Pericolul din iarbă, într-un cartier din Deva: un copil de 13 ani a ajuns în spital, după ce ar fi fost muşcat de o viperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil în vârstă de 13 ani a fost internat în spital după ce a fost muşcat de un şarpe, în faţa blocului din Deva unde se juca împreună cu alţi copii.

Un copil a fost adus la spitalul judeţean din Deva, după ce ar fi fost muşcat de o viperă. Incidentul s-a petrecut în timp ce victima, în vârstă de 13 ani, se juca împreună cu alţi copii, în faţa unui bloc din cartierul Progresul. „Având în vedere simptomele, se presupune că a fost muşcat de viperă de un deget, i s-a administrat ser antiviperin şi a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu, din Timişoara”, a declarat Delia Băda, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgenţă, a mai precizat reprezentanta unităţii medicale.

Medicii oferă recomandări hunedorenilor faţă de pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă şi despre măsurile de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură. Acestea din urmă impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin. „Pentru a evita muşcătura de viperă: purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată, efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi, nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi, dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă care nu va permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră”, a informat Direcţia de Sănătate Publică.  

Persoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore, veninul acesteia este o hemotoxină, hemoglobina din sânge formând împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare. Totuşi moartea cauzată de muşcătura unui şarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate”, fără inoculare de venin. Efectele unei muşcături de şarpe veninos variază în funcţie de vârstă, condiţia fizică şi starea de sănătate a victimei. O muşcătură de şarpe poate să afecteze victima, dar şi pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare. O muşcătură de la orice tip de şarpe veninos trebuie să fie întotdeauna considerată o urgenţă medicală. Chiar şi muşcăturile de şerpi neveninoşi ar trebui să fie tratate de medic, pentru că pot apărea reacţii alergice severe. În aceste cazuri, victima trebuie transportată cât mai urgent la spital, pentru a i se administra ser antiviperin. Victima trebuie să stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat.


Vă recomandăm să citiţ şi:

Aproape de tragedie în munţi: un bărbat a fost muşcat de două ori de o viperă. Cum să ne ferim de veninul lor

VIDEO Paradisul animalelor sălbatice în Parcul Naţional Retezat. Ce au surprins camerele video de monitorizare

VIDEO Apariţie bizară în Sarmizegetusa Regia, chiar pe Soarele de Andezit. „Este doar o glumă avertizarea? Nu! Atenţie!”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite