Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Primarii din Hunedoara şi corupţia: Cornel Resmeriţă s-a întors la muncă după “tunul” de 2,5 milioane de lei

1
7 Sep 2015 20:41:37
Autor: Daniel Guţă
Cornel Resmeriţă.
Cornel Resmeriţă.

Locul de muncă al primarului Lupeniului, Cornel Resmeriţă, va fi decis în această lună de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Primarul din Valea Jiului, anchetat într-un dosar de corupţie în care prejudiciul stabilit în sarcina sa este de peste 2,5 milioane de lei, este cercetat sub măsura controlului judiciar, dar nu are interdicţia de a exercita funcţia, cel puţin până în 22 septembrie.

Cornel Resmeriţă se află la al treilea mandat de primar al municipiului Lupeni din Valea Jiului. A candidat de fiecare dată din partea PSD şi a obţinut funcţia de primar la diferenţa meri faţă de contracandidaţii săi.

La începutul lunii februarie 2015, Cornel Resmeriţă a fost trimis în arest preventiv în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii.

Potrivit anchetatorilor, „la data de 11 noiembrie 2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. Inculpatul Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică, ilegal. Cei doi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate de M.D.R.T. în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către S.C. Europlus Computers S.R.L., pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute”. Diferenţa până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranşe până la data de 19 septembrie 2013”, se arăta în referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În februarie, primarul din Lupeni a fost ridicat de procurorii DNA, la aproape trei ani de la comiterea infracţiunilor de care a fost acuzat. După o lună petrecută în închisoare, Cornel Resmeriţă a fost trimis în arest la domiciliu până la sfâşitul lunii mai, apoi i-a fost instituită măsura controlului judiciar.

Recent, i-a fost modificată şi această măsură şi a primit dreptul de a reveni în funcţia de primar, de pe care a fost suspendat timp de aproape şase luni. “nu există, în acest moment, interdicţia de a exercita funcţia de primar. Măsura are valabilitate până în 22 septembrie 2015”, informau anchetatorii.
Primarul Cornel Resmeriţă este unul dintre cei mai bogaţi edili din judeţul Hunedoara, deşi conduce una dintre cele mai îndatorate administraţii locale.  


Vă recomandăm şi:

Primarul Cornel Resmeriţă, arestat preventiv în dosarul Gala Bute

Cornel Resmeriţă a fost arestat în dosarul „Gala Bute”, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Primarul oraşului hunedorean Lupeni este acuzat de procurori de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii.

Cornel Resmeriţă, cel mai bogat primar din Hunedoara, e campion la imobiliare: "averea a venit din afaceri frumoase"

Unul dintre cei mai bogaţi primari din judeţul Hunedoara, Cornel Resmeriţă, deţine o vilă imensă în Lupeni şi două cabane în staţiunile montane hunedorene. Este primar de zece ani în Lupeni, iar pentru că nu se mai poate ocupa de afacerile prin care a reuşit să construiască imobilele, familia sa a preluat frâiele afacerilor.

FOTO Cine salvează Lupeniul, municipiul dator vândut din Valea Jiului           

Municipul Lupeni din Valea Jiului a ajuns dator vândut la statul român, cu aproape 33 de milioane de lei. Localnicii dau vina pe administraţia locală, primarul pe statul român, însă nimeni nu pare în stare să găsească vreo soluţie de ieşire din situaţia ingrată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii         

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
7.09.2015, 21:10:38

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările