Pod spectaculos peste Mureş, de pe noua cale ferată din vestul României VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul de la Burjuc Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Podul de la Burjuc Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Unul dintre cele mai lungi poduri feroviare din România construite în ultimii ani a fost realizat la Burjuc, în judeţul Hunedoara, pe noua magistraşă feroviară din vestul ţării.

Două poduri feroviare cu deschideri de peste 110 metri şi lungimi totale de peste 500 de metri sunt construite peste râul Mureş, pe sectorul Ilteu – Gurasada (22 de kilometri) din noua magistrală feroviară din vestul României.

GALERIE FOTO CU PODUL DE LA BURJUC

Cum s-a lucrat la salba de tuneluri de pe Valea Mureşului, prin care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

Cum a fost construit Tunelul Turdaş, cel mai spectaculos tunel feroviar din vestul României VIDEO

La trei ani de la începerea proiectului, lucrările la podul de la Burjuc (judeţul Hunedoara) sunt aproape finalizate. Suprastructura metalică, sprijinită pe zece piloni de beton armat, a fost montată în întregime, urmând ca pe pod să fie amenajată calea de rulare şi instalaţiile celor două linii ferate duble electrificate. Podul de la Burjuc permite trecerea traseului magistralei feroviare pe malul stâng al râului Mureş pe o distanţă de circa 10 kilometri, până la podul aflat în construcţie în zona Ilteu (judeţul Arad).

Pe cei zece kilometri de traseu construit de la zero în Defileul Mureşului vor mai fi săpate două tuneluri şi o polată (tunel la zid) în lungime totală de 1,2 kilometri.

Lucrările de artă complexe de pe malul stâng al Mureşului vor elimina curbele cu rază mică şi mai multe treceri la nivel cu drumuri, pentru a putea permite ca trenurile să atingă viteze superioare de circulaţie (de până la 160 de kilometri pe oră – trenurile de călători şi de până la 120 de kilometri pe oră – marfarele).


Podul peste râul Mureş Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

pod feroviar burjuc raul mures foto daniel guta adevarul

Vechea cale ferată, construită în urmă cu un secol şi jumătate

Vechea linie ferată Simeria – Arad a fost construită în urmă cu un secol şi jumătate şi a fost dublată la începutul anilor ´80. Din anii ´70 -´80 datează şi cea mai mare parte a traverselor şi a şinelor de cale ferată de pe acest tronson feroviar, iar cele mai recente reparaţii au avut loc la sfârşitul anilor ´90, însă au fost vizate doar suprafeţe mici din calea ferată.


Podul peste râul Mureş Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Construcţia tronsonului feroviar Ilteu – Gurasada a început în 2018, după ce la sfârşitul anului 2017, Compania Naţională CFR şi o asociere de firme (Aktor, Alstom Transport şi Arcada Company) au semnat contractul de peste 1,5 miliarde de lei, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

pod feroviar burjuc raul mures foto daniel guta adevarul


Podul peste râul Mureş Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

pod feroviar burjuc raul mures foto daniel guta adevarul

Lucrările au termen de finalizare vara anului 2023 şi vizează construcţia a peste 22 de kilometri de cale ferată dublă electrificată, a 16 poduri, dintre care două peste râul Mureş, a 17 podeţe, două pasaje superioare, o polată (tunel la zid), două tuneluri şi a cinci staţii feroviare. Tronsonul din judeţele Hunedoara şi Arad face parte din noua magistrală de cale ferată din vestul ţării (141 de kilometri de cale ferată între KM 614 din judeţul Arad şi Simeria, împărţiţi în patru loturi) proiectată pentru ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele - cu până la 120 de kilometri pe oră.


Vechea cale ferată Simeria - Arad Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

santierul feroviar ilteu gurasada zona viitoarelor tuneluri foto daniel guta adevarul

Noua cale ferată va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş: trei la Brănişca, două în zona comunei Zam, două la Bârzava şi două la Conop.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Colosul fostei căi ferate Deva - Brad. Ce se întâmplă cu viaductul uriaş, construit în urmă cu opt decenii VIDEO

Magistrala feroviară din vestul României. Cum se transformă nodul de cale ferată Simeria VIDEO

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite