natura.

Apel disperat pentru salvarea pădurii din jurul sanatoriului TBC din Brad. Un tânăr i-a scris preşedintelui pentru a-i cere să oprească defrişările

Un tânăr din Brad, nemulţumit de tăierile masive de pădure care au avut loc în jurul Sanatoriului TBC din municipiu, a hotărât să îi scrie preşedintelui României, Klaus Iohannis, în speranţa că va putea opri astfel defrişările.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite