Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Retezatul te întâmpină cu munţi de gunoaie

0
18 Apr 2010 08:23:16
Autor: adevarul

În timp ce autorităţile ridică din umeri, proprietarii de cabane murdăresc peisajul mirific al Retezatului. Peisaj dezolant la intrarea în Retezat dinspre Sălaşul de Sus: gunoaie revărsându-se din containerele aşezate chiar la „uşa” parcului.

Retezatul îşi întâmpină turiştii cu un munte de gunoi chiar de la bariera care anunţă intrarea în aria protejată  pe drumul dinspre comuna Sălaşul de Sus. Containerele existente aici, care deservesc cabanele din apropierea drumului, sunt tot timpul pline de gunoi. Printre ele îşi fac veacul maidanezii care împrăştie gunoiul transformând mirificul peisaj într-un peisaj de ghetou.

„Am urcat de sărbători în munte însă am fost dezamăgit de ceea ce am văzut chiar la întrarea în ParculNaţional. Este o privelişte urâtă şi cineva ar trebui să intervină”, spune Sandu Traicu, turist.

Obişnuiţi cu mizeria

Dacă turiştii români sunt „familiarizaţi” cu lipsa de civilizaţie a unor conaţionali, nu la fel de toleranţi s-au arătat vizitatorii din Ungaria sau Polonia, care au intrat în Retezat şi care s-au arătat oripilaţi de peisaj. „Aveţi o ţară atât de frumoasă dar nu ştiţi să o protejaţi. Vă bateţi joc de o bogăţie incomensurabilă”, a declarat Matias Fulop, turist maghiar.

Contactat de Adevărul de Seară, directorul Parcului Naţional Retezat, Zoran Acimov a declarat că ştie de situaţia existentă în acea zonă. „Cunosc problemele de la graniţa comunei Sălaşu de Sus şi parcul Retezat. Din păcate acolo există nişte containere care se umplu foarte repede şi pe care cei de la Salubritate nu le ridică constant. Nu sunt deşeuri provenite de la turişti ci de la proprietarii de cabane din zonă. Sigur, putem vorbi şi de o lipsă crasă de civilizaţie”, a declarat Acimov.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările