Pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii Prislop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni sunt aşteptaţi la Mănăstirea Prislop, de Ziua Înălţării Sfintei Cruci, aleasă ca hram pentru aşezământul din Ţara Haţegului.

Pelerinii sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii Prislop, din 14 septembrie, dată la care este celebrată  Ziua Înălţării Sfintei Cruci. Locul din Ţata Haţegului unde a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca va avea numeroşi vizitatori, potrivit estimărilor Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului hunedoara, care va asigura măsurile de ordine publică pe timpul desfăşurării manifestărilor religioase prilejuite de hramul Mănăstirii Prislop.

„Pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă credincioşilor ce vor sosi la mănăstirea Prislop, jandarmii recomandă acestora: să nu încurajeze faptele contravenţionale; să nu achiziţioneze bunuri de la persoane care nu deţin autorizaţie în acest sens; să respecte recomandările forţelor de ordine; să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale(genţi, poşete, bagaje, etc.) sau a celor de valoare să evite conflictele cu alte persoane; să respecte regulile de convieţuire socială”, a informat Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

De asemenea, în zonele cu aflux mare de persoane, jandarmii le recomandă pelerinilor să acorde o atenţie sporită copiilor, pentru a evita situaţiile de rătăcire sau eventualele accidentări.

Un loc de poveste
Mănăstirea Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic.
La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. Lamijlocul secolului XVI, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domniţa a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”.

Tot aici a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Duhovnicul a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare,  zeci de mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite