Pasul Vâlcan, poarta legendară de intrare în Ardeal. Drumul istoric din munţi a rămas blocat între tranşee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasul Vâlcan. Comemorare a ostaşilor care au luptat aici în Primul Război Mondial. Foto: Cristian Merişanu.
Pasul Vâlcan. Comemorare a ostaşilor care au luptat aici în Primul Război Mondial. Foto: Cristian Merişanu.

Pasul Vâlcan se numără printre destinaţiile istorice şi turistice faimoase din judeţul Hunedoara, însă şoseaua pe care turiştii ajung aici a rămas „blocată” în vârf de munte.

Drumul care traversează Pasul Vâlcan (numit în trecut Pasul Vulcan) este cunoscut de aproape două milenii. În Antichitate, trecătoarea din munţii Vâlcan (de la cota 1.621 metri) care leagă Valea Jiului şi Ţara Haţegului de Oltenia ar fi fost folosită de o parte a legiunilor romane pentru a ajunge în inima Daciei, la Sarmizegetusa Regia.

Vulcan, centrul minier pe care localnicii îl vor oraş-staţiune. Turiştii îl caută pentru a schia pe şosea

Drumul Marmurei, scurtătura prin munţi între Hunedoara şi Caraş-Severin VIDEO

Cel mai spectaculos drum din Ţinutul Pădurenilor. Când va fi finalizată noua şosea din munţi FOTO VIDEO

Alunecările de pietre au răvăşit şoseaua spre Lunca Cernii. „Ploaie” de bolovani pe drumul din munţi VIDEO

În anul 1600, Mihai Viteazul traversat Pasul Vulcan pentru a ajunge în Viena, iar potrivit legendei, în locul numit Poiana lui Mihai, voievodului i-ar fi murit calul din cauza efortului.


Drumul din Pasul Vâlcan (judeţul Hunedoara). Foto: Daniel Guţă

pasul valcan foto daniel guta adevarul

În anul 1788, în timpul unei invazii, turcii au reuşit să pătrundă prin Pasul Vâlcan în Ţara Haţegului, unde au pustiit satele şi au luat prizonieri.


Statuia lui Mihai Viteazul, în Pasul Vâlcan. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

vulcan statuia lui mihai viteazul

În secolul al XIX-lea, locul a fost amintit de Jules Verne, în romanul său „Castelul din Carpaţi”. În Pasul Vâlcan s-ar fi aflat misteriosul castel, menţionat în celebrul roman de ficţiune.

În toamna anului 1916, în Pasul Vâlcan şi în Defileul Jiului, s-au dat luptele cumplite dintre armatele română şi cele germane şi austro-ungare, care forţau intrarea în Transilvania.

După Primul Război Mondial, odată cu realizarea drumului şi căii ferate prin Defileul Jiului, Pasul Vâlcan şi-a pierdut importanţa strategică, însă a rămas un loc istoric şi o zonă turistică ofertantă.
 

A rămas blocat în vârf de munte

Drumul din Pasul Vâlcan a fost „cucerit” însă doar pe jumătate. Doar opt kilometri ai Drumului Judeţean 664 care leagă judeţele Hunedoara şi Gorj, prin Pasul Vâlcan, au fost modernizaţi în ultimul deceniu.


Drumul Judeţean 664, în judeţul Gorj. Foto: CJ Hunedoara.

pasul valcan foto daniel guta adevarul

Şoseaua urcă din oraşul Vulcan, aflat la poalele muntelui, traversează mica staţiune Pasul Vulcan şi apoi continuă încă patru kilometri pe creşte, până la limita judeţelor Hunedoara şi Gorj. Drumul este asfaltat până la intrarea în judeţul vecin, pe o culme aflată la 1.600 de metri altitudine, unde călătorii găsesc mai multe monumente ridicate în cinstea eroilor români din Primul Război Mondial şi urmele tranşeelor săpate de români în urmă cu peste un secol.


Drumul la limita dintre judeţele Hunedoara şi Gorj. ADEVĂRUL

pasul valcan foto daniel guta adevarul

De aici, drumul căruia localnicii i-au spus „Transvâlcan”, străbate alte creste ale Munţilor Vâlcan şi coboară spre comuna Schela din judeţul Gorj, aflată la 16 kilometri de Pasul Vulcan. A rămas însă neasfaltat şi aproape impracticabil cu autoturismul, în ciuda promisiunilor repetate de modernizare a acestuia, făcute solemn de autorităţile din cele două judeţe.

„Am cerut reprezentanţilor Consiliului Judeţean şi Prefecturii din judeţul Gorj să implice în modernizarea sectorului din judeţul Gorj al acestui drum judeţean, respectiv de la limita judeţului Hunedoara, până în localitatea Schela. Nu numai noi, dar localnicii din Gorj ar putea profita de acest drum şi de zona turistică” spune primarul municipiului Vulcan, Cristian Merişanu.


Drumul din Pasul Vâlcan. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

pasul valcan foto daniel guta adevarul

Acesta susţine că deocamdată, nu a primit vreun răspuns concret privind modernizarea sectorului de drum din judeţul Gorj al „Transvâlcan”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dosarul secret al Lagărului de prizonieri sovietici din Vulcan. Mărturii rare despre cum i-au tratat românii VIDEO 

Comorile medievale ale Ţării Haţegului: cele mai vechi biserici de piatră şi castele făcute de cneji. Aici se află Castelul din Carpaţi al lui Jules Verne VIDEO

Şoseaua spre cetăţile dacice afectată de alunecări uriaşe de teren. Unde este cel mai riscant sector FOTO VIDEO

Ce s-a ales de Drumul Aurului care duce la Treptele Romane şi la vechile mine din zona Bradului VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite