Sarmizegetusa Regia îşi deschide porţile pentru copii. De ziua lor vor putea vizita gratuit capitala Daciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 1 iunie, copiii sunt invitaţi să cunoască istoria Sarmizegetusei Regia. Ei vor putea vizita gratuit ruinele fostei capitale a Daciei.

Sarmizegetusa Regia îşi deschide porţile pentru copii. „Se spune despre copii, că ei învaţă ceea ce trăiesc. Haideţi să îi învăţăm împreună să trăiască istoria. Sâmbătă, 1 iunie 2019, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice Deva sărbătoreşte copilăria, oferind intrarea gratuită în sit, tuturor copiilor care vor vizita capitala Daciei”, informează administraţia monumentului istoric.

În perioada 1 mai – 30 septembrie, programul de vizitare la Sarmizegetusa Regia este zilnic, de luni până duminică între orele 9.00 – 20.00 (ultima intrare fiind permisă la ora 19.30). Tarifele de intrare pentru turişti sunt: 10 lei/bilet adult şi 5 lei/bilet copii, elevi, studenţi şi pensionari.

În 2018, numărul turiştilor care au vizitat Sarmizegetusa Regia a fost de 65.000, iar în acest an, până în prezent, numărul acestora a fost de 12.500.

Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“.

În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare 

Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite