Ruinele Castelului Nopcea ar putea deveni centru cultural şi brand al zonei, printr-un proiect de zece milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruinele Castelului Nopcea (Nopcsa) din Săcel au fost incluse într-un amplu proiect de restaurare, în valoare de aproximativ zece milioane de lei. Consiliul Judeţean a aprobat depunerea proiectului pentru solicitarea finanţării lucrărilor, prin Granturile Spaţiului Economic European.


Consiliul Judeţean Hunedoara a finalizat proiectul de restaurare a ranturilor SEE (Spaţiul Economic European), pentru punerea în execuţie a acestuia. Valoarea proiectului se ridică la aproape zece milioane de lei, din care aproape un million de lei va fi contribuţia CJ Hunedoara, în cazul în care finanţarea prin Granturile SEE va fi aprobată.

„Proiectul vizează restaurarea Castelului Nopcsa şi includerea sa în circuitul turistic, prin Centrul expoziţional Nopcsa, care va conţine două expoziţii permanente - una cu istoria şi moştenirea culturală a familiei Nopcsa şi a doua cu valorile de patrimoniu natural din zonă, respectiv dinozaurii pitici, Centrul pentru promovarea culturii tradiţionale, diversitate şi identitate culturală, Centrul de informare turistic şi o bibliotecă a castelului”, a informat CJ Hunedoara.

În prima fază, potrivit proiectului, vor fi executate lucrări de renovare, construcţii, instalaţii, racordare la utilităţi, lucrări de protecţie şi securitate, funcţionalizare şi amenajare interioară şi exterioară şi amenajare peisagistică a Castelului Nopcea şi a curţii monumentului istoric.

Ulterior, Castelul Nopcea va fi mobilat, echipat şi dotat cu întreaga aparatură, cu obiectele şi efectele necesare deschiderii Centrului Cultural. De asemenea, proiectul prevede o strategie de promovare a obiectivului turistic şi de transformare a castelului într-un brand al Ţării Haţegului.


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Ultima şansă pentru castelul devastat de hoţi şi de căutători de comori al legendarului conte Nopcea     Ruinele castelului stăpânit în trecut de una dintre cele mai bogate familii din Transilvania au şanse mari de a fi transformate într-un muzeu, cu ajutorul granturilor norvegiene. Până când acest lucru se va întâmpla, vechiul castel al baronilor Nopcea (Noapte) continuă să stârnească fanteziile localnicilor şi patimile hoţilor şi ale căutătorilor de comori.

Castelul Nopcea. Ce spun localnicii despre trecutul locului

FOTO Ruinele horror ale Hunedoarei. Nepăsarea a dus la distrugerea monumentelor trecutului      Timpul s-a arătat necruţător cu soarta mai multor construcţii reprezentative pentru judeţul Hunedoara, de care nicio autoritate nu a mai avut grijă după anul 1990. Deşi se află pe lista monumentelor istorice, clădiri cum sunt furnalul din Govâjdia, gara din Brad sau conacele din Ţara Haţegului nu au scăpat de distrugerile provocate de hoţi.

A fost baronul Nopcea homosexual? Controversele unui personaj de poveste        Ultimul descendent al uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare care au stăpânit în Transilvania, baronul Franz Nopcea, s-a stins din viaţă în 1933. Povestea savantului aventurier s-a încheiat tragic: Nopcea şi-a împuşcat prietenul în compania căruia îşi petrecuse aproape jumătate din cei 56 de ani de viaţă şi apoi s-a sinucis.

FOTO Povestea fără happy-end a castelelor ultimilor baroni din Ardeal         Timpul şi nepăsarea oamenilor s-au dovedit necruţătoare cu soarta unora dintre cele mai frumoase conace din Ţara Haţegului şi de pe Valea Mureşului.

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ         Ultimul baron din clanul Nopcea (Noapte) s-a născut în Deva în 1877 şi a stăpânit, până spre sfârşitul vieţii, mai multe conace din Ţara Haţegului. Aventurierul Franz Nopcea a fost nepot al celebrului „Faţă Neagră”, un nobil ardelean bogat, subiect al unei legende potrivit căreia noaptea se deghiza şi devenea jefuitor la drumul mare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite