Sărbătoarea arhaică păstrată cu sfinţenie în Ţinutul Pădurenilor. Cum primesc vara oamenii din Lelese VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nedeia de la Lelese. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Nedeia de la Lelese. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Locuitorii din Lelese păstrează cu sfinţenie una dintre cele mai vechi sărbători din Ţinutul Pădurenilor, care are loc la început de vară.

Mai puţin de 400 de oameni locuiesc în satele comunei Lelese din Ţinutul Pădurenilor, însă au păstrat cu sfinţenie tradiţiile străvechi ale nedeilor de vară.

GALERIE FOTO DE LA NEDEIA DIN LELESE

Duminică, localnicii, fii satului şi oaspeţii lor s-au strâns în număr mare în Lelese la nedeia pădurenească.

Satul din inima munţilor, cu şosea nouă şi iluminat modern, unde oamenii înfruntă haitele de lupi VIDEO

VIDEO Tradiţiile fermecătoare păstrate cu sfinţenie în Ţinutul Pădurenilor. Cum petrece lumea la nedeile care adună toată suflarea satelor

VIDEO Povestea emoţionantă a singurei supravieţuitoare din blocul fantomă, ridicat de comunişti în munţi: „După ce clădirea s-a ruinat, toţi s-au împrăştiat”

Tradiţa nedeii din prima duminică după Rusalii are origini arhaice şi adună laolaltă, pentru a se bucura de ea, întreaga comunitate. În Lelese, mulţi localnici se mândresc cu costumele populare înflorate, încărcate de simboluri, pe care le poartă cu fală în zilele de sărbătoare. Nedeile, care au loc în fiecare sat al comunei, oferă astfel de ocazii.



Slujba religioasă de sfinţire a ţarinii a precedat jocurile la care au fost invitaţi oamenii din Ţinutul Pădurenilor şi oaspeţii lor. „Este cea mai importantă sărbătoare a satului nostru şi marchează începutul lucrărilor agricole în câmp. De aceea, noi o începem cu rugăciune şi cu blestem pentru dăunători, iar totul se sfârşeşte cu un dans ritualic, brâul şi jocul de doi, unde călcăm ţarina bine în picioare ca să ne facem o apropiere pe tot anul”, spune Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.


Sărbătoare în Lelese. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Localnicii şi-au primit rudele şi prietenii veniţi în vizită, iar seara au sărbătorit-o la jocul duminical, din centrul satului, unde petrecerea durează până a doua zi dimineaţa. „O astfel de sărbătoare strânge laolată toţi tinerii din satele pădureneşti, care au ocazia să se întâlnească, să se împrietenească şi până toamna sau iarna să se căsătorească”, spune etnologul Rusalin Işfănoni, autor al monografiei comunei Lelese.

sarbatoare lelese foto daniel guta adevarul


Sărbătoare în Lelese. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Comuna Lelese, aflată la circa 30 de kilometri de Hunedoara şi înconjurată de păduri vaste, a rămas renumită pentru tradiţiile localnicilor, păstrate cu străşnicie de secole şi pentru arta populară specifică Ţinutului Pădurenilor. În cele patru sate ale comunei Lelese (Runcu Mare, Lelese, Cerişor şi Sohodol) mai locuiesc 400 de oameni. Fiecare dintre ele a avut câte o şcoală, unele vechi de aproape 100 de ani.

sarbatoare lelese foto daniel guta adevarul


Sărbătoare în Lelese. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

sarbatoare lelese foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Drumul Fierului, şoseaua spectaculoasă care leagă cele mai faimoase sate din Ţinutul Pădurenilor VIDEO

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Cel mai spectaculos drum din Ţinutul Pădurenilor. Când va fi finalizată noua şosea din munţi FOTO VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite