VIDEO Satele unde oamenii se scaldă în bazine cu ape minerale. Ştrandurile rurale de pe Valea Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinul din Rapolţel.ADEVĂRUL.
Bazinul din Rapolţel.ADEVĂRUL.

Localnicii din mai multe sate de pe Valea Mureşului au profitat de abundenţa de izvoare minerale şi au amenajat locuri de scăldat, unele chiar în centrul satului.

Două bazine cu apă minerală ascunse pe Valea Bobâlnei, într-un loc pitoresc numit Feredee, au devenit în ultimii ani o atracţie pe timp de vară pentru hunedoreni. Scăldătorile au fost construite de un localnic în urmă cu mai multe decenii, pe o păşune aflată la câteva sute de metri de ultimele case de pe valea pârâului Bobâlna, înconjurată de versanţi împăduriţi. Aici s-ar fi descoperit, spun unii localnici, urmele unor vestigii din vremea Daciei Romane, locul aflându-se la câţiva kilometri de Geoagiu Băi – antica Germisara. Pădurile intense ascund secretele unui ţinut străbătut de izvoare termale, aflat la poalele Munţilor Metaliferi – bogaţi în zăcăminte de metale preţioase.

În Rapolţel, învecinat Bobâlnei de pe Valea Mureşului, localnicii au amenajat un bazin cu ape minerale în mijlocul satului. O parte a străzii care îl ocoleşte a fost transformată în trepte de beton pe care oamenii îşi aşează păturile unde se relaxează ori îşi aştern covoarele spălate aici.

Apa din izvorul care alimentează bazinul este potabilă, iar un jgheab a fost amenajat aici pentru adăparea animalelor. Vara, bazinul este umplut cu apă minerală, iar centrul satului devine un adevărat ştrand.



O mulţime de izvoare minerale curg în arealul satului Banpotoc, aflat în aceeaşi zonă, iar în anii trecuţi, hunedoreni veniţi din toate colţurile judeţului făceau adevărate pelerinaje pentru a-şi umple sacii cu bidoane de plastic cu apa considerată benefică pentru organism. La Banpotoc, pe marginea drumului din apropierea unor izvoare, de peste patru decenii a fost construit un bazin, folosit ca loc de scăldat pentru oaspeţii zonei. În satul de pe Valea Mureşului, autorităţile comuniste au plănuit înfiinţarea unei mici staţiuni, însă proiectul a fost abandonat după 1990.

rapoltel



Geoagiu Băi, cu numeroasele sale izvoare minerale, a rămas cel mai atractiv loc din zonă pentru turiştii care caută efectele binefăcătoare ale apelor termale. Pe Valea Streiului, băile termale de la Călan, vechea Aquae, erau cunoscute încă din Antichitate.

feredee
hunedoara

Mai puteţi citi şi:

Spa-urile antice în care se răsfăţau dacii şi romanii sunt de nerecunoscut. Ce soartă împărtăşesc Germisara şi Aquae

10 tezaure de aur unice şi inestimabile din muzeele României. Cum au fost descoperite cele mai preţioase artefacte

EXCLUSIV Trei ofrande antice din aur, extrem de preţioase, au fost pierdute de statul român. Soarta plăcuţelor votive de la Germisara a fost decisă în instanţă



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite