Palatul administrativ din Deva, cel mai mare eşec al instituţiilor publice locale. Construcţia a început acum 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul administrativ din Deva nu a fost dat în folosinţă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Palatul administrativ din Deva nu a fost dat în folosinţă. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Construcţia Palatului administrativ din centrul civic al Devei a început în urmă cu două decenii, după un proiect iniţiat în anul 1992 de mai multe instituţii publice locale. Clădirea nu a mai fost finalizată, deşi potrivit estimărilor, a reprezentat o investiţie de peste şapte milioane de euro.

Noul palat administrativ din Deva împlineşte 20 de ani de la începerea construcţiei, dar până în prezent, cu excepţia unui corp de clădire transformat în sediu de bancă, celalalte spaţii ale imobilului cu o suprafaţă totală de peste 14.000 de metri pătraţi nu pot fi folosite.

Palatul administrativ din centrul Devei impresionează prin mărimea sa, de 14 etaje şi 40 de metri înălţime, însă cei care trec prin faţa lui găsesc aici un edificiu părăsit, cu geamuri sparte, cu o curte acoperită de buruieni şi de resturi de materiale de construcţii. Proiectul palatului a fost rodul unei asocieri iniţiate în 1992 de Consiliul Judeţean Hunedoara, la care au participat Consiliul Judeţean, Primăria Deva, Direcţia de finanţe publice, Direcţia de Statistică, Prefectura şi o bancă. Până în 2007, când instituţiile au decis încetarea definitivă a lucrărilor şi încercarea de a vinde imobilul Ministerului de Finanţe, au fost cheltuiţi, potrivit unor estimări, peste şapte milioane de euro în lucrări.

Soarta palatului indiecisă
În urmă cu doi ani, Primăria Deva anunţa că va finaliza lucrările la un corp din clădirea palatului, unde urmau să fie mutate mai multe birouri ale primăriei. Până în prezent, proiectul nu s-a concretizat. Anul trecut, Consiliul Judeţean Hunedoara a continuat investiţiile într-un alt corp, ce urma să devină sediu al bibliotecii judeţene, dar proiectul a fost sistat.

În prezent, potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva şi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, este asigurată conservarea imobilului, înconjurat de un gard înalt, şi paza acestuia. Nimeni nu poate spune când complexul va putea fi folosit.

palat deva

„Deocamdată în acest an nu au fost alocate fonduri pentru finalizarea investiţiei în corpul de clădire care revine Consiliului Judeţean, lucrările fiind sistate anul trecut. Situaţia palatului administrativ este complicată şi este nevoie de o analiză de oportunitate înainte de a lua decizii legate de construcţie”, a declarat Dorin Gligor, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta a precizat că bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara este redus în acest an, la capitolul dezvoltare, iar priorităţile instituţiei sunt legate de cofinanţările, în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, pentru proiectele europene derulate în judeţ.


Vă recomandăm şi:

Topul kitsch-urilor din Hunedoara: palatele din Pipera, clona Mesei tăcerii şi clădirea fantomă din Parcul Tineretului

Cartierul Pipera, al palatelor cu turnuleţe din Hunedoara, clonele nereuşite ale operelor lui Constantin Brâncuşi, Masa tăcerii şi Poarta sărutului, aflate într-un parc din Uricani, clădirea fantomă din Parcul Corvin al Hunedoarei ocupă primele locuri într-un top al kitschurilor din judeţul Hunedoara.

FOTO VIDEO Cum a ajuns Hunedoara oraşul palatelor romilor bogaţi, construite fără control

Singurul cartier al Hunedoarei aflat în plină expansiune este ocupat aproape în întregime de palate ridicate pentru membrii unor familii bogate de romi. La marginea oraşului, oamenii construiesc de zor.

FOTO Povestea parcului cetăţii, vechiul loc de relaxare al principilor Transilvaniei şi al lui Petru Groza

Cel mai vechi parc al municipiului Deva a fost înfiinţat la poalele Cetăţii Devei, în centrul istoric al oraşului. A trecut mai bine de un secol din vremurile în care grădinile Palatului Magna Curia (actualul Muzeu al Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva) au fost transformate într-un parc cochet, pe aleile căruia ieşea la plimbare vechea protipendadă a oraşului.

Povestea omului care a ctitorit palatul administrativ din Hunedoara, sfârşită în temniţele regimului comunist

Constantin Bursan este comemorat astăzi în Hunedoara, la 125 de ani de la naşterea lui. Considerat un mecena interbelic, omul care a sprijinit financiar construcţia mai multor biserici din Hunedoara, dar şi a palatului administrativ din centrul vechi al municipiului, actualul sediu al primăriei, Bursan a avut un destin tragic.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite