Palatul cetăţii medievale va fi redeschis turiştilor, după cinci ani. Planuri de cinci milioane de euro pentru reabilitarea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incinta I a cetăţii. FOTO: Primăria Deva.
Incinta I a cetăţii. FOTO: Primăria Deva.

Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare. Accesul în „palatul” medieval a fost interzis turiştilor în ultimii ani.

Cetatea Devei este vizitată anual de circa 200.000 de turişti. Atracţia ei principală, Incinta I, nu a fost inclusă în proiectul de restaurare realizat în ultimi ani pe fonduri UE, în valoare de nouă milioane de euro.

Din 2013, când au demarat lucrările de restaurare a incintelor II şi III ale Cetăţii Devei, accesul în „palatul” aşezării medievale (Incinta I) nu a mai fost permis. În aprilie 2016, o dată cu inaugurarea proiectului de reabilitare al celor două incinte exterioare, turiştii au putut vizita cetatea, însă Incinta I a rămas închisă publicului până în prezent. Doar în zilele de noiembrie, locul devine accesibil. Atunci membrii bisericii unitariene, veniţi din oraşele Transilvaniei şi din afara ţării, vin în pelerinaj la Deva, pentru a-l comemora pe episcopul Francisc David, fondatorul Bisericii Unitariene din Transilvania, întemniţat şi decedat în fosta închisoare a cetăţii. Locul morţii episcopului se află în Incinta I.

În ultimii doi ani, „palatul” a rămas închis, nefiind amenajt în totalitate pentru vizitare. Anul trecut, un tânr a murit după ce s-a prăbuşit de pe zidurile sale. Situaţia acestui loc se va schimba, susţine primarul Devei. „Lucrăm la redeschiderea Incintei I a Cetăţii, ceea ce va da o nouă valoare monumentului emblematic al Devei, va adăuga un plus de atracţie pentru turişti şi o nouă deschidere pentru întreaga zonă. Sperăm ca, până la sfârşitul anului, acest deziderat să devină realitate şi Incinta I să fie deschisă publicului. După amenajările necesare, aici vor putea fi organizate evenimente culturale şi sociale care vor da viaţă bătrânei noastre Cetăţi. În paralel, suntem pe ultima sută de metri pentru depunerea documentaţiei pentru accesarea de fonduri europene, în valoare de cinci milioane de euro, pentru reabilitarea Incintei I, prin proiectul Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii, monument istoric şi al naturii cu valoare turistică ridicată, în municipiul Deva – Incinta I”, a declarat primarul Florin Oancea. Fondurile europene vor putea fi accesate după redeschiderea Axei 5 a Programului Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020.

Cetatea de-a lungul secolelor
Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Alături de ea au fost preluate şi 56 de sate, precum şi minele de aur din Munţii Apuseni, care aparţineau domeniului cetăţii. Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular.

Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată. În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Clipe de coşmar pentru turiştii care au urcat la Cetatea Devei. Au rămas blocaţi zeci de minute în telecabină

Aproape o oră a durat operaţiunea de salvare a 17 turişti, blocaţi pe traseu, în telecabina cu care urcau la Cetatea Devei. A fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a-i scoate teferi din telecabină.

Controversele Cetăţii Devei. Istoricul Adrian Rusu: „restaurarea incintelor intră în categoria gafelor arhitectonice”

Proiectul de restaurare a incintelor exterioare ale Cetăţii Devei a stârnit controverse. Istoricul Adrian Rusu susţine că rezultatul lucrărilor derulate pe parcursul a trei ani, finalizate zilele trecute, a ştirbit din autenticitatea monumentului istoric. Arhitecţii îi contrazic opinia, susţinând că toate lucrările au primit avizele Comisiei Monumentelor Istorice şi au fost supravegheate de specialişti.

Cel mai mare secret al Cetăţii Devei: cine a aruncat-o în aer. Povestea de dragoste din spatele dezastrului din secolul al XIX-lea

Unul dintre marile mistere din istoria Devei este legat de distrugerea definitivă a cetăţii Devei, în 13 august 1849, la câteva luni după ce garnizoana ei fusese nevoită să se predea armatelor revoluţionare din Transilvania. O legendă de dragoste neîmplinită face parte din explicaţiile dezastrului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite