Hunedoara

articolul anterior articolul urmator

Sarmizegetusa Regia e din nou în şantier: arheologii cercetează locul unde a fost găsită matriţa bijuteriilor antice

1
20 Aug 2013 18:51:29
Autor: Daniel Guţă
Sarmizegetusa e considerată o oază de linişte. FOTO: D.G. ADEVĂRUL.
Sarmizegetusa e considerată o oază de linişte. FOTO: D.G. ADEVĂRUL.

Şantierul arheologic al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, monument din patrimoniul UNESCO, a fost redeschis. Specialiştii în arheologie şi istorie şi un grup de 20 de studenţi ai Facultăţii de Istorie din Cluj-Napoca, îndrumat de profesorul Gelu Florea, participă la săpături.

Arheologii au început cercetarea ştiinţifică în două zone din incinta vechii cetăţi dacice. Într-una dintre acestea, în noaptea de Sânziene o furtună puternică a doborât doi copaci şi a scos la iveală, de sub rădăcina unuia dintre arbori, matriţa de bronz cu ajutorul căruia dacii şi-ar fi făurit bijuteriile. Acum locul este cercetat de specialişti, care au mai descoperit monede romane, dar şi alte obiecte interesante, care vor fi expuse publicului, după ce va fi încheiată cercetarea ştiinţifică. Arheologii vor rămâne până în 6 septembrie la Sarmizegetusa Regia, apoi îşi vor mutat tabăra la Blidaru, fortul dacic aflat în apropierea Sarmizegetusei.
 

Porţi deschise la Sarmizegetusa
Astăzi, turiştii au fost invitaţi să viziteze şantierele arheologice din vechea capitală a dacilor liberi. A fost o zi a porţilor deschise pentru vizitatorii Sarmizegetusei Regia, eveniment tratat cu interes de turişti. „Au fost peste 800 de turişti, până la această oră, iar cei mai mulţi s-au bucurat de experienţa vizitării acestui sit important. Pentru prima dată, turiştii care au ajuns în Sarmizegetusa Regia au beneficiat de un ghidaj specializat”, a spus Vladimir Brilinsky, administratorul monumentului istoric.

Din acest an, cetatea dacică se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Situl istoric şi-a schimbat aspectul în ultimele luni. A fost elaborat un regulament de vizitare a Sarmizegetusei Regia, iar cetatea este păzită şi îngrijită. În prezent, se lucrează la reabilitarea ultimilor 18 kilometri ai drumului spre sit.

Vă recomandăm şi

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei Regia

FOTO VIDEO Cum se vede asfinţitul într-unul dintre locurile magice ale Hunedoarei: Sarmizegetusa Regia

CUM NE RESPECTĂM ISTORIA Monumentele cu care ne mândrim în lume au fost invadate de piromani, vandali şi amatori de sex în public

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

unU
20.08.2013, 19:10:37

Cu siguranta ar trebui decopertata toata zona pentru a aduce la lumina zilei, in totalitate, Sarmizegetusa. E vremea.

Modifică Setările