Ruinele minei Boiţa, neclintite de două decenii. Ce s-a ales de exploatarea din Ţara Haţegului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele minei Boiţa. Foto: ADEVĂRUL.
Ruinele minei Boiţa. Foto: ADEVĂRUL.

O mină de pirită şi minereuri complexe a funcţionat timp de jumătate de secol în Ţara Haţegului. Ruinele ei au rămas „povara” satului Boiţa.

Ruinele clădirilor fostelor mine din munţii Poiana Ruscă împânzesc mai multe sate din judeţul Hunedoara.

GALERIE FOTO CU RUINELE BOIŢEI

La două decenii de la închiderea minelor, multe dintre construcţiile lor de beton, ridicate în anii regimului comunist, nu au mai fost demolate. Cu timpul, localnicii au luat de aici materialele pe care le-au considerat utile. În jurul clădirilor abandonate, natura s-a regenerat, fără a putea ascunde urmele fostelor exploatări.

Prizonierii uraniului, rămaşi în colonia celei mai mari exploatări înfiinţate de sovietici VIDEO

Zi istorică - 137 de ani de la înfiinţarea Uzinelor de Fier: „Dealul Ghelariului se topeşte în Hunedoara”

Porţile spre adâncuri de la Ghelari. Locul emblematic al uriaşei mine din ţinutul fierului VIDEO

În satul Boiţa, din vecinătatea Haţegului, timp de aproape jumătate de secol, până în anul 2000, a funcţionat o exploatare minieră de minereuri complexe. „Sute de oameni din întreaga comună Răchitova şi din aşezările învecinate, au muncit aici. După închiderea minei, un sfert din localnici au ajuns şomeri. Cu timpul unii s-au redresat, alţii au rămas în sărăcie. Acum, puţini ar mai intra în mina Boiţa”, povesteşte unul dintre foştii mineri.

Închiderea minei Boiţa a lăsat comunităţii de la poalele Retezatului o mulţime de ruine - clădiri miniere abandonate în stare avansată de degradare, dar şi o problemă de mediu. Din fostele galerii miniere se scurg apele uzate, poluate de reziduuri de fier, plumb, zinc, cupru, nichel, cadmiu.


Decantorul. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

mina boita la doua decenii de la inchidere foto daniel guta

O staţie de epurare a fost amenajată aici în 2001, însă de-a lungul timpului autorităţile de mediu au reclamat ineficienţa acesteia, reclamând că decantorul ei este subdimensionat, bazinul de colectare a apelor din mină nu a fost realizat, iar staţia de epurare nu este prevăzută cu filtru pentru nămol. În toamna anului trecut, Serviciul de Gospodărire a Apelor Hunedoara informa despre poluarea pârâului Boiţa cu apă cu conţinut de steril de la iazul de decantare Valea Luponii, al fostei mine. Localnicii s-au obişnuit, însă, cu astfel de evenimente.


Ruinele de la Boiţa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

O mulţime de ruine miniere împânzesc şi alte aşezări din Munţii Poiana Ruscă. Cele mai multe pot fi văzute în Ghelari, Teliuc, Govăjdia, Muncelu Mare, Veţel, Boia Bârzii, Vadu Dobrii locuri unde au fost exploatate, în principal, minereuri de fier şi complexe.

mina boita la doua decenii de la inchidere foto daniel guta


Ruine. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

mina boita la doua decenii de la inchidere foto daniel guta

Mai puteţi citi şi:

Secretele celor mai bine păzite locuri din România secolului XX. De ce nimeni nu avea voie să se apropie de ele

Planul sovietic de distrugere completă a pădurilor României. „Lemnul este tăiat fără limită şi fără reguli“

Ciudanoviţa, oraşul-fantomă ridicat de sovietici unde oamenii sunt dependenţi de uraniu. „Se petrec lucruri ciudate cu cei care pleacă de aici“

Secretele sovromurilor din primii ani de comunism. Cum a ajuns toată industria românească sub controlul sovieticilor



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite