„Regele” fierului vechi din Hunedoara: Povestea lui Ovidiu Luca, fierarul care a ajuns milionar din cenuşa combinatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Luca este unul dintre cei mai bogaţi hunedoreni FOTO Adevărul
Ovidiu Luca este unul dintre cei mai bogaţi hunedoreni FOTO Adevărul

Hunedoreanul Ovidiu Luca a ajuns, în numai câţiva ani, de la sărăcie la o avere de milioane de euro, după ce, iniţial, s-a numărat printre cele peste 40 de persoane învinuite de procurori în dosarul „mafiei fierului vechi“. Este vorba despre o pagubă de peste 5 milioane de euro produsă combinatului Arcelor Mittal din Hunedoara, fostul Combinat Siderurgic, prin furturile de fier vechi.

La sfârşitul acestei săptămâni are loc un nou termen în dosarul „mafiei fierului vechi“, denumit simbolic „Hidra“. În 2006, cele peste 40 de persoane au fost trimise în judecată pentru furt şi constituire de grup infracţional organizat dar, un an mai târziu, Ovidiu Luca a fost singurul scos de sub urmărire penală, din lipsă de probe.

În urmă cu zece ani, hunedorenii asistau aproape neputincioşi la prăbuşirea celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania. Dar, în timp ce pentru marea parte a localnicilor anii de declin ai combinatului au adus perspectiva sărăciei şi a lipsei locurilor de muncă, pentru unii hunedoreni, ruinele fostului colos industrial au însemnat o şansă nesperată de a face avere.

Printre cei care au ştiut să profite din plin de prăbuşirea combinatului hunedorean s-a numărat şi Ovidiu Luca, cunoscut la acea vreme drept „Bozgorul“, unul dintre localnicii care săpau după fier vechi în zona combinatului.

Povestea oficială a averii sale, despre care el recunoaşte că ajunge la câteva milioane de euro, însă îi este greu să o evalueze cu exactitate, a început pe halda de zgură a combinatului din Hunedoara. S-a întâmplat chiar în perioada în care aveau loc cele mai importante anchete privind devalizarea combinatului prin furturile de metale şi componente din zona industrială.  

Acum zece ani, Ovidiu Luca avea concesionată o parcelă pe halda de zgură a combinatului din Hunedoara, parcelă din care extrăgea, în mod legal, fierul vechi. Între timp, însă, scandalul „mafiei fierului vechi“ a luat amploare, descoperindu-se că mai mulţi hunedoreni nu s-au mulţumit cu parcelele concesionate şi au început să vândă la fier vechi şi alte bunuri provenite din combinat, ajunse ilegal în posesia lor

În prezent, dosarul este judecat la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Surprinzător, Ovidiu Luca nu doar că nu mai este învinuit, dar a devenit parte vătămată. Acest lucru a fost posibil pentru că, în 2007, la un an după ce a scăpat de dosar, Luca a ajuns la concluzia că ar fi avut de suferit, la rândul lui, din cauza mafiei fierului vechi, care ar fi activat şi pe parcela concesionată de el. Aşadar, la doar un an distanţă, persoana învinuită că ar fi fost în mafia fierului vechi s-a transformat într-o victimă.


EL DORADO DIN HUNEDOARA

În mai puţin de zece ani, din sărăcia în care să zbătea să supravieţuiască, hunedoreanul şi-a ridicat un adevărat imperiu. Ovidiu Luca deţine, în prezent, trei pensiuni pe malul Lacului Cinciş, plănuieşte să îşi ridice un hotel şi derulează afaceri care îi aduc venituri anuale de milioane de euro. Îi plac maşinile de lux şi are o colecţie de BMW-uri scumpe. Cum a făcut primul milion? „Am fost băiat sărac, însă am muncit cinstit şi nu m-am îmbogăţit prin afaceri cu statul“, a povestit Ovidiu Luca.

„Am avut pe cineva în spate, care m-a ajutat la început. Mi-am luat un utilaj, am concesionat lucrări de săpături pe halda de zgură, pentru a scoate fier vechi. Apoi m-am dezvoltat treptat. Am achiziţionat alte utilaje, excavatoare şi vole, unele pe datorie, cu care am continuat lucrările pe haldă. Treptat, am ajuns la afaceri de milioane de euro. Nu am furat şi nu am dat în cap la nimeni“, precizează hunedoreanul. Mecanismul profitului de pe halda combinatului hunedorean este simplu. Fierul vechi este extras din muntele de zgură şi este revândut, iar zgura este vândută, de obicei pentru a fi folosită la terasamentele autostrăzii sau în alte lucrări de infrastructură.

PROBLEME CU COCAINA

În 2006, în perioada în care au avut loc arestările celor 40 din dosarul „mafiei fierului vechi“, Ovidiu Luca administra şi unul dintre cele peste 30 de centre colectare a fierului vechi, unde fierarii vindeau metalele sustrase. Pentru a-l elimina din afaceri, concurenţii săi i-ar fi înscenat deţinerea de droguri.

Potrivit rechizitoriului din dosarul „mafiei fierului vechi“, în 2004 unul dintre capii grupărilor de hoţi din Hunedoara ar fi pus un angajat la o spălătorie din localitate să plaseze o doză de cocaină sub unul dintre scaunele maşinii lui Luca. Ulterior, l-a înştiinţat pe şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, comisarul Traian Berbeceanu, că Ovidiu Luca deţinea droguri în maşină. Afaceristul a fost învinuit pentru deţinerea de droguri, dar procurorii au renunţat la acuzaţii. „Interceptările telefonice au dovedit că învinuitul Luca Ovidiu-Claudiu nu e vinovat“, au comunicat procurorii, potrivit rechizitoriului din dosar.

În prezent, milionarul este parte vătămată în dosarul fierului vechi, iar procesul judecat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud este departe de a fi finalizat. 37 de hunedoreni au mai rămas inculpaţi, iar unii dintre aceştia nici măcar nu au fost audiaţi până în prezent, chiar dacă au trecut aproape şapte ani de la trimiterea lor în judecată.
Doi dintre inculpaţii iniţiali ai lotului „mafiei fierului vechi“ şi-au pierdut viaţa între timp, iar alţi zece au ajuns în închisoare pentru infracţiuni similare, cum ar fi furturi şi violenţe.

Imperiu pe malul Lacului Cinciş
Ovidiu Luca a investit în achiziţionarea a trei pensiuni de pe malul Lacului Cinciş.

image

„Am dat cam 60.000 de euro pe ele“, a spus hunedoreanul, care a cheltuit apoi zeci de mii de euro pentru modernizarea lor.

Totodată, a adăugat el, îşi va mai construi un hotel. În anii trecuţi, Ovidiu Luca a finanţat echipa de fotbal din Simeria şi a fost membru de onoare al Consiliului de Administraţie al echipei de fotbal FC Hunedoara. Milionarul a vrut să cumpere şi echipa FC Corvinul Hunedoara, care nu este afiliată la federaţie, însă a renunţat la proiect din cauza datoriilor mari ale clubului. Afaceristul continuă să extragă fier vechi, pe parcela concesionată pe terenul combinatului.
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite