Peste 15.000 de puieţi de brazi au fost plantaţi la poalele Retezatului. Cum arată locul pădurii devastate de avalanşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 15.000 de puieţi de brad au fost plantaţi la poalele Retezatului, în apropiere de zona de agrement Râuşor. Pe versantul unde au avut loc plantările, pădurea a fost devastată în urmă cu un deceniu de o avalanşă.

Prima mare acţiune de reîmpădurire la poalele Retezatului a avut loc în ultimele zile în apropiere de zona turistică Râuşor din Masivul Retezat.

În ultimele zile, voluntarii, silvicultorii şi angajaţii şi asistaţii sociali ai primăriei Rîu de Mori au plantat 15.000 de puieţi pe un teren de zece hectare, aflat în proprietatea comunei.

Acţiunea s-a derulat în urma unui parteneriat cu o asociaţie neguvernamentală şi cu ajutorul unei sponsorizări. În aceeaşi zonă, afectată în urmă cu zece ani de o avalanşă care a devastat pădurea, au mai fost plantaţi puieţi de brad şi în urmă cu trei ani, spune primarul Niculiţă Mang.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Râuşor, o zonă de agrement înfiinţată în anii 1970, la poalele celor mai înalte vârfuri din Masivul Retezat, se află la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg-Caransebeş, prin comuna Râu de Mori. Ultimii zece kilometri ai drumului spre Râuşor încep de sub Cetatea Colţ, locul care l-ar fi inspirat pe Jules Verne în celebra poveste a Castelului din Carpaţi. Zidurile cenuşii ruinate de secole, ce stau gata să se prăvălească de pe stâncile în care au fost înfipte, reprezintă „borna“ prin care turiştii sunt atenţionaţi că au ajuns în sălbăticie.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

De la Cetatea Colţ până în Râuşor, şoseaua străbate un defileu şi urcă apoi abrupt prin pădure, traversând locuri atractive pentru liniştea şi frumuseţea lor. Pe o rază de 60 de kilometri de la Râuşor se află Cetatea Colţ, ruinele sitului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Barajul Gura Apelor, Parcul Naţional Retezat, Biserica medievală de la Densuş, Cetatea Mălăieşti, Mănăstirea Prislop şi Castelul Corvinilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Misterioasa cetate medievală din Ţara Haţegului. Fortul militar vechi de opt secole ignorat de autorităţi

Avertizare pentru turiştii din Retezat: drumul spre Poiana Pelegii este blocat. Autorităţile au decis închiderea lui

VIDEO Lacul Cinciş, locul de poveste la care turiştii ajung pe un drum de groază. De ce nu a fost modernizată şoseaua

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite