Parcul Naţional Retezat a fost cercetat în detaliu. Noul plan de management al rezervaţiei de 43.500 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Naţional Retezat. Foto: Lucian Ignat.
Parcul Naţional Retezat. Foto: Lucian Ignat.

Planul de management al Parcului Naţional Retezat a fost finalizat şi este pus la dispoziţia celor care sunt interesaţi de situaţia rezervaţiei naturale.

Prima versiune a noului Plan de management al Parcului Naţional Retezat, care include Rezervaţiile Gemenele şi Peştera Zeicului, împreună cu siturile Natura 2000 Retezat şi Munţii Retezat cu o întindere totală de peste 43.528 de hectare, a fost publicată de administraţia rezervaţiei pe site-ul acesteia, retezat.ro.

Dosarele X din Retezat. Mărturii despre OZN-urile observate pe munte înaintea tragediei aviatice din 1991

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Secretele construcţiei barajului Cinciş, colosul din beton al „lacului blestemat“ care a înghiţit cinci sate

Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO

La elaborarea Planului de Management a fost folosit ca sursă bibliografică un plan de Management pe care administraţia parcului l-a întocmit în perioada 1999-2003, fiind incluse rezervaţiile ştiinţifice şi siturile Natura care nu au fost acoperite anterior de alte proiecte şi nu au avut un plan de management revizuit.


Harta Parcului Naţional Retezat. SUrsa: Planul de management al PNR

Cei care consultă documentaţia pe pot afla informaţii despre zonarea Parcului Naţional Retezat, despre modul în care sunt conservate speciile şi habitatele de pe întinderea sa şi despre măsurile impuse pentru protejarea rezervaţiei.

harti retezat foto pnr plan de management

„Planul de management a fost realizat de Administraţia Parcului Naţional Retezat şi sintetizează informaţia existentă la data întocmirii acestuia, stabileşte domeniile majore şi obiectivele de management, precum şi un Plan de acţiune pe următorii 5 ani. Acest document s-a elaborat în vederea unei planificări integrate a acţiunilor ce trebuie întreprinse pentru îndeplinirea scopului principal, respectiv conservarea biodiversităţii şi protecţia ecosistemelor”, au informat reprezentanţii PNR.


Harta ariilror protejate. Sursa: Planul de management al PNR

harti retezat foto pnr plan de management

Unde se întinde rezervaţia

Înfiinţat în 1935, Parcul Naţional Retezat şi ariile naturale incluse sau suprapuse se află în partea de vest a Carpaţilor Meridionali, cuprinzând mare parte din Masivul Retezat - Godeanu, dar şi o porţiune din Munţii Ţarcu.

Deşi cea mai mare parte a Parcului Naţional Retezat şi a siturilor Natura 2000 Retezat şi Munţii Retezat se află în judeţul Hunedoara, suprafaţa acestora se întinde şi în judeţele Gorj şi Caraş-Severin. Parcul Naţional Retezat se află în cea mai mare parte în judeţul Hunedoara - 94%, fiind delimitat de Depresiunea Haţegului, Munţii Tulişa, Valea Streiului, Depresiunea Petroşani, Valea Jiului de Vest şi Valea Râului Mare. O mică parte din suprafaţa parcului se află pe teritoriile administrative ale judeţelor Caraş - Severin - 4% şi Gorj – 2%, se arată în Planul de management.


Harta zonării interne din parcul naţional. Sursa: Planul de management al PNR

Din totalul celor opt localităţi cu teritorii în interiorul sitului, patru se află în judeţul Hunedoara: Uricani, Pui, Râu de Mori şi Sălaşu de Sus, două sunt în Caraş-Severin: Teregova şi Zăvoi şi alte două – Tismana şi Padeş, în judeţul Gorj. „Trebuie menţionat faptul că doar teritoriile extravilane ale localităţilor menţionate se suprapun parţial peste sit, ceea ce face ca prezenţa umană permanentă – înţeleasă prin amplasarea locuinţelor convenţionale – să fie redusă, fiind reprezentată doar de structuri turistice - cabane, refugii, pensiuni din staţiunile Râuşor, Gura Zlata, Buta”, arată administraţia PNR.

Datorită întinderii sale, Parcul Naţional Retezat interferează geografic şi economic cu un număr important de oameni şi comunităţi locale. „Comunităţile locale joacă un rol deosebit de important în realizarea obiectivelor de management ale Parcului Naţional Retezat, cu toate că acestea sunt poziţionate în afara parcului, ele fiind doar proprietare ale unor terenuri din ariile protejate. Suprapunerea parţială a teritoriilor ocupate de aria naturală investigată peste opt unităţi administrativ teritoriale, face ca aceste localităţi să fie de interes, chiar dacă unele au teritorii extrem de mici - Teregova, Padeş şi Tismana”, arată autorii Planului de management al PNR.

Activităţile principale din arealul Parcului Naţional Retezat sunt legate de agricultură iar spre sud-est, pe Valea Jiului, există localităţi cu specific minier - ca Uricani. În situri sunt prezente însă câteva grupuri de cabane precum cele de la Pietrele, Buta, Cabana de vânătoare de la Lacul Gura Apelor, cabana Genţiana şi refugii montane (Buta, Bucura, Poiana Pelegii şi Zănoaga).

harti retezat foto pnr plan de management

Vă recomandăm să citiţi şi:

Staţiunea Râuşor din Retezat a rămas în beznă, din cauza viscolului. Copaci căzuţi peste linia electrică FOTO

Ninsori abundente în munţi. Pericol de avalanşă pe crestele masivelor Retezat şi Parâng

Neaua ghioceilor peste Sarmizegetusa Regia. Capitala dacilor, acoperită de zăpadă FOTO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite