Proces major: Consiliul judeţean se înarmează cu avocaţi de elită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile judeţene se confruntă cu cel mai mare proces din ultimii şase ani. Datorită unor neglijenţe funcţionăreşti, un întreprinzător hunedorean a pierdut o finanţare de 500 de mii de euro solicitând acum despăgubiri

Procesul intentat Consiliului judeţean (CJ) Hunedoara de către investitorul Atila Kurta dă dureri “juridice” autorităţilor locale judeţene. Potrivit lui Mircea Moloţ,  preşedintele CJ Hunedoara,  acţiunea deschisă de hunedorean în instanţă este “cel mai mare şi complex proces” cu care se confruntă CJ Hunedoara în ultimii şase ani.  Ca să facă faţă situaţiei,  consilierii judeţeni au aprobat în şedinţă angajarea unor avocaţi de prestigiu care să apere instituţia. CJ este solidar în proces cu  Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DCCPCN) Hunedoara.  Miza este o despăgubire de peste două milioane de lei pe care o solicită în instanţă Atila Kurta.

Acesta declară că a pierdut o  investiţie de 500.000 de euro, cofinanţată de Uniunea Europeană, din cauza neglijenţei unor funcţionari publici aparţinând celor două instituţii. După ce CJ a eliberat investitorului certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie prin care aproba ridicarea în localitatea Rapolt a ciupercăriei care făcea obiectul investiţiei,  la cinci zile de la inaugurarea şantierului,  funcţionari de la DCCPCN au stopat construcţia pe motiv că investiţia se află într-o zonă de protecţie arheologică.

Eutanasiată în plin avânt,  ciupercăria s-a tranformat pentru Atila Kurta într-o pagubă care creşte zilnic de patru ani. „Practic, autorizaţia de construcţie eliberată de CJ a fost anulată de cei de la Cultură. Că cele două instituţii nu comunică, că situaţia zonelor de protecţie arheologică e vraişte în judeţ nu e problema mea.  Eu am cumulat doar paguba acestor incompetenţe ale celor două  instituţii de stat.  Am  consumat din credit aproape două sute de mii de lei pentru care acum am de plătit numai penalităţi de întârziere la rambursare de 100.000 de lei, am cheltuit milioane de lei cu întocmirea proiectelor pentru SAPARD, expertiza agricolă şi cea contabilă cerute de instanţă relevă alte milioane de lei de care aş fi beneficiat dacă finalizam ciupercăria. Consider că am fost prejudiciat de neglijenţa şi lipsa de profesionalism a celor două instituţii şi cer să fiu despăgubit. Investiţia a fost compromisă din cauza unor acte oficiale care s-au bătut cap în cap prinzându-mă pe mine la mijloc. Cele două instituţii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru paguba pe care mi-au produs-o astfel”, spune Atila Kurta.     

Cine va plăti?
Potrivit lui Mircea Moloţ, dacă instituţia pe care o conduce va pierde procesul cu Atila Kurta, CJ se va îndrepta pentru plata despăgubirilor împotriva managementului Direcţiei de cultură şi a Muzeului Civilizaţiei (la acea dată Silvia Beldiman – n.n.) şi a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Române din Deva (la acea dată Marcel Morar – n.n.).

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite