Ruinele combinatului, o uriaşă groapă de gunoi. „Nota de plată” pentru nepăsarea autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii fostei platforme industriale din Hunedoara au chemat în instanţă Garda de Mediu după ce au fost amendaţi pentru nepăsarea faţă de starea în care au ajuns ruinele combinatului.

Controalele care au urmat incendiului de vegetaţie din toamna anului 2019, de pe fosta platformă industrială a Hunedoarei, au dus la amendarea societăţii Eco Sid cu 30.000 de lei. Sancţiunea dată de Garda de Mediu Hunedoara a fost contestată în instanţă, iar la Judecătoria Hunedoara plângerea reprezentanţilor Eco Sid a fost respinsă. Societatea din subordinea municipalităţii a contestat soluţia, iar procesul va fi reluat la Tribunalul Hunedoara, care va da o sentinţă definitivă.

În septembrie 2019, mai multe incendii de vegetaţie uscată izbucnite pe vechea platformă industrială din Hunedoara au dus la poluarea municipiului şi au făcut ca aerul să fie greu respirabil în mai multe cartiere. Flăcările au cuprins suprafeţe mari ocupate de ruinele industriale şi au ars nu doar vegetaţia uscată dar şi cantităţi mari de gunoaie, în timp ce norii de fum puteau fi văzuţi de la mare distanţă.

Zona unde s-au produs incendiile se află în adminstrarea Eco Sid, societatea înfiinţată de municipalitate pentru a prelua terenurile pe care au funcţionat mai multe secţii din combinatul siderurgic. În următoarele săptămâni, inspectorii Gărzii de Mediu Hunedoara au efectuat mai multe controale pe fosta platformă industrială şi au amendat Eco Sid cu 30.000 de lei.



Argumentele Eco SId

În instanţă, Eco Sid societate cu un singur angajat, a solicitat anularea amenzii. „Societatea petentă a arătat că prin procesul verbal contestat a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 30.000 lei, reţinându-se în sarcina sa că, în calitate de deţinător al  terenului situat pe amplasamentul fostei platforme siderurgice Hunedoara - în suprafaţă de 108,286 ha nu a luat măsuri de salubrizare a trei amplasamente pe o suprafaţă de circa 200 mp, cu un volum estimat de circa 40 mc deşeuri municipale amestecate (plastic, hârtie, carton, textile, anvelope uzate, etc.). Faţă de aceste prevederi legale petenta a menţionat că terenul despre care se face vorbire în cuprinsul procesului verbal contestat se află pe amplasamentul fostei platforme siderurgice Hunedoara. În continuare a relatat petenta că, contrar celor reţinute în procesul verbal, intimatul a supraestimat atât suprafaţa de 200 mp cât şi cantitatea de 40 mc, susţinând că aceste deşeuri au fost aruncate de-a lungul timpului de către persoane necunoscute iar o parte provin din demolările clădirilor care s-au efectuat în anii 2010-2013”, se arată în dosar.

Dezinteres total
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara au arătat că prin controalele efectuate în perioada 22.09.2019 – 07.10.2019 pe amplasamentul deţinut de Eco Sid în zona fostei platforme a Combinatului Siderurgic Hunedoara, controale efectuate în urma izbucnirii unui incendiu care a afectat vegetaţia uscată de pe acest teren cât şi vegetaţia şi deşeurile abandonate şi de pe terenul aparţinând Arcellor Mittal Hunedoara s-au identificat cantităţi impresionante de deşeuri abandonate. „Obligaţia de a salubriza şi implicit de a menţine starea de salubrizare a terenului, revenea societăţii petente Eco Sid SRL, iar pentru că aceasta nu a respectat această obligaţie a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 30.000 lei. Pentru aceeaşi faptă a fost sancţionată şi societatea Arcellor Mittal Hunedoara. Societatea petentă nu şi-a păzit proprietatea manifestând un dezinteres faţă de persoanele care au pătruns în perimetrul ce-i aparţine şi care abandonează deşeuri în perimetrul respectiv, zona nefiind nici îngrădită nici păzită. Petenta s-a complăcut mai mulţi ani de zile şi nu a luat nicio măsură în vederea salubrizării terenurilor neocupate productiv sau funcţional care ulterior în timp, s-au transformat într-o groapă de gunoi a oraşului”, se arată în întâmpinarea formulată de Garda de Mediu Hunedoara.

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Incendiu violent la marginea Călanului. Norii de fum negru şi toxic s-au ridicat deasupra oraşului

VIDEO Incendiu violent la marginea Călanului. Norii de fum negru şi toxic s-au ridicat deasupra oraşului

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

Secretele celui mai mare combinat din România anilor '50, dezvăluite de spionii CIA: cum era păzit colosul industrial

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite