VIDEO Exerciţiu amplu de stingere a incendiilor forestiere. Sute de pompieri au fost mobilizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ISU Hunedoara.
FOTO: ISU Hunedoara.

Peste 400 de pompieri participă, în Munţii Poiana Ruscă, la cel mai amplu exerciţiu de stingere a incendiilor forestiere derulat în ultimii ani în România.

Un elicopter al Aviaţiei Române a aterizat, marţi, în Stadionul „Michael Klein” din Hunedoara, pentru a aduce un pompier rănit. Operaţiunea, care a stârnit curiozitatea localnicilor, a făcut parte din cel mai amplu exerciţiu de stingere a incendiilor forestiere derulat în ultimii ani.

De la începutul săptămânii, satul Lunca Cernii de Sus aflat în Munţii Poiana Ruscă, la limita judeţelor Hunedoara şi Caraş-Severin, şi înconjurat de întinderi de pădure, a devenit tabără pentru peste 400 de pompieri, implicaţi într-un amplu exerciţiu de stingere a incendiilor forestiere.

Aplicaţia are loc în perioada 23-27 septembrie în mai multe zone montane din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara (Poiana Mărului şi Lunca Cernii).

Scenariul ei cuprinde o situaţie de amploare în care sunt depăşite capabilităţile de intervenţie disponibile în judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Pentru gestionarea evenimentului, IGSU dispune suplimentarea la faţa locului a resurselor din judeţele învecinate şi constituirea unor puncte de coordonare operaţională în zonele afectate.

„Începând din această dimineaţă, salvatorii şi autorităţile implicate vor avea de gestionat situaţii complexe pentru organizarea intervenţiei aero-terestre în zone dificile, realizarea dispozitivelor de stingere cu mai multe motopompe care să transporte apa în munte, alimentarea rezervoarelor cu ajutorul elicopterelor, precum şi salvarea persoanelor dispărute sau rătăcite în zone greu accesibile”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.


Foto: Lucian Ignat

isu

Pe timpul exerciţiului vor fi utilizate autospeciale de stingere de capacitate mărită, ambulanţe SMURD, tabere şi spitale mobile, accesorii de descarcerare, decopertare şi înlăturare a copacilor ori altor obstacole, elicoptere MAI şi MApN, drone, autospeciale şi maşini 4x4, câini de căutare-salvare, precum şi alte echipamente specializate. De asemenea, vor fi realizate tabere de suport logistic pentru asigurarea cazării şi hrănirii forţelor dislocate în zonă şi vor fi simulate acţiuni de evacuare şi primire a localnicilor din zonele posibil afectate de incendii.

În perioada 2017-2018, în România au avut loc peste 200 de incendii de pădure care au afectat aproape 800 de hectare de zone împădurite, fiind necesare acţiuni complexe şi cu durată mare pentru limitarea extinderii şi stingerii focarelor.

În operaţiuni sunt implicate echipaje terestre şi aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Direcţiei Silvice, Salvamont, asociaţiilor specializate (cercetare aerospaţială, 4x4, radioamatori, canine).


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Stare de alertă în municipiu: un incendiu a cuprins un depozit de mase plastice. Fumul vizibil de la 10 kilometri

VIDEO Incendiu violent lângă depozitul de butelii cu gaz metan şi oxigen de pe şoseaua Hunedoara - Deva

FOTO Un sat întreg acoperit de fum toxic, după ce depozitul unei fabrici a luat foc

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite