Preotul Opre Crăciun a fost comemorat. Calvarul fostului deţinut politic căzut pe mâna temutului torţionar Ţurcanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Episcopia Devei şi Hunedoarei.
FOTO: Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Localnicii au venit în număr mare la slujba de comemorare a preotului Opre Crăciun (1925 – 2012), un fost martir al închisorilor regimului comunist, de la moartea căruia au trecut şapte ani.

Au trecut şapte ani de la moartea preotului Opre Crăciun, un martir al închisorilor regimului comunist. Preotul din Cinciş a fost comemorat la biserica din sat, acolo unde se află înmormântat alături de soţia sa Ana.

„Părintele Crăciun Opre s-a născut în 17 iunie 1925, în satul Cărăsău din judeţul Bihor. A fost arestat ca student teolog la 31 mai 1948, fiind condamnat la opt ani de închisoare corecţională, sub acuza de „uneltire împotriva ordinii sociale”. Până la eliberare, la 28 mai 1956, a parcurs o mare parte din lagărul concentraţionar comunist: Arad. Oradea, Timişoara, Aiud, Piteşti, Jilava, Canal-Peninsula şi Gherla. În anul 1962 s-a căsătorit cu tânăra Anişoara din satul Ciniş, ucenică apropiată a Părintelui Arsenie Boca. A fost încadrat ulterior ca preot în parohiile Hăşdău (1964-1974) şi Cinciş-Cerna (1974-2010). A trecut la cele veşnice în 8 aprilie 2012, în ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim”, a informat Episcopia Devei şi Hunedoarei.

craciun

În cei aproape opt ani petrecuţi în închisorile comuniste, în perioada 1947 – 1955, cele mai grele încercări le-a trăit în închisoarea temutului torţionar Eugen Ţurcanu, din Piteşti. Opre Crăciun a fost ţinut într-o celulă învecinată cu cea a călăului deţinuţilor politici. Ca şi alţi foşti deţinuţi care au trecut prin „experimentul Piteşti”, şi preotul din Hunedoara a vorbit rar şi cu multă reţinere despre timpul petrecut în închisoare.

craciun opre

FOTO: Preotul Crăciun Opre, alături de călugărul Justin Pârvu. FOTO:manastirea.petru-voda.ro

„Şi la veceu trebuia să mergi în pas alergător, cu condiţiile care erau acolo şi eram bătuţi crunt, fără milă. Şi apoi s-a reînceput reeducarea de un grup de studenţi care au fost înşelaţi socotind că vor fi miniştri dacă pot să ucidă pe ceilalţi cu ortacii lor. Echipa s-a numit echipa lui Ţurcanu. Au început să ne bată, pentru orice. Timp de câteva luni ne-au dat numai varză, fiartă în apa ei. Nu aveam paturi, dormeam pe nişte fiare sau pe jos, grămadă. O parte din deţinuţi, înspăimântaţi şi cedând psihic, au hotărât să treacă de partea torţionarilor, de partea comuniştilor. Dar, sărmanii, erau deja reeducaţi, nu mai erau stăpâni pe liberul lor arbitru. Atunci s-a pornit învrăjbirea şi frate pe frate era dat spre moarte”, povestea preotul într-un articol publicat în Revista Atitudini, în iunie 2012.

preot

După mai bine de un an petrecut în închisoarea Piteşti, Opre Crăciun a fost mutat la Gherla, unde a mai rămas un an. Din Gherla a ajuns la Canal, unde munca peste puterile omeneşti l-a adus în pragul morţii. A rezistat, în cele din urmă, iar după aproape opt ani petrecuţi în temniţele comuniste, înainte de Sărbătoarea Bunei Vestiri, din anul 1955, a fost eliberat, ultimele zile de detenţie fiind petrecute în temniţa din Aiud. Opre Crăciun a fost hirotonit în 1959, iar apoi a devenit preot la biserica din satul hunedorean Cinciş. Câţiva ani mai târziu, biserica veche de aproape 600 de ani din Cinciş a fost demolată, înainte ca locul să fie înghiţit de ape, pentru a lăsa loc lacului de acumulare. O nouă biserică a fost ridicată pe un deal, iar aici preotul hunedorean a continuat să slujească şi să aibă grijă de ea, până la sfârşitul vieţii sale.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

30 de lecţii ale înţelepciunii de la părintele Arsenie Boca. Cele mai frumoase cugetări scrise de „ultimul sfânt al românilor“

FOTO Minunea de lângă mormântul lui Arsenie Boca, de la Prislop. Peştera neştiută în care a trăit călugărul Ioan, devenit sfânt pentru ortodoxie

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite