REPORTAJ Oraşul cenuşiu al Hunedoarei, locul unde toate infracţiunile grave au devenit posibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre localnicii care trăiesc în "Dallas" spun că le e teamă pentru siguranţa lor. FOTO: ADEVĂRUL. D.G.
Unii dintre localnicii care trăiesc în "Dallas" spun că le e teamă pentru siguranţa lor. FOTO: ADEVĂRUL. D.G.

Cel mai nesigur municipiu din judeţul Hunedoara a adunat între hotarele lui, numai în ultimul an, zeci de tineri implicaţi în traficul de droguri, o mafie a contrabandiştilor cu ţigări şi a hoţilor de cărbune din vagoane, spărgători, interlopi violenţi şi criminali.

Evenimentele care au propulsat municipiul din Valea Jiului, cu peste 20.000 de locuitori, în topul infracţionalităţii din judeţ se adaugă scandalurilor în care au fost implicaţi poliţiştii din Vulcan. Cel mai recent astfel de caz a fost al poliţistului Adrian Sucilă, acuzat în două dosare penale de infracţiuni de pornografie infantilă şi acte sexuale cu un minor.


Anul trecut, peste 500 de sesizări legate de infracţiuni comise pe raza municipiului Vulcan au fost soluţionate de poliţişti, informează Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Numărul infracţiunilor rămase cu autor necunoscut este însă mult mai mare.


Dallas-ul rău-famat al Vulcanului
O mare parte dintre ele s-au petrecut în celebrul cartier „Dallas”, cea mai săracă zonă a localităţii. Pe teritoriul Dallas-ului se înghesuie o suită de blocuri turn, cu apartamente la confort redus, multe debranşate de la reţeaua de apă şi canalizare, fără electricitate şi cu sobe pe lemne pe post de sursă de termoficare. Din cartierul rău famat al Vulcanului au fost ridicaţi membrii celei mai mari grupări de contrabandişti de ţigări din zona Hunedoarei, acuzată că a produs pagube de aproape două milioane de euro bugetului de stat.

În Dallas-ul vulcănean au stat unii dintre capii reţelei de zeci de traficanţi şi consumatori de stupefiante anihilată în toamna anului trecut de DIICOT. Şi tot aici, în urmă cu patru luni, un bărbat a fost ucis în bătaie, în apartamentul său, de un tânăr de 17 ani, pentru a fi tâlhărit de bunurile de valoare din locuinţă. Mulţi dintre localnici trăiesc aici cu frica de a fi victimele interlopilor. „Ne simţim ca în ghetou. De la lăsarea întunericului zona devine foarte periculoasă. Aşa a fost însă dintotdeauna şi ştim să ne ferim: rămânem închişi în casă”, spune Martin, unul dintre locatarii din zonă.


Contradicţiile unui oraş sărac
În municipiul Vulcan, în ultimii ani au fost investiţi aproximativ 15 milioane de euro în două proiecte menite să schimbe imaginea oraşului. Aproape cinci milioane de euro a costat modernizarea bulevardului principal din Vulcan, Mihai Viteazul, care în prezent este dotat cu sensuri giratorii noi, fântâni arteziene şi stâlpi de iluminat alimentaţi cu ajutorul panourilor solare. Al doilea proiect a fost construirea telegondolei spre Pasul Vâlcan (aproximativ zece milioane de euro), inaugurată anul trecut care îi transportă pe turişti spre un platou alpin populat cu câteva cabane vechi. Niciuna dintre cele două investiţii nu a sporit gradul de siguranţă al oamenilor care locuiesc în „oraşul cenuşiu”.
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite